Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • 22. zasedanje Mednarodne komisije za varstvo reke Donave

    V Bratislavi je od 25. do 26. junija potekalo 22. zasedanje Mednarodne komisije za varstvo reke Donave (MKVD), osrednjega delovnega telesa MKVD. Sestanka so se udeležili vodje delegacij in predstavniki držav članic in mednarodnih medvladnih in nevladnih organizacij, dejavnih v mednarodnem povodju reke Donave.

  • Ravnanje pri ocenjevanju škode v primeru naravne nesreče – obvestilo občinam

    V pomoč občinam smo pripravili pregled osnovnih napotkov oziroma postopkov ocenjevanja škode v primeru naravne nesreče. Podatke o oceni škode zbere Uprava za zaščito in reševanje. Če škoda presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna, vlada razglasi naravno nesrečo, Ministrstvo za naravne vire in prostor pa pripravi program odprave posledic naravne nesreče.

  • Odprte prijave za nagrado za zeleno infrastrukturo 2024

    Nagrada Ko zelena infrastruktura postane posel (angleško Green Infrastructure goes business award), s sloganom Zelena, modra in podnebju prijazna, podpira inovativne ideje, produkte ali storitve za zeleno gospodarstvo ter spodbuja trajnostni razvoj v alpski makroregiji. Prijave so odprte do 1. septembra 2024.

  • Strokovni posvet o izzivih urejanja voda

    Danes je Direkcija Republike Slovenije za vode organizirala strokovni posvet z naslovom Izzivi urejanja voda ob vključevanju na naravi temelječih rešitev.

  • Intenzivno iskanje dolgoročne rešitve za območje Letuša

    Ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj z Direkcijo Republike Slovenije za vode pospešeno izvaja vse aktivnosti, da bi čim prej rešili vprašanje celovite ureditve naselij na sotočju Savinje in Pake. Gre za hidravlično izjemno zahtevno območje, ki v primeru visokih voda že stoletja velja za razlivno območje reke Savinje.

  • Uredba EU o obnovi narave dobila zeleno luč

    Svet Evropske unije je danes sprejel uredbo o obnovi narave. Krovni cilj uredbe je do leta 2030 obnoviti vsaj 20 odstotkov kopenskih in morskih območij EU, do leta 2050 pa vse ekosisteme, ki jih je treba obnoviti. Uredba določa specifične obvezujoče cilje za obnovo različnih ekosistemov – od kmetijskih, gozdnih do sladkovodnih, morskih in urbanih.

  • Prejemnik državne nagrade Rada Smerduja je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

    Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju ohranjanja narave je najvišjo državno nagrado na področju ohranjanja narave, Nagrado Rada Smerduja, podelil Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Društvo je nagrado prejelo za izjemen prispevek k varstvu narave.

  • GOVSI podkast: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic prejemnik državne nagrade Rada Smerduja

    V novi epizodi GOVSI podkasta je imel voditelj Zoran Potič ob sebi sogovornici, ki prihajata iz javnega in nevladnega sektorja: direktorico Direktorata za naravo na Ministrstvu za naravne vire in prostor dr. Katarino Groznik Zeiler in predsednico Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) dr. Tanjo Šumrada.

  • Izboljšati izvajanje in znanje o programu Life v Sloveniji

    Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor junija začelo izvajati novi LIFE projekt – Krepitev zmogljivosti 2. Prve delavnice v povezavi s programom LIFE in aktualnimi razpisi Evropske komisije bodo potekale jeseni.

  • Drugi informativni posvet s predstavniki občin

    Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v Ljubljani organiziralo drugi informativni posvet z županjami in župani ter drugimi predstavniki slovenskih občin. Predstavniki MNVP so skupaj z drugimi vladnimi predstavniki predstavili informacije, pojasnila in navodila glede oddaje vlog za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev in informacije, povezane s sanacijo po poplavah.

  • Za državno nagrado na področju ohranjanja narave predlaganih deset posameznikov in organizacij

    K ohranjanju narave pomembno prispevajo tako posamezniki kot organizacije. Med desetimi predlaganimi kandidati, ki jih je po objavljenem pozivu prejel Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju ohranjanja narave so štirje posamezniki, štiri društva, en inštitut in en javni zavod. Nagrada Rada Smerduja bo letos podeljena prvič.

  • Skupaj za Alpe: ohraniti, povezati in obnoviti

    V sklopu predsedovanja Slovenije Alpski konvenciji v obdobju 2023–2024 v Kranjski Gori potekata dvodnevna mednarodna konferenca o alpski biotski raznovrstnosti in Forum Alpinum 2024, pod skupnim naslovom Skupaj za Alpe: ohraniti, povezati in obnoviti.

  • Z vlakom od Ljubljane do Kranja po dveh tirih

    Na pobudo Ministrstva za infrastrukturo je Ministrstvo za naravne vire in prostor pripravilo predlog državnega prostorskega načrta (DPN) za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo z okoljskim poročilom. Predlog DPN bo javno objavljen od 10. junija do 26. julija 2024.

  • Delavnica za prostorske ureditve načrtovane s Pomorskim prostorskim planom

    V Izoli je včeraj, 7. junija, potekala že druga delavnica v okviru izdelave Ocene sprejemljivosti in kumulativnih vplivov za prostorske ureditve načrtovane s Pomorskim prostorskim planom Slovenije, ki jo izdeluje ZaVita d.o.o.

  • Tretja razvojna os: o državnem prostorskem načrtu od Slovenj Gradca - jug do Dravograda

    Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek ter minister za naravne vire in prostor Jože Novak sta v skupni izjavi za javnost predstavila potek sprejemanja državnega prostorskega načrta (DPN) ter napredek pri gradnji tretje razvojne osi.

  • Priprava strokovnih podlag za regionalne plane

    Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP), nadaljuje z aktivnostmi v procesu priprave prve generacije regionalnih prostorskih planov. MNVP zagotavlja obvezne strokovne podlage, predpisane v 65. členu Zakona o urejanju prostora.

  • Vodotoki so po poplavah pretočni, zdaj je na vrsti celovita petletna obnova

    V Ljubnem ob Savinji je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) organizirala posvet z naslovom Poplave 2023 – Kje smo po desetih mesecih? V razpravah sta sodelovala tudi minister Jože Novak in državna sekretarka dr. Lidija Kegljevič Zagorc. Predstavila sta tako izvedene ukrepe pri urejanju vodotokov po poplavah kot tudi dolgoročnejše, na podnebne spremembe odpornejše načrte države.

  • Slavnostna otvoritev razstave šestega mednarodnega arhitekturnega natečaja Constructive Alps

    V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in praznovanja sto letnice delovanja Triglavskega narodnega parka, je v Kulturnem domu v Stari Fužini v Bohinju, potekala otvoritev razstave 6. mednarodnega arhitekturnega natečaja Constructive Alps, ki je bil za Slovenijo še posebej bogat, saj so bili v ožji izbor 31 projektov uvrščeni trije slovenski.

  • Alpska konvencija razpisuje fotografski natečaj 2024 – Življenje pod krošnjami

    Ministrstvo za naravne vire in prostor v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji skupaj s Stalnim sekretariatom Alpske konvencije razpisuje letošnji fotografski natečaj Življenje pod krošnjami. Fotografski natečaj poteka od junija do septembra, oddane fotografije pa se potegujejo za mesto na koledarju Alpske konvencije za leto 2025.

  • V Ženevi predstavljeno prihodnje 10. zasedanje pogodbenic Vodne konvencije, ki bo v Sloveniji

    Slovenija bo letos od 23. do 25. oktobra v Ljubljani gostila deseto zasedanje pogodbenic Vodne konvencije. V vrsti pripravljalnih aktivnosti je bila 6. junija 2024 v Ženevi stalnim predstavnikom držav pri Združenih narodih (ZN) predstavljena vsebina zasedanja pogodbenic ter dosežki aktualnega in načrti prihodnjega triletnega obdobja.