Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Naslednja dva tedna višje cene bencina, dizla in kurilnega olja

    Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od 16. julija 2024 do vključno ponedeljka 29. julija 2024, znašale 1,514 evra za liter bencina, 1,528 evra za liter dizelskega goriva in 1,146 evra za liter kurilnega olja.

  • Subvencije za nakup električnih vozil za fizične osebe

    Fizične osebe lahko od danes naprej do zaprtja javnega poziva, objavljenega v Uradnem listu 12. julija 2024, oddajo vlogo za pridobitev nepovratne finančne spodbude za nakup električnih vozil.

  • Neformalno zasedanje ministrov Evropske unije za okolje

    Državni sekretar na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl se med 11. in 12. julijem v Budimpešti udeležuje neformalnega zasedanja ministrov za okolje v organizaciji madžarskega predsedstva Svetu EU.

  • Kumer s Šefčovičem o izzivih pravičnega prehoda

    Minister Bojan Kumer z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem o izzivih pravičnega prehoda prebivalcev Šaleške regije.

  • Naslednja dva tedna višje cene bencina, dizla in kurilnega olja

    Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri, 2. julija 2024, do vključno ponedeljka, 15. julija 2024, znašale 1,479 evra za liter bencina, 1,507 evra za liter dizelskega goriva in 1,145 evra za liter kurilnega olja.

  • Novi vozni redi v medkrajevnem potniškem prometu

    Na podlagi javnega naročila Izbira koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije se bodo 1. julija 2024 začele izvajati nove koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe v linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem prometu na celotnem ozemlju Republike Slovenije.

  • Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo izdalo podjetju DARS d.d. okoljevarstveno soglasje

    Danes je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo izdalo nosilcu nameravanega posega DARS d.d. okoljevarstveno soglasje za poseg: Vzdrževalna dela v javno korist cestnega telesa in objektov na odsekih AC A1/0046 in 0646 Domžale – Šentjakob, A1/0047 in 0647 Šentjakob – LJ (Zadobrova), 0145 priključek LJ Šentjakob in 0189 priključek LJ Sneberje.

  • Na posvetu o kavcijskem sistemu soočili argumente za in proti ter se dogovorili o nadaljnjih korakih

    Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes organiziralo posvet z vsemi deležniki glede kavcijskega sistema, na katerem so predstavili vse razpoložljive podatke ter soočili različne poglede in argumente za in proti kavcijskemu sistemu ter se dogovorili o nadaljnjih korakih.

  • Slovenija dosegla 25-odstotni delež obnovljivih virov energije

    Slovenija je leta 2023 prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije (OVE) v bruto končni porabi energije. S tem dosežkom Sloveniji ne bo treba kupovati statističnega prenosa, kar je bilo treba v prejšnjih treh letih, ko je za to skupno odštela 18 milijonov evrov.

  • Gimnazijci iz Celja obiskali vlado in spoznali delo ministra za okolje, podnebje in energijo

    Nekaj več kot osemdeset dijakinj in dijakov tretjih letnikov Gimnazije Celje Center so v okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo spoznali delo vlade. Minister Bojan Kumer jim je predstavil svoje delo in nanizal številne predloge, s katerimi lahko vsak prispeva k varčni rabi energije, zmanjševanju odpadkov in trajnostni mobilnosti.

  • Naslednja dva tedna nižje cene bencina, dizla in kurilnega olja

    Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri, 18. junija 2024, do vključno ponedeljka, 1. julija 2024, znašale 1,445 evra za liter bencina, 1,455 evra za liter dizelskega goriva in 1,089 evra za liter kurilnega olja.

  • Zasedanje Sveta Evropske unije za okolje

    Državni sekretar na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl se je v Luksemburgu udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije (EU) za okolje. Na zasedanju so ministri dosegli dogovore o stališčih Sveta za več zakonodajnih aktov s področja varovanja okolja in tal.

  • Stališče Podnebnega sveta glede Energetskega zakona (EZ-2)

    Objavljamo stališče Podnebnega sveta glede novega Energetskega zakona z dne 7. decembra 2023, ki ga je Podnebni svet na podlagi novih informacij dopolnil in sprejel na 7. redni seji Podnebnega sveta, 21. maja 2024. Stališče je bilo posredovano v seznanitev članom Vlade Republike Slovenije.

  • Podaljšanje veljavnosti subvencioniranih vozovnic za prevoz v javnem potniškem prometu

    Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je omogočilo samodejno podaljšanje veljavnosti subvencioniranih vozovnic za prevoz v javnem potniškem prometu.

  • Zaključek zasedanja pomožnih teles Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja – priprava na COP29

    V Bonnu se je v noči na petek, 14. junija 2024, zaključilo 60. zasedanje dveh pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC).

  • Izboljšati izvajanje in znanje o programu Life v Sloveniji

    Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor junija začelo izvajati novi LIFE projekt – Krepitev zmogljivosti 2. Prve delavnice v povezavi s programom LIFE in aktualnimi razpisi Evropske komisije bodo potekale jeseni.

  • Maloprodajne cene elektrike v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji

    Ostro zavračamo objave na družabnih omrežjih, ki se širijo z namenom zastraševanja in lažnega ter izmaličenega prikazovanja podatkov, ki z realnim stanjem in resničnimi učinki na ljudi in podjetja nimajo resne povezave. Gre za lažne in zavajajoče objave! Maloprodajna cena v Sloveniji zaostaja za povprečno maloprodajno ceno EU27 za 25 odstotkov in se uvršča med najnižje v Evropski uniji!

  • Ljubljana gostila tretjo nacionalno kolesarsko konferenco: Mesto ljudem, ne pločevini

    Nacionalno kolesarsko konferenco vsako leto organizira Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z lokalnimi partnerji. Konferenca, ki je potekala v prenovljenem Centru Rog, je združila več kot 100 udeležencev, vključno z vrhunskimi strokovnjaki iz Slovenije in tujine, ki so razpravljali o ključnih izzivih in priložnostih na področju kolesarstva in trajnostne mobilnosti.

  • Javna predstavitev dopolnjenega osnutka posodobitve NEPN

    V osnutku posodobitve NEPN bolj ambiciozni cilji, politike in ukrepi do 2030 glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov in zmanjšanja rabe energije.

  • Zasedanje pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja – priprava na COP29

    Med 3. in 13. junijem v nemškem Bonnu poteka 60. zasedanje dveh pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja.