Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Mladi maturantje iz Argentine državni sekretarki Humar: Najbolj se veselimo vzpona na Triglav

    Popoldne so državno sekretarko na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar in sodelavce obiskali maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 53 iz Argentine, ki so v začetku tega tedna začeli skoraj pettedenski obisk Slovenije.

  • Minister Arčon na XX. Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru

    Začetek poletja vsako leto pot mnogo rojakov ponovno popelje v matično domovino. Konec tedna se bodo zbrali na tradicionalni prireditvi Slovencev iz domovine, zamejstva in sveta Dobrodošli doma, že danes pa so se srečali na XX. Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru, ki letos nosi naslov »Mladi Slovenci v zamejstvu in po svetu - nosilci prihodnosti slovenstva zunaj meja domovine«.

  • Slovenci iz zamejstva in sveta ob dnevu državnosti domovini pojejo Ljubim te, Slovenija zelena

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu s ponosom in veseljem predstavlja Glasbeno čestitko Slovencev iz zamejstva in sveta ob dnevu državnosti.

  • Minister Arčon o stvarnosti in viziji z novoizvoljenimi župani v pokrajinah Trst in Gorica

    Pred slabima dvema tednoma so v Furlaniji Julijski krajini potekale lokalne volitve. Volivci so izbirali nove občinske uprave v kar 113 občinah, med njimi tudi nekaterih, ki sodijo v območje izvajanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je tako srečal z novoizvoljenimi župani iz Tržaške in Goriške pokrajine.

  • Minister Matej Arčon v Vipavi

    Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je ob prazniku Občine Vipava udeležil slavnostne seje Občinskega sveta občine, ki je potekala na prenovljenem Glavnem trgu, ki so ga na dogodku tudi odprli in predstavili. Minister je bil slavnostni govornik.

  • Državna sekretarka Humar na 46. srečanju slovenskih športnikov iz obmejnih dežel

    Državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila otvoritvene slovesnosti 46. srečanja slovenskih športnikov iz obmejnih dežel. Dogodek, ki ga letos gosti Občina Podčetrtek, že tradicionalno pripravlja Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, podpira ga tudi Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

  • Junijski večer Sredi domovine: Lucija Stupica

    Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes, 19. maja 2024, gostil junijski večer z izseljenskimi ustvarjalci Sredi domovine. Svoj ustvarjalni opus, ki ga je letos obogatila še z zbirko Magnolija. Njena zgodba, ter zanimivo življenjsko pot je predstavila Slovenka, ki je svoj drugi dom našla na Švedskem – pesnica Lucija Stupica.

  • Minister Arčon pri slovenski skupnosti v Stuttgartu

    Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je mudil pri najštevilčnejši slovenski skupnosti v Nemčiji.

  • Zamejski Slovenci s premierjem in ministri o stvarnosti na seji Sveta vlade za Slovence v zamejstvu

    Na povabilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba se je v Ljubljani prvič v novem mandatu sestal Svet vlade za Slovence v zamejstvu. Svet sestavljajo predstavniki slovenske manjšine v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem ter slovenski ministri, katerih pristojnosti so povezane s položajem Slovencev v zamejstvu. Podpredsednik sveta je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

  • Minister Arčon o gospodarskem razvoju s slovensko manjšino v Porabju

    Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil pri Slovencih v Porabju na Madžarskem. Glavnina tokratnega obiska je bila namenjena seznanitvi z nekaterimi gospodarskimi investicijami, ki so bile izvedene oziroma so načrtovane v okviru finančnih spodbud za razvoj tega območja.

  • Zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo

    V okviru Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo, kjer bodo na enem mestu na voljo koristne informacije in usmeritve, s katerimi bo urejanje dokumentacije in posledično selitev in sodelovanje enostavnejše.

  • Sredi domovine: Catia Quaglia

    Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je gostil majski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. V rezijanski pravljični svet in vsakdan tamkajšnjih Slovencev nas je v lepem pristnem rezijanskem narečju popeljala Catia Quaglia.

  • Minister Matej Arčon v Beogradu

    Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je svoj obisk v Srbiji zaključil v Beogradu. Sestal se je s predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine Sašem Verbičem in častnim konzulom Republike Slovenije v Novem Sadu Rajkom Marićem ter se udeležil srečanja s tamkajšnjimi slovenskimi gospodarstveniki.

  • Ministra Mateja Arčona sprejeli tudi predstavniki slovenskih društev na jugu Srbije

    Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon svoj obisk pri slovenski skupnosti v Srbiji nadaljuje na jugu države. Danes se je v Nišu srečal s člani slovenskih društev iz Kragujevca, Bora, Negotina, Zaječarja, Leskovca in Niša. Že pred srečanjem je ministra sprejela županja občine Niš Dragana Sotirovski.

  • Minister Matej Arčon s slovenskimi društvi na severu Srbije

    Podpredsednik vlade ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes začel obisk slovenske skupnosti v Srbiji. Prvi dan se je mudil v Novem Sadu, kjer se je srečal s predstavniki slovenskih društev iz območij Rume, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Pančeva, Smedereva in Novega Sada. Ministra je spremljal veleposlanik Republike Slovenije v Beogradu Damjan Bergant.

  • Državna sekretarka Vesna Humar slavnostna govorka na Prvomajskem slavju v Števerjanu

    Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes, na praznik dela, udeležila Prvomajskega slavja v Števerjanu, ki ga je v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravilo Kulturno društvo Briški grič.

  • Perspektivna mlada smučarka, zamejska Slovenka Caterina Sinigoi uradu podarila svoj dres

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v prostorih urada skupaj s sodelavci sprejel mlado nadobudno smučarko Caterino Sinigoi, ki prihaja iz tržaškega Krasa. Mlada športnica, ki je v sezoni, ki se počasi zaključuje, začela tekmovati pod slovensko zastavo, je uradu ob tej priložnosti podarila tudi svoj dres in fotografijo iz ene od preteklih tekem.

  • Minister Arčon slavnostni govornik na slovesnosti ob 160-letnici knjižničarstva na Vipavskem

    Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je bil slovesni govornik na slovesnosti ob 160-letnici knjižničarstva na Vipavskem. Ob tej priložnosti so odkrili tudi doprsni kip ustanovitelja dr. Karla Lavriča. Knjižnico, ki je bila 17. aprila 1864 ustanovljena kot »Slovenska Čitavnica v Ajdovšni«, je kasneje nasledila današnja Lavričeva knjižnica.

  • Sredi domovine: Valentina Novak

    Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil aprilski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega delovanja med rojaki na Madžarskem nas je popeljala področna podsekretarka za šolstvo v Porabju, profesorica slovenščine, dramaturginja, lektorica in urednica Valentina Novak.

  • Minister Matej Arčon v Celovcu

    Drugi dan obiska ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona je bil namenjen obisku nekaterih ustanov, ki delujejo v Celovcu. Ministra sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu dr. Anton Novak.