Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Vlada strateško krepi prehransko varnost in stabilnost agroživilskega sektorja

Vlada je danes naredila pomemben korak k večji prehranski varnosti in stabilnosti agroživilskega sektorja – družba Farme Ihan KPM, d. o. o. je bila uvrščena med strateške naložbe države. Ta odločitev, ki jo na ministrstvu podpiramo, bo omogočila prestrukturiranje skupine v sodobno in trajnostno naravnano podjetje.

Strateška usmeritev države v krepitev domače pridelave hrane potrjuje, da stabilna oskrba z lokalno pridelanimi živili ni le gospodarsko vprašanje, temveč tudi ključen element nacionalne varnosti.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (ministrstvo) smo ves čas zagovarjali takšno odločitev, saj se soočamo z vse večjimi izzivi – geopolitičnimi napetostmi, podnebnimi spremembami, tehnološkimi premiki, odvisnostjo od uvoza in demografskimi trendi. V teh okoliščinah je nujno, da država krepi prehransko suverenost ter odpornost domače pridelave in predelave hrane.

Skupina Farme Ihan je največje prašičerejsko podjetje v Sloveniji. S svojo plemensko čredo in sodelovanjem s kmetijskimi kooperanti zagotavlja pomemben delež prašičev s slovenskim poreklom ter ohranja lokalno proizvodnjo. Poleg tega na štirih lokacijah redijo povprečno 1100 krav molznic in 1400 glav druge goveje živine. Na 1700 hektarjih kmetijskih površin vsako leto pridelajo dovolj osnovne krme za vse kategorije živali, s čimer dodatno zmanjšujejo odvisnost od uvoza. S strokovno veterinarsko oskrbo zagotavljajo visoke standarde dobrobiti živali, z lastno predelovalno infrastrukturo in blagovno znamko Anton pa omogočajo obdelavo kakovostnega svežega mesa in mesnih izdelkov, ki jih dnevno dostavljajo slovenskim potrošnikom. Dejansko gre za učinkovito vertikalno verigo, ki se bo s podporo države lahko še hitreje razvijala.

Na ministrstvu bomo še naprej aktivno podpirali krepitev lokalnih in regionalnih prehranskih verig ter z različnimi ukrepi spodbujali sodelovanje in povezovanje med deležniki. Naš cilj je jasen: dolgoročna stabilnost prehranskega sistema, večja samooskrba ter zmanjšanje tveganj pri oskrbi s hrano v nepredvidljivih razmerah.