Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Ministrstvo prejelo vlogo za zaščito proizvoda »zasavska jetrnica«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejelo vlogo za zaščito proizvoda »zasavska jetrnica« z zaščiteno geografsko označbo.

Vlogo za zaščito proizvoda »zasavska jetrnica« je na ministrstvo vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodinjska ulica 6, Ljubljana, ki zastopa proizvajalce »zasavske jetrnice«.

»Zasavska jetrnica« je pasterizirana mesnina in je izdelana iz svinjskega plečeta ali stegna, obrane kuhane svinjske glave s podgrlino, svinjskih jeter, kuhane kože, kuhane prosene kaše, surove čebule, česna, kumine in začimb, zato je zanjo značilen okus po jetrih in kumini. Nadev se napolni v svinjsko črevo premera 36–40 mm in na obeh koncih ročno zašpili z leseno špilo.

»Zasavska jetrnica« se lahko proizvaja samo na območju Zasavja, ki ga sestavljajo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.

Zaščita »zasavske jetrnice« temelji predvsem na tradiciji njene izdelave na geografskem območju in njenem slovesu, viri pa izdelovanje jetrnih klobas povezujejo z rudarskim življem v Zasavju.

Specifikacija za zaščito »zasavske jetrnice« in enotni dokument (povzetek specifikacije) sta objavljena na povezavi Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila.

Morebitne pripombe na objavljena dokumenta lahko fizične ali pravne osebe s pravnim interesom (izkaže ga oseba, ki vstopa v postopek zaradi varstva svojih pravnih koristi) pošljejo najkasneje do ponedeljka, 26. maja 2025 po pošti na naslov Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana ali e-pošti na naslov gp.mkgp@gov.si.

Na spletni strani ministrstva so na voljo tudi dodatne informacije o shemah kakovosti, postopkih zaščite, zaščitenih proizvodih in zakonodaji.