Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Danes

    Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

    Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11.oktobra 2024

  • Danes

    Bonitetna agencija Moody's obete za Slovenijo izboljšala v pozitivne

    Agencija Moody's je včeraj potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A3, obete pa je iz stabilnih izboljšala v pozitivne. To kaže, da je v naslednjih 18 mesecih možno zvišanje bonitetne ocene. Včeraj je bonitetno oceno Slovenije potrdila tudi agencija Fitch Ratings, in sicer pri A (stabilni obeti).

  • Voditelji držav MED9 z odločnim pozivom za mir na Bližnjem vzhodu

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil srečanja voditeljev držav EU v formatu MED9 v Pafosu na Cipru. Srečanja sta se udeležila tudi jordanski kralj Abdullah II in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

  • Svet Združenih narodov za človekove pravice je sklenil svoje 57. zasedanje

    V Ženevi se je zaključilo 57. zasedanje Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki je potekalo od 9. septembra 2024. Na zasedanju je bila soglasno sprejeta resolucija o izobraževanju za človekove pravice, ki jo je Slovenija predlagala v sodelovanju s skupino držav iz različnih regij sveta.

  • Minister Matej Arčon pri slovenski skupnosti v Luksemburgu

    V okviru obiska se je podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu srečal tudi s slovensko skupnostjo v belgijski prestolnici. Že v petek je obiskal Slovenski kulturni center z bralnim kotičkom ter se srečal s predstavniki slovenskih skupnosti v Bruslju in Luksemburgu. Danes, v nedeljo, je minister obiskal še Slovenski pastoralni center.

  • V javni obravnavi novela Uredbe o konzorcijih institucij znanja

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano seznanja, da je na portalu E-demokracija objavljen predlog spremembe in dopolnitve Uredbe o izvajanju intervencije konzorciji institucij znanja v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027.

  • Podeljeni nacionalni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

    V okviru 17. Mednarodne konference za prenos tehnologij na Institutu Jožef Stefan sta bili podeljeni nacionalni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino za inovatorje ter za podjetja. Letošnja nagrajenca sta doc. dr. Gregor Primc in podjetje HIDRIA, razvoj in proizvodnja avtomobilskih in industrijskih sistemov, d.o.o.

  • Državni sekretar dr. Milan Brglez na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve

    Državni sekretar Brglez se je danes, 11. oktobra 2024, v Luksemburgu udeležil pravosodnega dela zasedanja Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve.

  • Imenovani novi članici Strateškega sveta za davke

    Minister za finance Klemen Boštjančič je danes imenoval novi članici Strateškega sveta za davke. To sta postali mag. Saša Jerman in Sabina Sobočan.

  • Odziv ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na razmere v podjetju MAHLE

    Ministrstvo za gospodarstvo že dlje časa spremlja in opozarja na zaostrene razmere v evropski industriji ter skupaj z deležniki že pripravlja prve odzive. Zaradi dogajanja v podjetju MAHLE je minister Han odpovedal načrtovan ponedeljkov obisk v Italiji in bo opravil sestanek z upravo in sindikati MAHLE.

  • Ministrstvo bo namenilo osem milijonov evrov za dvorano Srednje zdravstvene šole Murska Sobota

    Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje bo prispevalo osem milijonov evrov za sofinanciranje nove športne dvorane in zunanjih površin Srednje zdravstvene šole Murska Sobota.

  • Vodenje Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana prevzema Marko Hribernik

    Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta javnega zavoda za direktorja Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana (SNG Opera in balet Ljubljana) imenovala Marka Hribernika. Mandat bo nastopil 10. februarja 2025.

  • Geodetska uprava je prejela plaketo za izredne zasluge pri doseganju ciljev Zveze geodetov Slovenije

    Na slavnostni akademiji, ki je potekala v sklopu 52. geodetskega dne, je Zveza geodetov Slovenije podelila Geodetski upravi plaketo za izredne zasluge pri doseganju ciljev Zveze geodetov Slovenije.

  • Vzpostavljamo mrežo paliativne oskrbe

    Letos obeležujemo deset let, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija sprejela edino samostojno resolucijo o paliativni oskrbi, ki poziva vse države, naj okrepijo paliativno oskrbo kot sestavni del celostne oskrbe skozi celotno življenjsko obdobje. To je tudi letošnja tema svetovnega dneva paliativne in hospic oskrbe, ki ga obeležujemo vsako drugo soboto v mesecu oktobru, letos 12. oktobra.

  • Vlado so obiskali dijaki predšolske vzgoje iz Novega mesta ter gimnazijci iz Celja

    Na tokratnem obisku smo gostili dijakinje in dijake Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole ter I. gimnazije v Celju. Spoznali so delo vlade in Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

  • Popolna zapora Vršiške ceste

    Zaradi ugodnih vremenskih razmer bo izvajalec rekonstrukcije regionalne ceste in ureditve parkirišč na vrhu prelaza Vršič začel z zamenjavo spodnjega ustroja ceste in grobega asfalta, za kar je potrebna popolna zapora ceste.

  • Ministrica za zdravje na odprtju Dializnega centra v Kočevju

    Danes je bil odprt Dializni center Kočevje, prvi dislocirani dializni center Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Slavnostnega dogodka se je udeležila tudi ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, ki je skupaj s sodelujočimi v projektu prerezala trak in uradno naznanila začetek delovanja centra.

  • Pregled dezinformacij: Rože za šefa

    Po besedah uradnega govorca Kremlja, Dmitrija Peskova, ruski predsednik ne vidi svojega rojstnega dneva kot razlog, da se mu posveča posebna pozornost, in ne izkazuje večjega zanimanja za svojo družino.

  • 70. let prijateljstva z Arboretumom Kalmthout v Belgiji

    V torek 24. 9. 2024 je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju obeležilo 70. prijateljstva med Slovenijo in Arboretumom Kalmthout, kjer je botaničarka slovenskega rodu Jelena De Belder Kovačič pustila neizbrisen pečat. V ta namen sta veleposlanica Barbara Sušnik in direktor Arboretuma posadila ciklame.

  • Redno srečanje delegacij Slovenije in Avstrije o jedrski in sevalni varnosti v Gradcu

    Avstrijska delegacija je slovensko povabila na redno letno srečanje, ki ga državi že 25 let organizirata v okviru sklenjenega sporazuma o medsebojnem obveščanju in sodelovanju pri vprašanjih jedrske in sevalne varnosti.