Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske nadaljuje projekt botrstva

V muzeju nadaljujemo s projektom botrstva in v torek, 22. oktobra, je botra dobil dragocen muzejski predmet: sovjetska havbica 122 mm M30. Boter je postal višji vojaški uslužbenec XIV. razreda Tomaž Pörš, ki je vojaško akademijo, smer artilerija zaključil leta 1987, med šolanjem pa je izvajal bojna streljanja s havbico tega tipa.

Boter muzejskega predmeta bo pristojnemu kustosu Vojaškega muzeja Slovenske vojske z nasveti pomagal ohranjati in predstavljati ta pomemben kos vojaške dediščine.

Havbico 122 mm M-30 so sovjeti razvili v tridesetih letih prejšnjega stoletja, v drugi svetovni vojni je predstavljala hrbtenico divizijske artilerije Rdeče armade, izdelanih je bilo več kot 19.000 primerkov. Boje je videla v znamenitih bitkah druge svetovne vojne v Stalingradu, pri Kursku in nazadnje med bitko za Berlin, kar v svoji avtobiografiji podrobneje opisuje maršal sovjetske zveze G. K. Žukov. Po drugi svetovni vojni je bila havbica uporabljena v skoraj vseh konfliktih po svetu, vključno z vojnami, ki so sledile razpadu Jugoslavije in trenutnem rusko ukrajinskem konfliktu. Jugoslavija je v letih 1962 in 1963 od Sovjetske zveze pridobila 240 primerkov.

S podelitvijo botrstva se tudi zaključuje obdobje njene stalne postavitve v muzejskem oglednem depoju na prostem pred Kadetnico. Zaradi svoje redkosti bo odslej na ogled samo priložnostno, hranjena pa bo v pokritem depoju v Vojašnici generala Maistra v Mariboru.

Vojaški uslužbenec Pörš pripenja tablico botrstva na muzejski predmet, ki je razstavljen na zelenici pred mariborsko Kadetnico.

Višji vojaški uslužbenec XIV. razreda Tomaž Pörš ob podelitvi botrstva muzejskemu predmetu - sovjetski havbici 122 mm M30. | Avtor: Lenart Pupaher

1 / 3