Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Jutri bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izplačal letni dodatek

    Jutri, 28. junija 2024, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) izplačal letni dodatek za leto 2024. Skupaj z junijskimi pokojninami ga bo prejelo 630.345 uživalcev, od tega 618.343 uživalcev pokojnin in 11.902 uživalcev nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

  • Prve dobave hrane iz naslova programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti

    Včeraj je minister Luka Mesec obiskal centralno skladišče Rdečega križa Slovenije, ki je namenjeno skladiščenju hrane za zagotavljanje pomoči najbolj ogroženim v okviru programa Evropskega socialnega sklada plus (ESS+) za odpravljanje materialne prikrajšanosti v obdobju 2021–2027.

  • Ukrepi delodajalca za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu v vročini

    Ko se v delovnih prostorih temperature dvignejo nad 28 stopinj Celzija, mora delodajalec sprejeti ukrepe, s katerimi delavcem zagotovi ustrezno toplotno udobje. Tudi če so temperature povišane samo občasno, predvsem kot posledica visokih zunanjih temperatur. Delodajalec lahko izvede začasne ali dolgoročnejše ukrepe, morajo pa biti ukrepi opredeljeni v izjavi o varnosti z oceno tveganja.

  • Objavljamo poročilo trg dela

    Objavljamo pregled okvira ministrstva za spremljanje rezultatov na trgu dela, ki temelji na treh širših konceptualnih stebrih strategije Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za delovna mesta: število delovnih mest, kakovost delovnih mest in vključenost. Poročilo bo objavljeno dvakrat na leto in bo poudarjalo razvoj v ključnih razsežnostih politike trga dela.

  • Svet EU za zaposlovanje, socialno politiko: Industrijski razvoj Evrope mora biti socialen in zelen

    Danes je bilo v Luksemburgu zasedanje Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov (Svet EPSCO), ki se ga je udeležil tudi minister Luka Mesec. Ministrice in ministri so med drugim razpravljali o socialni razsežnosti notranjega trga.

  • 1. julij je skrajni rok za izplačilo regresa za letni dopust

    Delodajalec je dolžan izplačati delavcem regres za letni dopust vsako leto najkasneje do 1. julija. Znesek regresa mora biti najmanj v višini minimalne plače, kar pomeni, da mora delodajalec v letu 2024 delavcem izplačati najmanj 1.253,90 evra regresa. Inšpektorat za delo opozarja na pomembnost spoštovanja te obveznosti ter poudarja, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev.

  • V Brežicah konstruktivno o medvrstniškem nasilju

    Župan Občine Brežice Ivan Molan je po dogodku medvrstniškega nasilja na Osnovni šoli Velika Dolina na Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI) in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) posredoval povabilo na delovno srečanje.

  • Poziv komitentom nekdanje N banke glede sporočanja spremenjenih TRR-jev na CSD

    Komitenti nekdanje N banke pozivamo, da na pristojni center za socialno delo (CSD) čim prej sporočijo spremenjeni transakcijski račun (TRR). V primeru nakazil CSD-jev na stare TRR pri N banki, bo NLB zagotavljala avtomatsko preusmerjanje na nove račune samo do vključno 30. junija, s 1. julijem pa bo avtomatsko preusmerjanje ukinjeno in bodo transakcije s starimi računi zavrnjene.

  • Poslanica ministra ob Paradi ponosa

    Objavljamo poslanica ministra Luke Mesca ob Paradi ponosa.

  • Dobava hrane za najbolj ogrožene iz Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti

    Ministrstvo je v okviru Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027 začelo dobavljati hrano v skladišča Rdečega križa Slovenije, Slovenske karitas in Mladinskega centra Prlekije. V tem letu bo dobavljenih nekaj več kot 3.600 ton hrane.

  • Objavljen poziv za kandidate za usposabljanje za zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva

    Ministrstvo je na podlagi Zakona o mednarodni zaščiti (ZMZ-1) objavilo javni poziv za pridobivanje kandidatov za usposabljanje za zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva. Zainteresirane kandidate vabimo, da se prijavijo na objavljen javni poziv do 5. julija 2024.

  • Pripravljena izhodišča za strategijo odpravljanja prekarnosti

    Vlada je danes obravnavala in sprejela Izhodišča za pripravo Strategije za odpravo prekarnosti. Sistemska odprava prekarnosti je ena izmed koalicijskih zavez trenutne vlade, ki gre v sosledju z Direktivo o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu, ki je bila pred kratkim sprejeta tudi v Evropskem parlamentu in jo bomo morali v dveh letih prenesti v slovenski pravni red.

  • Nova elektronska vloga za uveljavljanje pravice do psa pomočnika za invalide

    V sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo smo na ministrstvu pripravili novo elektronsko vlogo, ki se nanaša na uveljavljanje pravice do psa pomočnika za gibalno ovirane invalide. Vloga bo na voljo od 28. junija na portalu eUprava.

  • Izjave ministra Luka Mesca ter državnih sekretarjev Dana Juvana in Igorja Feketija ob 1. maju

    Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter državna sekretarja Dan Juvan in Igor Feketija vsem delavkam in delavcem čestitajo ob 1. maju, prazniku dela. V Izjavah, ki jih objavljamo v nadaljevanju, poudarjajo pomen praznika in zaveze ter izzive, ki jih pred delavke in delavce, predvsem pa pred odločevalce, postavlja današnji čas.

  • Minister Mesec: 40 let dela je dovolj

    Vlada se je včeraj seznanila z izhodišči za pripravo sprememb na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja in potrdila podlage za začetek usklajevanj s socialnimi partnerji.

  • Javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa Spodbujanje zaposlovanja – Zaposli.me+

    Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je objavil Javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa Spodbujanje zaposlovanja – Zaposli.me+. Namen javnega povabila je spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju ranljivih brezposelnih oseb iz ciljne skupine, in sicer vsaj za neprekinjeno obdobje najmanj 12 mesecev.

  • Pravica do regresa za letni dopust je ena izmed temeljnih pravic delavcev

    Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) izrecno določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, najkasneje do 1. julija izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Za leto 2024 ta znaša 1253,90 evra.

  • 28. april je svetovni dan varnosti in zdravja pri delu

    Letošnji svetovni dan opozarja na pomembnost zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu v času podnebnih sprememb.

  • Nove e-vloge za uveljavljanje pravic do tehničnih pripomočkov in prilagoditve vozila za invalide

    Ministrstvo je v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo pripravilo nove vloge, ki se nanašajo na uveljavljanje pravic do tehničnih pripomočkov za premagovanje komunikacijskih ovir za invalide s senzornimi okvarami ter prilagoditve vozil za gibalno ovirane invalide. Vloge so od 17. aprila 2024 naprej na voljo na portalu eUprava.

  • Uvajamo kadrovske štipendije za novo generacijo socialnih delavcev

    Na ministrstvu smo za letošnje šolsko leto zagotovili sredstva za kadrovske štipendije za pridobitev izobrazbe socialni delavec na programu druge stopnje. S tem prvič v zgodovini Slovenije s štipendijsko politiko spodbujamo odločanje mladih za ta pomembni in kadrovsko podhranjen strokovni poklic. Zainteresirane študentke in študente obveščamo, da je razpis za štipendije že objavljen.