Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Premier Golob za CNN: »Mir je vedno boljši od vojne, a mir brez svobode nima vrednosti«

    Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil danes gost oddaje Povežimo svet (angleško Connect the World) medijske hiše CNN, kjer se je v živo pogovarjal z voditeljico Eleni Giokos. Govorila sta o ravno končanem vrhu Nata, Sloveniji v Natu, Ukrajini in Palestini.

  • Premier dr. Golob: »Cilj je, da bomo lahko še naprej živeli v miru«

    Vrh Nata se je v Washingtonu včeraj zaključil z zasedanjem Severnoatlantskega sveta z Indo-pacifiškimi partnerji in EU in zasedanjem Severnoatlantskega sveta – Ukrajina. Predsednik vlade dr. Golob je ob koncu vrha v izjavi za slovenske medije podal oceno vrha.

  • Ministrica Fajon zaključuje udeležbo na Vrhu zveze NATO v Washingtonu

    Zaključil se je Vrh zveze NATO, na katerem je sodelovala tudi podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom in obrambnim ministrom Marjanom Šarcem se je udeležila slovesnosti ob 75. obletnici zavezništva in zasedanj Severnoatlantskega sveta v formatu zaveznic, z državami indo-pacifiške regije in Sveta Nato-Ukrajina.

  • Premier dr. Golob: »Potrebujemo več naporov na političnem in diplomatskem parketu«

    Drugi dan zasedanja vrha Nata v Washingtonu se je začel z izjavami za medije voditeljev držav. Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob prihodu na zasedanje povedal, da so se voditelji včeraj ponovno zavzeli za pot Ukrajine v Nato, predvsem pa k stabilnemu financiranju pomoči, ki jo bo Ukrajina dobila od Nata in ostalih zaveznic.

  • Premier dr. Golob: “Transparentnost nakupa osemkolesnikov bo na najvišji možni ravni”

    Pred začasnim prevzemom resorja sta predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za obrambo Marjan Šarec ob robu vrha Nata opravila poglobljen pogovor glede dosedanjega dela ministrstva, opravljenih nalog in načrtov za prihodnje. Uradna primopredaja poslov bo sledila, ko bo ministru Šarcu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat. Po pogovoru sta podala izjavo za slovenske medije.

  • Premier dr. Golob: Ključna naloga in odgovornost zavezništva je ohranjanje miru

    V Washingtonu poteka zasedanje voditeljev držav in vlad zveze Nato, ki se ga udeležujejo predsednik vlade dr. Robert Golob, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter minister za obrambo Marjan Šarec. Ob 19. uri po srednjeevropskem času bo potekalo zasedanje Severnoatlantskega sveta v zavezniškem formatu, eno izmed treh zasedanj letošnjega vrha.

  • Premier dr. Golob: "Naš skupen cilj je blaginja za cel svet”

    Vrh Nata v Washingtonu se je včeraj pričel s slovesnostjo ob 75. obletnici Severnoatlantskega zavezništva. Slovesnosti so se udeležili premier dr. Golob in Tina Gaber, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec.

  • Sprejem ob 33. dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske v Washingtonu

    V sredo, 12. junija je na veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu potekala proslava ob 33. dnevu državnosti Republike Slovenije in dnevu Slovenske vojske. Osrednja gosta na dogodku sta bila Senatorka zvezne države Minessote Amy Klobuchar ter upokojeni astronavt NASE, polkovnik ameriškega marinskega korpusa Randy Bresnik.

  • Slovenci iz zamejstva in sveta ob dnevu državnosti domovini pojejo Ljubim te, Slovenija zelena

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu s ponosom in veseljem predstavlja Glasbeno čestitko Slovencev iz zamejstva in sveta ob dnevu državnosti.

  • Delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu na obisku v Washingtonu

    Med 3. in 4. junijem 2024 je Washington obiskala delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Obisk Washingtona je bil zaključni del turneje po Kanadi in ZDA, ki jo je delegacija začela v Ottawi ter z vmesnim postankom v Clevelandu in Pitsburgu.

  • Obeležitev 75. obletnice NATA na veleposlaništvu v Washigntonu, v sodelovanju z The Wilson Center

    Veleposlaništvo RS v Washingtonu je v sodelovanju z The Wilson Center 3. junija organiziralo dogodek v počastitev 75. obletnice NATA in 20. obletnice Slovenije v NATU. Med temami so bile posledice največje širitve NATA v njegovi zgodovini, leta 2004, politika odprtih vrat Zavezništva, sodobni varnostni izzivi in grožnje v Evropi ter nadaljnja prihodnost Zavezništva.

  • Zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo

    V okviru Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo, kjer bodo na enem mestu na voljo koristne informacije in usmeritve, s katerimi bo urejanje dokumentacije in posledično selitev in sodelovanje enostavnejše.

  • Povišanje takse za izdajo šengenskega vizuma

    Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

  • Veleposlanik Mirošič je v Gvajani predal poverilno pismo generalni sekretarki Karibske skupnosti

    Veleposlanik Iztok Mirošič je v torek, 14. maja 2024 v mestu Georgetown v Gvajani predal poverilno pismo generalni sekretarki CARICOM-a dr. Carli Barnett kot pooblaščeni predstavnik Republike Slovenije pri Karibski skupnosti.

  • Dan odprtih vrat na veleposlaništvu v Washingtonu

    V soboto, 11. maja, je v Washingtonu potekal dogodek dan odprtih vrat. Veleposlaništvo Slovenije je za obiskovalce pripravilo predstavitev Slovenije prek kulinarične izkušnje, okušanja slovenskih vin, športne diplomacije, gospodarsko-turistične predstavitve ter čebelarske tradicije, kot tudi s predstavitvijo slovenskih društev in običajev, vključno s kurenti.

  • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

    Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

  • Četrti Strateški dialog med Slovenijo in ZDA

    Državna sekretarka Sanja Štiglic in pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien sta v Ljubljani vodila četrti strateški dialog med državama. Strateški dialog med Slovenijo in ZDA, ki je bil vzpostavljen leta 2020, predstavlja okvir za krepitev dvostranskega sodelovanja ter za izmenjavo stališč o vseh aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti.

  • Veleposlanik Mirošič se je udeležil simpozija o Arktiki v Anchorageu na Aljaski

    Veleposlanik Iztok Mirošič se je prejšnji teden udeležil 10. izvedbe simpozija o Arktiki - Arctic Encounter Symposium - v mestu Anchorage na Aljaski. Kot govornik je sodeloval tudi na panelu z naslovom Kaj se zgodi, ko arktično ne ostane na Arktiki (What happens when the Arctic Doesn't Stay in the Arctic).

  • Veleposlanik v ZDA Mirošič na otvoritveni okrogli mizi na temo Zahodnega Balkana v Washingtonu

    Veleposlanik Mirošič se je udeležil otvoritvene okrogle mize na temo Zahodnega Balkana. Gre za niz skupnih dogodkov, ki ga organizira Atlantski svet v sodelovanju z veleposlaništvi držav Zahodnega Balkana v Washingtonu.

  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.