Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Ministrica Fajon na Dubrovnik forumu: "Vlaganje v znanost in raziskave je ključno za močno EU"

    Zaključuje se 17. Dubrovnik forum, ki se ga je udeležila podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Forum, ki letos poteka pod naslovom ‘Nevarne ožine in varni prehodi’ (angleško Dire Sraits and Safe Passages), se osredotoča na naraščajoče gospodarske in varnostne globalne izzive ter ponuja platformo za prepotreben dialog in iskanje rešitev.

  • Generalni direktor Šešum na konferenci Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj

    Generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve dr. Slobodan Šešum se je udeležil konference Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) na visoki ravni o jugovzhodni Evropi v Parizu.

  • Državni sekretar Štucin je sodeloval na medvladni konferenci s Črno goro

    Na medvladni konferenci s Črno goro so udeleženci obravnavali aktualno stanje pristopnega procesa in potrdili korake, ki jih bo Črna gora morala uresničiti za zaprtje ključnih poglavij na področju vladavine prava. Konferenca pomeni priznanje za že dosežene rezultate Črne gore na tem področju in predstavlja spodbudo za nadaljevanje reform, s fokusom na zapiranju pogajalskih poglavij.

  • Ministrica Marsudi Fajonovi: Pokazali ste, da delate to, kar govorite

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na povratnem obisku v Sloveniji gostila zunanjo ministrico Indonezije Retno L. P. Marsudi. Ministrici sta govorili predvsem o krepitvi dvostranskih odnosov, tudi z načrtovanimi političnimi konzultacijami ter o aktualnih razmerah v svetu, s poudarkom na Bližnjem vzhodu in sodelovanju med EU in Zvezo držav jugovzhodne Azije.

  • Državni sekretar Štucin na zasedanju Sveta za splošne zadeve v Luksemburgu

    Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Luksemburgu, na katerem je bil glavni poudarek na pripravah na junijsko zasedanje Evropskega sveta. Člani Sveta so razpravljali o osnutku sklepov ter obravnavali odprta vprašanja v zvezi z Ukrajino, varnostjo in obrambo, konkurenčnostjo, zunanjimi odnosi ter novem institucionalnem ciklu.

  • Državni sekretar Štucin se je udeležil srečanja namestnikov zunanjih ministrov držav kvadrilaterale

    Državni sekretar Marko Štucin se je na Dunaju udeležil srečanja namestnikov zunanjih ministrov držav kvadrilaterale (Slovenija, Avstrija, Lihtenštajn in Švica). Sogovorniki so izmenjali poglede na aktualne evropske in mednarodne teme.

  • Ministrica Fajon: Za mir na Bližnjem vzhodu moramo sodelovati z arabskimi partnerji in ZDA

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Luksemburgu udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Ministri so se v razpravi osredotočili predvsem na zaskrbljujoče razmere na Bližnjem vzhodu in rusko agresijo na Ukrajino. Z zunanjimi ministri držav Zahodnega Balkana pa so razpravljali o skupnih izzivih na področju skupne zunanje in varnostne politike ter o širitvi EU.

  • Državni sekretar Štucin na Dunaju o bilateralnih odnosih in aktualnih evropskih temah

    Državni sekretar Marko Štucin se je na Dunaju udeležil bilateralnih konzultacij. Srečal se je z avstrijsko zvezno ministrico za EU in ustavo Karoline Edtstadler in generalnim sekretarjem avstrijskega zveznega ministrstva za evropske in mednarodne zadeve Nikolausom Marschikom.

  • Ministrica Fajon: Pri širitvi na Zahodni Balkan gre za zdaj ali nikoli

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na povabilo zunanjega ministra Avstrije Alexandra Schallenberga udeležila konference Evropski forum Wachau. Ta predstavlja platformo za razpravo o evropskih integracijah, letošnja izvedba pa v ospredje postavlja Zahodni Balkan. V okviru konference je potekalo tudi srečanje neformalne skupine prijateljev Zahodnega Balkana.

  • Generalna sekretarka Cvelbar Bek zaključila obisk v Vietnamu z otvoritvijo konzulata

    Generalna sekretarka mag. Renata Cvelbar Bek je z veleposlanico Alenko Suhadolnik odprla slovenski Konzulat v Hošiminhu. Srečala se je tudi z namestnico zunanjega ministra Le Thi Thu Hang, namestnikom ministra za industrijo in trgovino Nguyen Hoang Longom, namestnikom ministra za kulturo, šport in turizem Ta Quang Dongom in podpredsednikom Ljudskega komiteja mesta Hošiminh Nguyen Van Dung.

  • Državni sekretar Štucin na zasedanju ministrov Podonavja poudaril pomen regionalnega sodelovanja

    Državni sekretar Marko Štucin se je na Dunaju udeležil zasedanja zunanjih ministrov Podonavja, ki poteka v okviru 13. letnega Foruma Strategije EU za podonavsko regijo (EUSDR). Sodeloval je tudi na skupni večerji s skupino "Prijateljev Zahodnega Balkana, kjer je potekala razprava udeležencev o širitvi EU pod naslovom »Širitev EU v dobi velikega varovanja pred tveganjem«.

  • Zaključen medsebojni pregled razvojnega sodelovanja Republike Slovenije

    Na Odboru za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj je potekalo zaključno zasedanje medsebojnega pregleda razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Republike Slovenije. Na srečanju so pregledovalci iz Danske in Švice v imenu Odbora za razvojno pomoč predstavili poročilo in priporočila Sloveniji za izboljšanje učinkovitosti slovenske razvojne in humanitarne pomoči.

  • 19. junij - mednarodni dan za odpravo spolnega nasilja v konfliktih

    Danes obeležujemo mednarodni dan za odpravo spolnega nasilja v konfliktih, s katerim se poklanjamo žrtvam in preživelim te grozovite kršitve in zlorabe človekovih pravic. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je ta dan izbrala v spomin na sprejem resolucije Varnostnega sveta OZN 1820 (2008), ki je obsodila uporabo spolnega nasilja kot vojaške taktike in kot oviro izgradnji miru.

  • 56. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice v znamenju enakosti spolov

    Danes se v Ženevi začenja 56. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo do 12. julija 2024. Med tematikami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk in deklic, odzvala pa se bo tudi na zaskrbljujoče stanje človekovih pravic po svetu.

  • Ministrica Fajon in minister ZAE v Ljubljani nadaljevala pogovore o krepitvi sodelovanja

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku v Sloveniji gostila ministra za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov Abdulaha Bin Zajeda Al Najhana, kjer sta nadaljevala majske pogovore iz Abu Dabija. Največ pozornosti sta namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

  • Državni sekretar Štucin na Konferenci o Evropi podprl nadaljevanje širitvenega procesa v EU

    Državni sekretar Marko Štucin je na Konferenci o Evropi v Pragi v razpravi poudaril nujnost širitve EU na Zahodni Balkan in podprl nadaljevanje širitvenega procesa z Ukrajino in Moldavijo.

  • Državni sekretar Štucin v Skopju poudaril nujnost skupnega naslavljanja varnostnih tveganj

    Državni sekretar Marko Štucin se je v Skopju udeležil ministrskega zasedanja Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (angleško The South-East European Cooperation Process - SEECP).

  • Objavljen razpis Sklada za sodelovanje Srednjeevropske pobude

    Srednje evropska pobuda (SEP), katere članica je tudi Slovenija, je objavila letni razpis Sklada za sodelovanje SEP, na katerem lahko sodelujejo javne in zasebne ustanove, registrirane v državah članicah SEP, nevladne organizacije, civilna družba in mednarodne organizacije.

  • Slovenija bo namenila dodatna 2,5 milijona evrov za humanitarno pomoč palestinskemu prebivalstvu

    Vlada Republike Slovenije je včeraj, 11. junija 2024, sklenila, da nameni 2,5 milijona evrov za blaženje posledic konflikta med Izraelom in Hamasom in zaščito palestinskega prebivalstva.

  • Slovenija bo za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine namenila dodatnih 5 milijonov evrov

    Vlada Republike Slovenije je včeraj, 11. junija 2024, sklenila, da v letu 2024 nameni dodatnih 5 milijonov evrov za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine ter za blaženje posledic, ki jih ima vojna v Ukrajini na svetovno prehransko varnost.