Razpoložljivost kakovostnih in doma proizvedenih živil spodbuja tudi država – Inovativna živila 2025
Ključni cilj projekta Inovativna živila je spodbujati proizvajalce živil, da bi potrošnikom ponudili kakovostna živila z ugodno hranilno sestavo. To je tudi glavni namen Ministrstva za zdravje, ki projekt financira. Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, pravi: »Biti inovativen, kreativen, prehransko ustrezen in vizionarski je zahtevna naloga, ki so ji številni slovenski proizvajalci kos že več let, kar nas izjemno veseli.«
Izbor Inovativnih živil je primer zelo uspešnega sodelovanja med Ministrstvom za zdravje, Inštitutom za nutricionistiko in slovenskimi proizvajalci, ki razumejo pomen prilagoditve proizvodov potrebam človeka. »Ključna je torej dobra dostopnost do zdravih, varnih in hranilno uravnoteženih obrokov oziroma živil, saj je to predpogoj za zdravo prehranjevanje. A brez dvoma je še zahtevnejša naloga, da ljudi za to tudi motiviramo. In v tem je naša skupna družbena odgovornost,« je na razglasitvi Inovativnih živil 2025 povedala Vesna Marinko.
Nagovorila je tudi proizvajalce: »Pridelovalci, živilsko-predelovalna industrija in trgovci ste pomembni partnerji pri zagotavljanju ponudbe živil, ki podpira zdravje. Zakaj to izpostavljam? Naj navedem le primer soli. Priporočeni dnevni vnos soli, manj kot 5 g soli na dan, dosega le 12 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije«.
Rezultati zadnje raziskave so namreč pokazali, da odrasli prebivalci Slovenije v povprečju dnevno zaužijemo 10 g soli, kar je primerljivo s svetovnim povprečjem. Moški 11,7 g soli/dan, ženske 8,7 g/dan. Nižji vnos pri ženskah je mogoče pripisati temu, da ženske uživajo več zelenjave in sadja in ker so bolj ozaveščene, tudi manj dosoljujejo hrano. Predelana živila in obroki pripravljeni izven doma (npr. predpripravljeni obroki/živila, slani prigrizki, kruh in pekovski izdelki, mesni izdelki), prispevajo največji delež k dnevnemu vnosu soli v sodobni prehrani. V večini evropskih držav tovrstni izdelki oziroma obroki predstavljajo tudi do 75 odstotkov dnevnega vnosa soli.
»Nagrajeni izdelki imajo ugodno hranilno sestavo, ne le po kriteriju soli, pač pa tudi glede vsebnosti sladkorja, nasičenih maščob, prehranske vlaknine in energijske vrednosti. Poleg tega pa so tudi okusni in sledijo prehranskim trendom. Vsi nagrajeni imajo atribute za uresničitev vizije, da bi zdrava prehrana postala bolj želena in privlačna,« je povedala Vesna Marinko.
»Še naprej si bomo prizadevali za večjo dostopnost do zdravih, varnih in hranilno uravnoteženih obrokov oziroma živil, prebivalce ozaveščali, a brez dvoma je še zahtevnejša naloga, da ljudi za zdrav način življenja tudi motiviramo, navdušimo. In v tem je naša skupna družbena odgovornost. To je naša naloga – naloga javnozdravstvenih delavcev, proizvajalcev in medijev, da prebivalce spodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu,« je zaključila.
Celotno sporočilo po podelitvi nazivov Inovativna živila 2025 in predstavitev izdelkov lahko preberete na spletni strani Nutris-a, Inštituta za nutricionistiko.
Ministrstvo za zdravje je skrbnik izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, znotraj katerega sodelujemo različna ministrstva. S programom Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj! želimo izboljšati prehranjevalne navade prebivalcev, povečati razpoložljivost zdravju koristnih živil, olajšati zdrave nakupne odločitve in bolje ozavesti pomen ustrezne prehrane in redne telesne dejavnosti v skrbi za svoje zdravje.