Skoči do osrednje vsebine

Spoštovanje tradicije z mislijo na okolje

Ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo izražamo spoštovanje do tradicije prižiganja sveč na grobovih. Ta običaj je globoko zakoreninjen v naši kulturi in simbolizira ohranjanje spomina na tiste, ki jih ni več med nami.

Obenem pa želimo opozoriti na okoljske posledice, ki jih ima množična uporaba nagrobnih sveč. Velika količina sveč, ki jih v Sloveniji prižgemo vsako leto, se po uporabi spremeni v odpadek, ki bremeni naše okolje. Lani smo Slovenci kupili več kot 3500 ton nagrobnih sveč, kar nas po porabi postavlja blizu vrha med evropskimi državami. V primerjavi z letom 2010, ko smo kupili 6800 ton nagrobnih sveč, ugotavljamo, da smo kupovali s premislekom.

Vsak del sveče, ki dogori, slej ko prej postane odpadek, ki bremeni naše okolje. Pri tem ne gre zgolj za odlaganje na odlagališčih. Odpadne nagrobne sveče (ONS), kot številne druge stvari, ki jih po nakupu in uporabi zavržemo, same po sebi niso nevaren odpadek, vendar pa lahko njihovo zbiranje, skladiščenje in obdelava povzročijo škodljive vplive na okolje, predvsem emisije v zrak in vode, hrup, emisije izpušnih plinov pri transportu odpadnih nagrobnih sveč in nastajanje odpadkov.

V Sloveniji je sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami dobro organiziran. Za predelavo in ustrezno ravnanje z odpadnimi svečami skrbijo predvsem proizvajalci, uvozniki in trgovci, ki sveče dajejo na trg. Vsi so vključeni v skupne načrte ravnanja s svečami, ki zagotavljajo, da zbrane odpadne sveče pravilno obdelajo. V ta namen zbiralci poskrbijo za transport zbranih sveč v postopke obdelave. Tam odpadne sveče razstavijo, posamezne materiale pa predelajo v sekundarne surovine, kot so parafin, plastika, kovine in steklo, ki nadaljujejo svojo pot v ponovni proces novih proizvodov. Prav tako pri razstavljanju izločijo tudi baterije in elektronske komponente električnih nagrobnih sveč. Žal pa ostane tudi del, ki ga ni možno predelati in se odstrani z odlaganjem.

Podatki za leto 2022 kažejo, da smo kupili približno 4000 ton nagrobnih sveč, in da je bilo v tem letu na pokopališčih zbranih 1796 ton odpadnih sveč (ta količina vključuje tudi padavinsko vodo in odpadke, ki niso ONS in jih v zabojnike za sveče odvržejo uporabniki pokopališč). Približno 58 odstotkov materialov iz razstavljanja ONS je bilo usmerjeno v postopke recikliranja.

S tem sporočilom na Ministrstvu ne želimo prekiniti dragocenega običaja, temveč vas spodbuditi k bolj premišljenemu pristopu. Pomembno je poudariti, da ministrstvo ne daje prednosti določenim vrstam nagrobnih sveč, saj ima vsak tip sveče svoje prednosti in slabosti. Vsi tipi sveč pa postanejo odpadek, ko dogorijo, zato pozivamo k odgovornemu ravnanju z vsemi vrstami sveč. Naša glavna skrb je, da sveče po uporabi pravilno odložimo in jih tako usmerimo v predelavo. Uporabniki lahko prispevajo k varstvu okolja že z majhnimi koraki, na primer z izbiro trajnejših sveč ali s preprostim razmislekom o količini prižganih sveč.

Izražanje spoštovanja do pokojnih je v Sloveniji močno povezano s prižiganjem sveč, vendar si lahko zastavimo vprašanje, ali količina sveč resnično odraža moč spomina. S premišljenim ravnanjem in spoštovanjem do okolja lahko skupaj ohranimo simboliko in prispevamo k ohranjanju narave za prihodnje generacije.

Želimo vam miren in spoštljiv dan spomina na mrtve.