Evropski teden zmanjševanja odpadkov: Slovenija se osredotoča na zmanjšanje odpadne hrane
Pobuda, ki poteka že od leta 2009, povezuje lokalne, nacionalne in evropske akterje ter ozavešča o nujnosti zmanjševanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov. Slovenija letos sodeluje z več odmevnimi aktivnostmi, ki nagovarjajo vse generacije.
Slovenija z letošnjimi akcijami odgovarja na ključne izzive, ki jih je Evropska unija prepoznala kot ključne točke v boju proti odpadni hrani. Naslavlja gospodinjstva, kjer nastane več kot polovica odpadne hrane, z aktivnostmi, kot so kuhinjski dnevniki, in ozavešča otroke v osnovnih šolah, saj so ti pogosto glasniki trajnostnih sprememb v družinah. S projektom sortirne analize bioloških odpadkov pa se ministrstvo osredotoča tudi na pridobivanje podatkov, potrebnih za boljše oblikovanje politik, in tesno sodeluje z lokalnimi skupnostmi, kar je eden od temeljev trajnostnega prehranskega sistema v Evropi.
Glavne aktivnosti Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov
Odpadki v kuhinji? Ne, hvala!
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 21. novembra v Hiši Evropske unije v Ljubljani organizira dogodek, ki bo poudaril pomen zmanjšanja odpadne hrane. Poleg predstavitev vodenja kuhinjskih dnevnikov v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE bo potekala tudi kuharska delavnica s priznanim kuharjem Primožem Dolničarjem, ki bo predstavil praktične nasvete za ravnanje s hrano brez odpadkov.
Na brezplačni dogodek se lahko prijavite preko spletne prijavnice.
Kuhinjski dnevniki odpadne hrane
Ministrstvo poziva gospodinjstva, da se do 15. decembra pridružijo izpolnjevanju kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane. Ti jim bodo omogočili vpogled v količino in sestavo odpadne hrane ter služili kot osnova za oblikovanje politik za zmanjševanje njene količine. Udeleženci bodo nagrajeni s praktičnimi kuhinjskimi pripomočki ali priložnostjo za sodelovanje v kuharski delavnici.
Nagradni natečaj za šole: Stran pa ne bomo metal’!
Ministrstvo v sodelovanju z Ekošolo k iskanju načinov za zmanjšanje količin odpadne hrane v šoli in doma poziva tudi osnovnošolce. Ti bodo do marca prihodnjega leta pripravljali kreativne kampanje za ozaveščanje vrstnikov. Najboljši prispevki bodo razglašeni in nagrajeni na dogodku ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, 24. aprila 2025.
Na spletni strani Samo1planet si lahko ogledate več informacij o natečaju.
Sortirna analiza bioloških odpadkov
Ministrstvo je 12. novembra začelo drugo obsežno sortirno analizo ločeno zbranih bioloških odpadkov na območju več občin v Podravju. Namen analize je določiti delež odpadne hrane v ločeno zbranih bioloških odpadkih ter oblikovati učinkovite politike za zmanjšanje količin odpadne hrane. Vzorčenje in analizo opravlja Snaga Maribor pod nadzorom in navodili Inštituta za kemijo, ekologijo, meritve in analitiko IKEMA, d. o. o.
Darja Meglič, ki na projektu LIFE IP CARE4CLIMATE skrbi za akcije zmanjševanja odpadne hrane, pravi: »Evropski teden zmanjševanja odpadkov je ključni trenutek za ozaveščanje o okoljskih, gospodarskih in družbenih posledicah odpadne hrane. Zavržemo preveč hrane – v Sloveniji je bilo lani to povprečno kar 78 kilogramov na osebo. Z aktivnostmi, kot so kuhinjski dnevniki in sortirna analiza bioloških odpadkov, želimo pokazati, da ima vsak posameznik moč prispevati k spremembi. Evropa že ustvarja navdihujoče primere dobre prakse, kot so lokalne prehranske politike v Gentu in krožno gospodarstvo v Parizu. Slovenija želi slediti tem zgledom in postati trajnostno naravnana skupnost, kjer spoštujemo hrano kot dragocen vir, ne kot odpadek.«
Več informacij o Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo vse omenjene aktivnosti izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Vabljeni k ogledu ostalih akcij v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (angleško) – tako v Sloveniji kot širom Evrope.