Skoči do osrednje vsebine

Ustanovitev strokovne recenzijske komisije za poplavne karte

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je ustanovilo strokovno recenzijsko komisijo, ki bo opravljala pregled skladnosti poplavnih kart s predpisi ter strokovni pregled, nadzor in potrjevanje kart poplavne nevarnosti in njihovih razredov v primerih, ko izdelovalci kart ne soglašajo s pripombami zunanjih recenzentov.

V primerih nesoglasij med izdelovalci kart in recenzenti komisija s strokovnim pregledom posreduje ter o predlogih odloča najpozneje v 30 dneh po prejemu. Naloge komisije vključujejo preverjanje skladnosti kart s predpisi ter obravnavo.

Komisijo vodi dr. Lidija Globevnik, generalna direktorica Direktorata za vode na MNVP, ki bo skupaj s člani komisije prispevala k bolj učinkovitemu in usklajenemu izvajanju postopkov upravljanja voda, ki jih izvaja Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV).

Predloge za obravnavo pri recenzijski komisiji lahko podajo: DRSV, naročniki kart poplavne nevarnosti, lokalne skupnosti, investitorji ali pripravljavci državnih prostorskih načrtov.

Predloge pošljejo pisno na naslov: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana, s pripisom "ZA RECENZIJSKO KOMISIJO" ali na elektronski naslov: gp.mnvp@gov.si, prav tako s pripisom "ZA RECENZIJSKO KOMISIJO" v zadevi oziroma v besedilu sporočila.

Ustanovitev komisije predstavlja pomemben korak k hitrejšemu in strokovno podprtemu potrjevanju kart poplavne nevarnosti, kar bo okrepilo podporo lokalnim skupnostim, investitorjem in drugim deležnikom na področju varovanja vodnih virov in zmanjševanja poplavne ogroženosti.