Prvi maj praznujmo s slovensko hrano
Ob prihajajočih praznikih bo veliko priložnosti, da se potrošniki pogosteje odločajo za poseganje po lokalnih proizvodih. Hrana, ki je pridelana v lokalnem okolju, v naši bližini, je namreč bolj kakovostna in sveža, potrošniki pa lahko s svojimi odločitvami pomembno prispevajo k večji samooskrbi in ohranjanju podeželja. MKGP zato predlaga, da vedno vprašajo, od kod prihajajo izdelki, in dajo prednost lokalno pridelanim. Domače pridelovalce lahko potrošniki podprejo tudi tako, da aktivno iščejo in kupijo izdelke z oznako izbrana kakovost – Slovenija ter da izbirajo sezonsko sadje in zelenjavo, ki je sveža in zaradi krajših transportnih poti tudi bolj trajnostna – neoposredno od pridelovalcev jo lahko kupijo na najbližji tržnici.
MKGP v podporo slovenskim kmetom izvaja tudi promocijo slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov – še posebej preko tematske spletne strani Naša super hrana, ki je eden glavnih kanalov promocije slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov. Na tej spletni strani je objavljen tudi zemljevid ponudnikov lokalne hrane, na katerem se brezplačno predstavljajo kmetovalci – pridelovalci in predelovalci slovenske hrane. Trenutno jih je kar 785. Na spletni strani Naša super hrana so tudi recepti za jedi iz lokalnih sestavin in nasveti, kako hrano primerno shranjevati.
V izogib temu, da bi hrana pristala v smeteh, naj potrošniki svoj nakup pametno načrtujejo in še pred obiskom trgovine preverijo, kaj že imajo doma. Pomembno je tudi primerno shranjevanje živil, po končanem pikniku pa je vredno razmisliti, da lahko ostanke uporabimo za večerjo, v solati, juhi ali novih jedeh.
Kmetijstvo, ki predstavlja srce vsake družbe, ne zagotavlja le hrane, ampak ohranja pokrajino, podpira lokalno gospodarstvo in krepi tradicijo. Kmetje in pridelovalci si zaslužijo naše spoštovanje in podporo za svoje nenehno prizadevanje, da na trajnosten način zagotavljajo kakovostne in zdrave pridelke, kljub vedno večjim izzivom, kot so podnebne spremembe in pritiski globalnega trga.
Hrana, ki je bila pridelana z ljubeznijo in trudom, si zasluži našo pozornost. Ne gre le za osebno odgovornost, temveč tudi za kolektivno zavezo, da zaščitimo naš planet za prihodnje generacije. Z majhnimi spremembami v svojih prehranjevalnih navadah lahko naredimo veliko – za okolje, skupnost in nas same. Ključnega pomena je tudi, da začnemo vsi z odgovornim odnosom do hrane – z zmanjševanjem odpadne hrane, izbiro lokalno pridelanih izdelkov in podporo trajnostnim praksam. Ko spoštujemo hrano, spoštujemo tudi ves trud, delo in skrb, ki so jih kmetje in predelovalci vložili v njen nastanek.