Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Z novelo Zakona o gospodarskih družbah do večje preglednosti poslovanja in družbene odgovornosti

    Vlada je potrdila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1M), s katerim se v slovenski pravni red prenašajo štiri direktive Evropskega parlamenta in Sveta ter ga posredovala v sprejem v Državni zbor. S tem Slovenija krepi učinkovitejše poslovno okolje za podjetja.

  • Pri Slovenskem podjetniškem skladu na voljo vavčerji za pridobitev certifikatov kakovosti

    Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju: SPS) je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport objavil javni poziv V3 – Vavčer za pridobitev certifikatov. Gre za tretji javni poziv v okviru vavčerskih spodbud malih vrednosti v letošnjem letu, ki jih lahko podjetja prejmejo hitro in enostavno za različne poslovne vsebine.

  • Soglasna podpora poslancev novemu Zakonu o Kobilarni Lipica

    Državni zbor je danes soglasno sprejel novi Zakon o Kobilarni Lipica (ZKL-2). Vlada želi z novim modelom enovitega in kakovostnejšega upravljanja omogočiti pogoje za še večjo dobrobit reje lipicancev, obenem pa nadaljnji razvoj Kobilarne Lipica in učinkovitejše trženje njenih storitev in produktov.

  • Minister Han ob obisku na Bavarskem: Potenciala za sodelovanje je ogromno

    Minister Han se je danes v Münchnu udeležil poslovno-investicijskega kongresa Invest&Connect Slovenian Business Pitch: Germany Experiences Slovenia. O priložnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja se je pogovarjal tudi s podpredsednikom bavarske vlade in ministrom za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo Hubertom Aiwangerjem.

  • Slovenija s krovnim strateškim dokumentom na področju intelektualne lastnine

    Vlada je sprejela prvo Nacionalno strategijo intelektualne lastnine do leta 2030 in Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport naložila, da v sodelovanju z ostalimi organi pripravi akcijski načrt za izvajanje strategije. S tem Slovenija dodatno prepoznava vlogo intelektualne lastnine pri spodbujanju inovacij, ustvarjalnosti in deljenju znanja ter pomen njenega strateškega upravljanja.

  • Video

    Slovenija bo postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

    Predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob in generalni direktor Evropske vesoljske agencije (ESA) Josef Aschbacher sta danes podpisala sporazum, na podlagi katerega bo Slovenija postala polnopravna članica ESA po izteku veljavnega pridružitvenega sporazuma 1. januarja 2025.

  • Objavljen javni razpis za podelitev priznanj Stanka Bloudka za leto 2024

    V Uradnem listu številka 49 smo objavili Javni razpis za podelitev priznanj Stanka Bloudka za leto 2024. Priznanja Stanka Bloudka so najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji, ki se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Podeljujejo se že od leta 1965 v obliki Bloudkovih nagrad in Bloudkovih plaket.

  • Razkritje ugotovitev v protisubvencijski preiskavi glede uvoza električnih vozil iz Kitajske

    Obveščamo vas, da je Evropska komisija objavila informacijo o predhodnem razkritju ugotovitev v protisubvencijski preiskavi glede uvoza električnih vozil iz Kitajske ter napovedala uvedbo začasne protisubvencijske dajatve v višini med 17,4 odstotka in 31,1 odstotka, odvisno od kitajskega proizvajalca izvoznika (angleško predisclosure).

  • Javni razpis za sofinanciranje gospodarskih struktur slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v 2024

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo predvidoma danes v Uradnem listu RS objavilo javni razpis za sofinanciranje gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v letu 2024. Sredstva v višini 300.000 evrov so namenjena sofinanciranju stroškov dela v zamejskih gospodarskih strukturah za osebe, ki izvajajo aktivnosti spodbujanja razvoj gospodarstva.

  • Minister Han: »Srbija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije«

    Minister Han zaključuje delovni obisk v Srbiji, kjer se je srečal z visokimi predstavniki Republike Srbije, s katerimi se je pogovarjal o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja med državama. Obenem se je udeležil slavnostne otvoritve Inovacijskega centra za pametno proizvodnjo ter poslovne konference na temo problematike regionalne prometne infrastrukture v regiji Zahodnega Balkana.

  • Varuh športnikovih pravic ključen za varovanje pravic športnikov in strokovnih delavcev v športu

    Vlada se je seznanila z Letnim poročilom Varuha športnikovih pravic za leto 2023. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport redno sodeluje z varuhom in njegove pobude ter ugotovitve upošteva pri pripravi predpisov, ki urejajo področje športa.

  • Javni poziv za sofinanciranje vzorčnih projektov rabe lesa v gradnji

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo javni poziv za sofinanciranje vzorčnih projektov rabe lesa v gradnji. Sredstva v višini 600.000 evrov so namenjena rabi lesa na javnih stanovanjskih objektih, kot so šole, upravne stavbe, domovi za starejše občane in športni objekti, katerih lastniki so osebe javnega prava.

  • Objavljen razpis za podporne storitve za inovativne posameznike in zagonska podjetja 2024-2025

    Slovenski podjetniški sklad bo predvidoma danes 7. junija 2024 v Uradnem listu Republike Slovenije številka 45/2024 in na spletni strani sklada objavil Javni razpis za izvedbo celovitih podpornih storitev za inovativne posameznike in inovativna zagonska podjetja 2024–2025. Na voljo je 1,84 milijona evrov, rok za posredovanje vlog pa je 28. junij 2024.

  • Objava javnega razpisa za 1,5 milijona evrov za mikro podjetja v lesarstvu (javni razpis P4LM 2024)

    Predvidoma danes bo Slovenski podjetniški sklad (SPS) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport v Uradnem listu Republike Slovenije številka 45/2024 razpisal finančne spodbude za mikro podjetja v lesarstvu. Slednja bodo lahko prejela nepovratna sredstva v višini od 15.000 evrov do 70.000 evrov. Prvi rok za prijave je 4. julij 2024.

  • Osnutek Uredbe o izvajanju Uredbe (EU) o baterijah in odpadnih baterijah v javni razpravi

    Na portalu eDemokracija smo objavili osnutek Uredbe o izvajanju Uredbe (EU) o baterijah in odpadnih baterijah. Nacionalna uredba je potrebna zaradi izvajanja že sprejete evropske uredbe o baterijah in odpadnih baterijah.

  • Veljati bodo začele določbe o pretoku podatkov v sporazumu o gospodarskem partnerstvu z Japonsko

    Protokol o dopolnitvi Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko z določbami glede pretoka podatkov bo stopil v veljavo 1. julija 2024.

  • Ministrstvo za gospodarstvo izplačalo prvi paket pomoči za škodo v avgustovskih poplavah

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na podlagi odločb danes izvedlo izplačila pomoči prizadetim gospodarskim subjektom v lanskoletnih avgustovskih poplavah. Pretekli teden je ministrstvo namreč izdalo prvi paket odločb 33 prizadetim podjetjem, čemur je danes sledilo izplačilo sredstev v skupni višini dobrih 25 milijonov evrov.

  • Veljati začne nov Pravilnik o varnosti dvigal

    V Uradnem listu je bil 31. maja 2024 objavljen Pravilnik o varnosti dvigal, ki začne veljati 15. junija 2024. Nov pravilnik bo pripomogel k večji varnosti dvigal in varnostnih komponent, tako glede njihovega dajanja na trg in v obratovanje, kot tudi zagotavljanja varnosti delovanja, vzdrževanja in skrbništva dvigal ter reševanja iz dvigal.

  • Slovenski globalni forum: Gradimo močan globalni ekosistem in sooblikujemo spremembe

    Slovenski globalni forum je uspešno povezal podjetja, gospodarsko diplomacijo in poslovne klube. Udeleženci so imeli priložnost povezovanja v okviru dogodka, ki je postal tradicionalna konferenca o internacionalizaciji našega gospodarstva. Osrednja tema drugega dela konference je bila krepitev globalnih ambicij, primeri uspehov in pritegnitev novih naložb z visoko dodano vrednostjo v Slovenijo.

  • Slovenski globalni forum v Mariboru: skupaj za krepitev slovenskega gospodarstva

    Danes v Mariboru poteka že 6. konferenca internacionalizacije, ki jo skupaj s partnerji organizira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, z novim imenom: Slovenski globalni forum. Pred polno dvorano so o prihodnjem razvoju slovenskega gospodarstva razpravljali trije ministri, predstavniki akademske sfere in podjetniki.