Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Nastop ženske vokalne skupine Iris na 22. Foersterjevih Osenicah

    V soboto, 1. junija 2024, je v občini Dětenice potekal 22. festival Foersterjeve Osenice. Festivala, ki je posvečen glasbeni družini Foerster in ki je znana predvsem zaradi slovenskega skladatelja in dirigenta češkega rodu Antona Foersterja, se je udeležila tudi ženska vokalna skupina Iris, ki jo vodi Blaž Rojko.

  • Ministrica Fajon: "Zaveznice Nata bomo na vrhu v Washingtonu nastopile enotno in odločno"

    Ministrica Tanja Fajon se je udeležila neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Pragi, ki je bilo namenjeno pripravam na julijski vrh v Washingtonu. Ministrica Fajon je v svojem nastopu poudarila: "Slovenijo pri delovanju vodi spoštovanje vrednot demokracije, mednarodnega prava in solidarnosti. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta delamo vse, da prispevamo k miru in varnosti v svetu."

  • Slovenski vikend v Vysočini

  • Svetovni dan čebel 2024 v Pragi

    Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi je ob 7. svetovnem dnevu čebel v sodelovanju z Občino Praga 6 in Informacijskim centrom Združenih narodov v Pragi v parku Ladronka v Pragi 6 odprlo razstavo na prostem z naslovom Rešimo prihodnost: Svet opraševalcev.

  • Povišanje takse za izdajo šengenskega vizuma

    Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

  • Spominska slovesnost v Terezínu

    V Terezínu je 19. maja 2024 potekala komemoracija v spomin na žrtve nacističnega preganjanja.

  • Uradni obisk predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič v Pragi

    Od 5. do 7. maja 2024 se je na uradnem obisku v Pragi mudila predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič.

  • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

    Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

  • Praznovanje 20. obletnice vstopa v EU v Pragi

    V tednu okoli 1. maja 2024 se je v Pragi in po drugih čeških mestih odvilo mnogo dogodkov, povezanih s praznovanjem 20-letnice vstopa deseterice držav v EU leta 2004.

  • Slovenski vinarji osvojili Prago s svojimi izbranimi vini

    Več kot 60 slovenskih vinarjev je imelo v ponedeljek, 22. aprila 2024, edinstveno priložnost predstaviti svoja vrhunska vina potencialnim češkim poslovnim partnerjem. Popoldanskega dela dogodka se je udeležilo preko 120 čeških poslovnih in medijskih partnerjev.

  • V Pragi je bila posajena 66. lipa slovensko - češkega prijateljstva

    23. aprila 2024 je bila v Pragi 8, v parku Karlín, posajena 66. lipa slovensko - češkega prijateljstva. Lipa je bila posajena ob priložnosti 70. obletnice delovanja podjetja Krka, ki ima svoj praški sedež v bližini lokacije posajene lipe.

  • Nekdanji predsednik Republike Slovenije Borus Pahor na konferenci v Pragi

    V četrtek, 4. aprila 2024, je v Lihtenštajnski palači v Pragi v organizaciji češke gospodarske zbornice potekala konferenca z naslovom Češka v EU: Naslednjih 20 let.

  • Odkritje spominske plošče Zofki Kveder ter slovenska literatura v Pragi

    V četrtek, 28. marca 2024, je v Pragi potekala slovesnost ob odprtju spominske plošče Zofki Kveder, slovenski pisateljici, publicistki in prevajalki. Obeležje je v sodelovanju z veleposlaništvom postavilo Društvo slovenskih pisateljev na pobudo Cvetke Bevc, dr. Alenke Jensterle Doležal in dr. Katje Mihurko.

  • Tretje srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 v Sloveniji

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5, na katerem so sodelovali minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.

  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Brnu s predvajanjem filma o Češki koči

    16. februarja 2024 smo v Brnu praznovali Slovenski kulturni praznik s predvajanjem filma z naslovom Češka koča in češko-slovensko sodelovanje (češko Češka koča a česko-slovinská vzájemnost). Dogodka, ki ga je organiziralo Češko-slovensko društvo pod vodstvom Alene Šamonilové, v sodelovanju z Matejo Kosi, se je udeležila tudi veleposlanica Tanja Strniša, ki je uvodoma nagovorila zbrano publiko.

  • Slovenski kulturni praznik 2024 v Pragi

    Veleposlaništvo je 12. februarja 2024 z literarno-glasbenim večerom obeležilo slovenski kulturni praznik.

  • Ta veseli dan kulture s predvajanjem filma Vesna v Brnu

    V četrtek, 7. decembra 2023, smo v sodelovanju z Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu ter Češko-slovenskim društvom organizirali projekcijo slovenskega filma Vesna.

  • Otroke v Pragi je včeraj obiskal Miklavž

    5. decembra zvečer je pridne otroke v Pragi obiskal in obdaril Miklavž.

  • Tradicionalna slovenska zajtrka v Pragi

    Letos je veleposlaništvo organiziralo dva Tradicionalna slovenska zajtrka.