Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s predstavniki zvez in združenj ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Vinko Logaj je predstavnike zvez in združenj ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v petek, 25. oktobra 2024, povabil na uvodno srečanje ob prevzemu ministrske funkcije.

Srečanja so se udeležili predsedniki združenj ravnateljic in ravnateljev ter predstavniki zvez vrtcev, srednjih šol, glasbenih šol in izobraževanja odraslih. Z ministrom Logajem so se dogovorili o načinu dela in sodelovanju, vsi skupaj pa so tudi izpostavili področja, ki bodo v prihodnjem obdobju prioritetna za zagotavljanje kakovostnega sistema vzgoje in izobraževanja.

Pogovor je tako tekel predvsem o vzgojni vlogi šole ter o izzivih in trenutnih pa tudi bodočih rešitvah glede zagotavljanja zadostnega števila strokovno usposobljenih učiteljev, kar Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje naslavlja z različnimi aktualnimi in bodočimi ukrepi. Minister Logaj je izpostavil aktualno letošnje povečanje števila razpisanih štipendij študentom pedagoških programov matematike, naravoslovja, tehnike, računalništva in posebnih potreb iz 100 na 300, napovedal pa je tudi sistemske spremembe. Med drugim je izpostavil posodobitev Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo lahko pričakujemo že v tem koledarskem letu, seveda pa tudi prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, ki bo med ostalim finančno stimulativna za učitelje začetnike. »Verjamem, da bomo z ukrepi in posodobitvami okrepili sistem vzgoje in izobraževanja v Sloveniji in ga, kar je najpomembneje, dobro opremili za soočanje z izzivi družbe prihodnosti,« je ob robu sestanka dejal minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Vinko Logaj.

Ta dan se je minister Logaj v prostorih ministrstva sestal tudi s predstojniki strokovnih javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, predvsem z namenom dogovora o načinu sodelovanja, medsebojni strokovni podpori in trenutno aktualnih strokovnih projektih.