Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Za izvajanje projekta Evropska prestolnica kulture 2025 smo zagotovili dodatne 3 milijone evrov

    Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel sta v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače podpisala aneks k pogodbi, s katerim se Javnemu zavodu GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica, za izvajanje javnega kulturnega projekta Evropska prestolnica kulture 2025 zagotavljajo dodatna sredstva v višini 3 milijonov evrov.

  • Podaljšan rok prijave na Javni razpis za financiranje štipendij za dodiplomski študij v tujini

    Rok za prijavo na razpis je podaljšan do vključno 1. julija 2024.

  • Javni razpis za zeleni prehod v kulturi

    Ministrstvo za kulturo je danes objavilo Javni razpis za zeleni prehod v kulturi, ki odgovarja na potrebo po zmanjšanju ogljičnega odtisa kulturnih dejavnosti in dogodkov ter krepi prizadevanja za podnebno nevtralnost v skladu z evropskimi in nacionalnimi usmeritvami. Razpisna sredstva bodo prispevala k trajnostnemu razvoju in večji okoljski ozaveščenosti na področju kulture.

  • Javni razpis za direktorja Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana

    Ministrstvo za kulturo je danes v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo Javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana. Zadnji rok za prijavo je 22. julij 2024.

  • Javni razpis za direktorja javnega zavoda Tehniški muzej Slovenije

    Ministrstvo za kulturo je danes v Uradnem listu Republike Slovenije in na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje objavilo Javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Tehniški muzej Slovenije. Zadnji rok za prijavo je 22. julij 2024.

  • Predlog novega Zakona o Slovenski tiskovni agenciji od danes v javni obravnavi

    Ministrstvo za kulturo je dalo v javno obravnavo predlog novega Zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Predlog novega Zakona o STA, ki je objavljen na portalu e-Demokracija, odpravlja glavne pomanjkljivosti veljavne zakonodaje in ureja status, dejavnost, delovanje in financiranje STA ter nadzor nad njenim poslovanjem. V javni obravnavi bo do vključno 22. julija.

  • Imenovana nova sestava Nacionalnega sveta za kulturo

    Državni zbor je imenoval novo sestavo Nacionalnega sveta za kulturo. Za predsednika sveta je imenoval Jurija Krpana, za člane pa Uroša Korenčana, Francija Krevha, Tanjo Petrič, Martina Srebotnjaka, Majdo Širca Ravnikar in dr. Kajo Širok. Imenovani so za obdobje petih let, z možnostjo ponovnega imenovanja po poteku mandata. Predsednik in člani sveta bodo mandat nastopili 27. septembra 2024.

  • Bolnico Franja obiskal direktor Urada znaka evropske dediščine Vincent Curie

    Med 10. in 12. junijem 2024 je bil v Sloveniji na delovnem obisku direktor Urada znaka evropske dediščine (angleško European Heritage Label Bureau) Vincent Curie. Krovna organizacija območij in nosilcev znaka evropske dediščine, ki združuje pomembne kraje za skupno evropsko zgodovino in kulturo, spodbuja priložnosti za mreženje, sodelovanje, ozaveščanje in prepoznavnost programa.

  • Predstavili prvo javno platformo za izposojo e-knjig v Sloveniji

    Slovenija je bogatejša za novo, inovativno storitev, ki bo ljubiteljem knjig omogočila lažji dostop do branja. Od danes naprej je na voljo COBISS Ela, prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji.

  • Ministrica dr. Asta Vrečko na odprtju obnovljene Rotunde sv. Élija v Kopru

    Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je udeležila odprtja obnovljene Rotunde sv. Élija v Kopru. Ministrstvo za kulturo je za obnovo cerkve zagotovilo proračunska sredstva v vrednosti 32.531 evrov. To je dobrih 49 odstotkov celotne vrednosti projekta, ki je bila ocenjena na 66.061,05 evra.

  • Najava novega javnega razpisa za zeleni prehod v kulturi

    Ministrstvo za kulturo bo predvidoma 21. junija 2024 objavilo nov javni razpis za zeleni prehod v kulturi. Z njim bo podprlo uvajanje zelenih praks v kulturi in spodbudilo razvoj inovativnih zelenih pristopov. S tem bo omogočilo spremembe pri upravljanju organizacij, prizorišč in kulturnih dogodkov, posredno pa o pomenu zelenega prehoda ozaveščalo tudi širšo javnost.

  • Javno povabilo za novega člana stalne strokovne komisije za medije

    Ministrstvo za kulturo je objavilo javno povabilo za novega člana v stalni strokovni komisiji za medije. Vse zainteresirane kandidate vabimo, da podajo kandidaturo do vključno 28. junija 2024.

  • Dodatna sredstva za javno kulturno infrastrukturo

    Vlada je odobrila tri milijone evrov za nujne investicije v Slovenskem narodnem gledališču Maribor (SNG Maribor) in dva milijona evrov za drugo fazo izgradnje zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (SNG Nova Gorica), ki bo v celoti dokončan predvidoma spomladi 2025. Poleg tega se za 500.000 evrov povečujejo sredstva za avdiovizualno produkcijo.

  • Ministrstvo za kulturo sprejelo Razvojno strategijo za sodobni ples 2024–2028

    Ministrstvo za kulturo je sprejelo Razvojno strategijo za sodobni ples 2024–2028, s katero odpira novo poglavje razvoja tega področja. V prihodnjih letih ga bo usmerjalo k izboljšanju pogojev dela in široki dostopnosti kakovostnih vsebin sodobnega plesa po vsej državi.

  • Z novo uredbo proti prekarnosti samozaposlenih v kulturi

    Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo dalo predlog Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samozaposlenih v kulturi (objavljen na portalu eDemokracija). S tem se začenja prvi del večje reforme statusa samozaposlenih v kulturi, ki med drugim uvaja karierno dinamiko s ciljem izboljšanja položaja delavcev v kulturi.

  • Slovenščina na Applovih napravah

    Dva meseca po potrditvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine (v uporabi je od 27. aprila 2024) je Apple napovedal nov poslovenjeni operacijski sistem – poslovenil bo uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema (iOS 18) .

  • Izboljšanje poklicnih kompetenc v kulturi

    Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Štipendije za specializirane poklice v kulturi. Evropski socialni sklad plus bo za projekt namenil 3 milijone evrov.

  • Ministrica dr. Asta Vrečko na slovesnosti ob 79. obletnici osvoboditve taborišča Ljubelj

    Danes smo na prelazu Ljubelj slavnostno obeležili 79. obletnico osvoboditve taborišča Ljubelj, edinega koncentracijskega taborišča na naših tleh, kjer so interniranci, po večini politični zaporniki, v težkih mukah, mrazu, vročini in lakoti zgradili prelaz čez Ljubelj.

  • Podpisana pogodba za celovito obnovo in preureditev Prešernove domačije v sodoben muzejski kompleks

    Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je z izvajalcem Kovinar - gradnje ST, d. o. o. podpisala pogodbo o obnovi in preureditvi Prešernove domačije v Vrbi v sodoben muzejski kompleks. Ministrstvo za kulturo je vsa sredstva za celovito obnovo v vrednosti okoli 2,9 milijona evrov zagotovilo iz evropskih sredstev in proračuna ministrstva. Celotna prenova bo končana do začetka leta 2026.

  • Vodenje javnega zavoda Arboretum Volčji Potok prevzema Matjaž Mastnak

    Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je za direktorja javnega zavoda Arboretum Volčji Potok imenovala Matjaža Mastnaka, dosedanjega pomočnika direktorja za program. Mandat bo nastopil 1. julija 2024.