Skoči do osrednje vsebine

Podpisan dogovor o povprečnini za prihodnji dve leti

Minister za finance Klemen Boštjančič je s predstavnikoma občinskih združenj danes podpisal dogovor o višini povprečnine za leti 2025 in 2026 – prihodnje leto bo znašala 771,33 evra, leta 2026 pa 775,29 evra. Poleg tega bodo občine prihodnje leto prejele še dodatnih 48 milijonov evrov prihodkov iz dohodnine.
Podpredsednik Združenja mestnih občin Slovenije Samo Turel, minister Klemen Boštjančič in predsednik Skupnosti občin Slovenije Gregor Macedoni se rokujejo po podpisu dogovora
1 / 2

Dogovor sta poleg ministra Boštjančiča podpisala še predsednik Skupnosti občin Slovenije Gregor Macedoni in podpredsednik Združenja mestnih občin Slovenije Samo Turel. Slednja skupaj zastopata 195 od 212 slovenskih občin.

Dogovor med vlado in občinami je sledil daljšim in konstruktivnim pogovorom predstavnikom ministrstev za finance in za javno upravo ter občinskih združenj. Na njih se niso osredotočili le na izračune in višino povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog, ki so ena od podlag za določitev višine povprečnine (to je na prebivalca v državi ugotovljen primeren obseg sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin), ampak tudi na poenostavitev postopka določitve povprečnine.

Na podlagi dogovora bo povprečnina odslej določena tako, da se izračunani povprečni stroški za financiranje občinskih nalog povečajo s povprečjem medletne rasti teh stroškov in za učinke novih ter spremenjenih predpisov. To je bilo upoštevano že pri izračunu povprečnine za prihodnji dve leti – leta 2025 bo tako znašala 771,33 evra, leta 2026 pa 775,29 evra. Nov postopek določitve povprečnine bo Ministrstvo za javno upravo upoštevalo pri pripravi novele Zakona o financiranju občin.

Dogovor določa tudi, da bodo občine prihodnje leto iz državnega proračuna dobile dodatna sredstva v višini 1,5 odstotka dohodnine, vplačane v letu 2023, kar znaša 47,9 milijona evrov. Dodatna sredstva bodo namenjena zmanjševanju objektivnih razlik, ki vplivajo na prihodke občin, razdeljena pa bodo na dva dela. 75 odstotkov oziroma 35,9 milijona evrov bodo prejele občine z izkazanim nesorazmerjem v financiranju stroškov izvajanja zakonskih nalog, 25 odstotkov oziroma 12 milijonov evrov pa bodo prejele vse občine na podlagi kriterijev za sredstva za uravnoteženje razvitosti občin iz Zakona o financiranju občin.

Minister za finance Klemen Boštjančič je pozdravil podpis dogovora. "Še posebej me veseli, da smo se dogovorili tudi o poenostavitvi postopka določitve povprečnine. Večkrat sem že dejal, da vsakoletna pogajanja niso optimalna pot in da je postopek smiselno poenostaviti tako, da bo povprečnina temeljila na izračunih, ne pogajanjih. To vnaša tudi več predvidljivosti v proračunsko načrtovanje občin in države," meni minister. Predstavnikom združenj občin in sodelavcem Ministrstva za javno upravo se je ob tem zahvalil za konstruktivno sodelovanje.

Podpisanemu dogovoru bo prilagojen tudi predlog Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2025 in 2026, ki je trenutno v parlamentarnem postopku.