Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo na evropskem razpisu za izgradnjo novega superračunalnika sodelovala z dvema projektoma

V prvi fazi bo Slovenija sodelovala z italijanskim superračunalniškim centrom CINECA HPC iz Bologne pri prijavi na razpis skupnega evropskega podjetja EuroHPC za izgradnjo novega visokozmogljivega računalnika in tovarne umetne inteligence. Poleg tega se Slovenija pospešeno pripravlja tudi na samostojno prijavo na evropski razpis. Prvo odpiranje bo 4. novembra letos, drugo pa 1. februarja 2025.

Na današnji seji se je vlada seznanila z informacijo o sodelovanju z italijanskim superračunalniškim centrom CINECA HPC in nameravanem sofinanciranju nakupa novega specifičnega superračunalnika v višini pet milijonov evrov v primeru izbire nosilca prijave superračunalniškega centra CINECA HPC na razpisu EU Skupnega podjetja EuroHPC. Sredstva bodo zagotovljena v proračunu za leto 2026 v finančnem načrtu Ministrstva za digitalno preobrazbo. 

Vlada je ob tem pooblastila Klemna Boštjančiča, ministra za finance v funkciji ministra za digitalno preobrazbo, ter dr. Igorja Papiča, ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije, za podpis Pisma o zavezi  (Letter of Commitment), v katerem se v primeru izbire nosilca italijanske prijave superračunalniškega centra CINECA na razpis EU Skupnega podjetja EuroHPC Slovenija zavezuje k sofinanciranju novega specifičnega superračunalnika v višini pet milijonov evrov. S sofinanciranjem bo Slovenija pridobila pravice do uporabe specifičnih superračunalniških zmogljivosti v višini petih milijonov evrov.

Direktor Instituta informacijskih znanosti (IZUM), dr. Aleš Bošnjak, je poudaril, da »gre za nadaljevanje uspešnega mednarodnega sodelovanja, ki se je začelo s postavitvijo superračunalnika Leonardo v Italiji, enega največjih superračunalnikov na svetu. S tem je Slovenija že pred leti dobila možnosti, da se naša podjetja vključujejo v izgradnjo in implementacijo tako velikih sistemov ne samo v Italiji, ampak tudi po svetu.”

Z vložkom v nov superračunalnik, ki bo usmerjen predvsem v umetno inteligenco, bodo slovenski raziskovalci in podjetja imeli dostop do izjemno zmogljive infrastrukture, ki bo omogočala obsežne raziskave in razvoj inovacij, kar je ključno za razvoj gospodarstva.

Sodelovanje s CINECA HPC bo tudi okrepilo izmenjavo dobrih praks na področju umetne inteligence ter omogočilo Sloveniji pripravo kakovostne razpisne dokumentacije za prihodnje projekte, kot je načrtovana gradnja slovenske tovarne umetne inteligence. Prav tako se Slovenija pospešeno pripravlja na samostojno prijavo za izgradnjo lastnega superračunalnika. S sofinanciranjem in sodelovanjem pri projektu bomo zaradi mednarodne razsežnosti in dopolnjevanja italijanskega in slovenskega superračunalništva znatno povečali možnost izbire samostojne slovenske prijave projekta. 

Samostojna slovenska prijava na evropski razpis je načrtovana za drugo odpiranje 1. februarja 2025. V ta namen je vlada prejšnji teden sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine, ki jo vodi državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić.

V delovni skupni, ki bo spremljala priprave in svetovala pri prijavi na evropski razpis, je še devet predstavnikov ministrstev za visoko šolstvo, znanost in inovacije, za gospodarstvo, turizem in šport in za digitalno preobrazbo. Pri delu komisije pa sodeluje tudi štirinajst zunanjih strokovnjakov z univerz v Mariboru in na Primorskem, Instituta informacijskih znanosti, Instituta Jožef Stefan, Gospodarske zbornice, Slovenskega tehnološkega foruma, Tehnološkega parka Ljubljana, Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja (SLING), Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES).

Slovenija je že dolgo aktivna država na področju visokozmogljivega računalništva. Med najpomembnejše pridobitve nedvomno sodi najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji HPC Vega, ki je v Inštitutu informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru. Z vzpostavitvijo HPC Vega je bilo vzpostavljeno tudi zelo tvorno partnerstvo z italijanskim superračunalniškim centrom CINECA HPC iz Bologne, kar je zelo prispevalo k skupnemu sodelovanju s HPC Vega.

Razvoj visokozmogljivega računalništva v povezavi z umetno inteligenco sodi med prednostne naloge Evropske unije. Slovenija si prizadeva držati korak s hitrim razvojem tehnologije na tem področju, saj bo po napovedih umetna inteligenca v povezavi z visokozmogljivim računalništvom imela ključno vlogo v digitalni preobrazbi gospodarstva, javnega sektorja in družbe nasploh.

Ta projekt bo ključno prispeval k nadaljnjemu razvoju digitalnih zmogljivosti Slovenije ter njeni prepoznavnosti kot vodilne države na področju umetne inteligence in digitalne preobrazbe v širši regiji.