Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Izredni nadzor Inšpekcije za okolje po požaru v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana

    Inšpektorica za okolje Inšpektorata za okolje in energijo je zaradi požara, ki je prejšnji teden izbruhnil v Regijskem centru za ravnanje odpadki Ljubljana, na delu naprave za mehansko biološko obdelavo odpadkov, včeraj opravila izredni inšpekcijski nadzor pri Javnem podjetju vodovod kanalizacija snaga d. o. o..

  • V letu 2023 smo izvozili več kot 162 tisoč ton odpadkov, uvozili pa skoraj 108 tisoč ton odpadkov

    V letu 2023 smo izvozili več kot 162.000 ton odpadkov, kar je 10 odstotkov manj kot leta 2022. Količina izvožene odpadne plastike se je v primerjavi z letom 2022 zmanjšala za okoli 10 odstotkov. Uvozili pa smo nekaj manj kot 108.000 ton odpadkov, od tega največ odpadnih kovin in odpadnih barvnih kovin. Manjši kot leta 2022 je bil uvoz odpadnega papirja ter odpadne plastike.

  • Smernice nadzorov inšpektorjev Inšpektorata za okolje in energijo v letu 2024

    V strateških usmeritvah inšpektoratov, ki jih je potrdila vlada, Inšpektorat za okolje in energijo v letu 2024 načrtuje 6950 nadzorov. Izvedli bodo tudi sedemnajst akcij usmerjenih nadzorov.

  • Ali je elektromagnetno sevanje mariborskih transformatorskih postaj v dovoljenih okvirih

    Elektro Maribor je izpolnil ukrep inšpektorja za okolje, da mora izvesti prve meritve elektromagnetnega sevanja za visokonapetostne transformatorje, katerih nazivna napetost je med 1 kilovoltom (kV) in 110 kV in so nameščeni v območju povečanega varstva pred sevanjem, torej na območju I. stopnje varstva pred sevanjem in ga o tem obvestiti.

  • Bojan Počkar izvoljen za vodjo ekspertne skupine Odpadki in čezmejno pošiljanje odpadkov

    Na zadnji generalni skupščini Mreže Evropske unije za izvajanje in uveljavljanje okoljskega prava (angleško European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law - IMPEL), je bil Bojan Počkar izvoljen za vodjo ekspertne skupine Odpadki in čezmejno pošiljanje odpadkov. Bojan Počkar je inšpektor za okolje, višji svetnik na Inšpektoratu za okolje in energijo.

  • Akcija nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti

    Inšpekcija za okolje Inšpektorata za okolje in energijo je v letu 2023 izvedla akcijo nadzorov nad izpolnjevanjem obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti (PRO) pri gospodarskih subjektih, ki dajejo v Republiki Sloveniji (RS) na trg električno in elektronsko opremo, embalažo (embalirano blago ali servisno embalažo), baterije in akumulatorje ter plastične proizvode za enkratno uporabo.

  • Poročilo akcije nadzorov nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov v letu 2023

    V letu 2023 je Inšpekcija za okolje skupaj s predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) in Policijo izvedla 69 skupnih akcij nadzora nad čezmejnimi pošiljkami odpadkov. Fizično ali dokumentarno so pregledali prek 3000 vozil. 758 vozil je prevažalo pošiljke odpadkov preko meja. Odkrili so 18 nezakonitih pošiljk odpadkov.

  • Skupna akcija nadzora SEVESO obratov manjšega tveganja za okolje

    Skupno akcijo nadzora SEVESO obratov manjšega tveganja za okolje so izvedli inšpektorji za okolje in Inšpektorata Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (IRSVNDN). V akcijo je bilo vključenih deset izbranih obratov manjšega tveganja za okolje.

  • Nadzori upravljavcev komunalnih čistilnih naprav in naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode

    V akciji so inšpektorji za okolje izvedli nadzore upravljavcev komunalnih čistilnih naprav in naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode ter po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) presegajo predpisane mejne vrednosti parametrov onesnaženosti odpadne vode na iztoku iz naprave oziroma so bile pri pregledu obratovalnih monitoringov odpadnih vod ugotovljene druge nepravilnosti.

  • Nadzor naprav, ki presegajo mejne vrednosti emisij snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja

    Imetniki naprav - nepremičnih virov onesnaževanja, morajo zagotavljati monitoring emisij snovi v zrak. Oceno o letnih emisijah snovi v zrak in poročila o občasnih meritvah emisij snovi v zrak preverja Agencija Republike Slovenije za okolje. Z informacijo o tistih, ki so presegali mejne vrednosti na izpustih iz naprave ali niso poročali, seznani Inšpektorat RS za okolje in energijo.

  • Operacija Demeter IX

    V mesecu oktobru je bila izvedena operacija Demeter IX v organizaciji Svetovne carinske organizacije, ki je združila prizadevanja carine in ostalih nadzornih organov za omejitev nezakonitega čezmejnega pošiljanja nevarnih in drugih odpadkov ter snovi, ki tanjšajo ozonski plašč.

  • Nadzor hrupa zvočnih naprav, ki jih zunaj stavbe uporabljajo lokali

    Inšpekcija za okolje med drugim nadzira spoštovanje določil Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju ki ga povzročajo stalne ali občasne emisije hrupa enega ali več virov obremenjevanja okolja s hrupom. Uredba določa vire onesnaževanja okolja s hrupom in obveznosti, ki jih imajo upravljavci virov hrupa.

  • Ukrepi Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo po požarih v Surovini

    Po požarih v Surovini d. o. o., v Mariboru je inšpektorat v družbi opravil več izrednih inšpekcijskih nadzorov in preveril evidenco izdanih soglasij za čezmejni prevoz odpadkov. V nadzorih je bilo ugotovljeno, da zavezanka trdnih gorljivih odpadkov ne skladišči skladno s predpisi.

  • Število komunalnih čistilnih naprav, ki so čezmerno obremenjevale okolje, se bistveno zmanjšuje

    Inšpektorat za okolje in energijo je zaključil Akcijo usmerjenih nadzorov komunalnih čistilnih naprav (KČN) ki so v letu 2021 presegale predpisane mejne vrednosti ali so bile pri obratovalnem monitoringu ugotovljene druge nepravilnosti in naprav, ki so v letu 2020 presegale predpisane mejne vrednosti onesnaževal pri odvajanju industrijskih odpadnih vod (IOV). Akcijo je začel v letu 2022.

  • Nadzor naprav, ki presegajo mejne vrednosti emisij snovi v zrak iz nepremičnih virom onesnaževanja

    Inšpekcija za okolje je v usmerjeni akciji izvedla nadzore naprav, za katere je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), pri pregledu poročil o letnih emisijah in o občasnih meritvah emisij snovi v zrak za leti 2020 in 2021, ugotovila preseganje mejnih vrednostih na izpustih iz naprave, lahko pa tudi druge pomanjkljivosti oziroma pri tistih, ki ARSO za leto 2021 sploh niso poslali poročil.

  • Inšpektorja za okolje in za naravo preverila onesnaženje na Ljubljanskem barju

    Včeraj dopoldan sta inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo in Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor skupaj z naravovarstvenim nadzornikom Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje preverila razsežnost onesnaženja na Ljubljanskem barju.

  • Napotila za ravnanje z večjimi količinami odpadkov, ki so nastali ob poplavah

    Vse vrste odpadkov iz gospodinjstev, ki so nastali ob poplavah ali zaradi posledic poplav, prevzemajo izvajalci občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov.

  • Občina Komenda izpolnila zahteve okoljske inšpekcije, inšpektorat vrnil izterjana sredstva

    Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo je Občini Komenda nakazal nekaj čez dva milijona evrov prisilno izterjanih sredstev za kritje izvršilnih stroškov za odstranitev odpadkov iz odlagališča inertnih odpadkov Suhadole.

  • Na inšpektoratu so se spremenili računi za plačevanje glob, kazni in taks

    Zaradi reorganizacije so bili spremenjeni nekateri podračuni Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo (IRSOE). Stari podračuni na Upravi za javne prihodke so ukinjeni, kar pomeni, da se nanje ne da več plačati.

  • Inšpektor hotelu Delfin izdal že drugo odločbo

    Po prvi odločbi, s katero je okoljski inšpektor hotelu Delfin odredil ukrepe za preprečitev nadaljnjega obremenjevanja okolja, je zaradi ugotovljenih kršitev Uredbe o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih izdal še drugo odločbo.