Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • 29. junij - mednarodni dan reke Donave

    Reka Donava predstavlja enega največjih evropskih rečnih sistemov, v katerem sobivamo ljudje (80 milijonov) in živali, ki so odvisne od našega ravnanja.

  • Reka Sava - pot miru

    Ob 1. juniju, dnevu reke Save in ob 20. obletnici delovanja Savske komisije je na Agenciji za okolje potekala podelitev priznanj za organizirano skrb za to reko in prebivalce ob njej.

  • Bodite obveščeni in na varnem. Spremljajte vremenske grožnje.

    Začenja se obdobje neviht, ki so zlasti v poletnem času lahko močnejše. V opomin je lansko poletje, ko smo v Sloveniji in okolici beležili veliko število neviht. Te so povzročile veliko škode in so v nekaterih primerih tudi predstavljale nevarnost za ljudi.

  • Poročilo o stanju kopalnih voda v letu 2023 v Evropi in v Sloveniji

    V Sloveniji so vse kopalne vode, ustrezne kakovosti, Idrijca v Bači pri Modreju pa zaradi poplav in sanacij neocenjena. Poročilo navaja, da je, glede na zadnjo oceno kopalnih voda, objavljeno 25. maja 2024, velika večina kopališč v Evropi leta 2023 izpolnjevala najstrožje standarde Evropske unije za odlično kakovost kopalnih voda.

  • Agencija za okolje soprejemnik nagrade Evropskega meteorološkega društva

    Naš sodelavec dr. Benedikt Strajnar s Sektorja za meteorološko in oceanografsko modeliranje je s kolegi iz Nizozemske in Britanske meteorološke službe prejel letošnjo nagrado Evropskega meteorološkega društva za pomembne tehnološke dosežke in inovacije na področju meteorologije in meritev.

  • Meritve pretokov rek s pomočjo video posnetkov

    Od 6. do 9. maja 2024 je na Agenciji za okolje potekala delavnica o merjenju pretokov rek s pomočjo video posnetkov. Delavnica obsega spoznavanje teoretičnih osnov, uporabo strojne in programske opreme ter pripravo na terensko delo.

  • Vaše doživljanje in spremljanje potresov je za nas pomembno

    Ob potresih, ki jih čutimo, nas zanima, kdaj se je zgodil, kje in kako močan je bil. Če nismo doživeli nobene škode, nas to področje do nadaljnjega manj zanima. Kolege seizmologe pa potresi zanimajo nenehno, tako strokovno kot izkustveno, da bi lahko, tudi z vašo pomočjo, ustrezno posredovali svoje vedenje o njih.

  • Nova karta potresne nevarnosti Slovenije je od 1. maja 2024 obvezna za uporabo v projektiranju

    S 1. majem 2024 se je končalo dvoletno prehodno obdobje, ko je bila veljavna tudi stara karta Potresna nevarnosti Slovenije – projektni pospešek tal. Od 1. maja 2024 je nova karta obvezna za projektiranje stavb.

  • Andrej Gosar prejel priznanje za dolgoletno raziskovalno delo na področju geoloških znanosti

    Geološki zavod je na dan Zemlje podelil najvišjo slovensko nagrado na področju geoloških znanosti, Medaljo Vincenca Lipolda, direktorju Urada za seizmologijo na Agenciji za okolje, prof. dr. Andreju Gosarju.

  • Rezultati ankete o zadovoljstvu uporabnikov z delom Agencije za okolje v letu 2023

    Tudi v letu 2023 smo vas prosili, da izpolnite anketo z vprašanji o vašem zadovoljstvu z delom Agencije za okolje. Prejeli smo 1100 izpolnjenih anket in preko 300 predlogov, pohval in kritik.

  • Polni zagona kolesarimo v službo

    Zaposleni na Agenciji za okolje se pridružujemo pobudi Polni zagona kolesarimo v službo, ki je namenjena spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad.

    K sodelovanju spodbujamo zlasti tiste, ki še ne kolesarijo na delo, čeprav nimajo večjih ovir.

  • Predstavitev Vodnika po trajnostni potrošnji in sistemskega pristopa za ukrepe razogljičenja

    Vodnik po trajnostni potrošnji, ki ga je izdala Agencija za okolje (ARSO), predstavi potrošniške izdelke skozi njihove življenjske faze. Od rudarjenja in predelave surovin, do njihove proizvodnje in znotraj tega porabe materialov, energije, vode, kemikalij, ustvarjanja odpadkov, distribucije.

  • Priznanje Gasilske zveze Ljubljana Andreju Golobu

    Na letni skupščini Gasilske zveze Ljubljana je Andrej Golob prejel priznanje za dolgoletno sodelovanje, pomoč strukturam Gasilke Zveze Ljubljana (GZL) ob naravnih nesrečah ter za krepitev vezi med Agencijo za okolje in GZL.

  • Svetovni dan voda in svetovni dan meteorologije

    Marca obeležujemo dva pomembna dneva za Agencijo za okolje. Prvi je svetovni dan voda (22. marec), drugi pa svetovni dan meteorologije (23. marec).

  • Povečanje koncentracij tetrakloroetena v nekaterih črpališčih vodarne Hrastje

    15. marca 2024 je Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija d. o. o. obvestilo Agencijo za okolje, da je koncentracija tetrakloroetena v vrtini MV-2, ki je locirana pred vodarno Hrastje v Ljubljani, ob zadnjem vzorčenju 13. marca 2024 narasla na 31,8 µg/L.

  • Vprašanja o predložitvi poročil o odpadkih v IS-Odpadki in vpisu v evidenco proizvajalcev - Embalaža

    Pripombe, ki nam jih sporočate preko spleta – glede poročanja o odpadkih in glede obveznosti vpisa proizvajalcev, ki dajejo embalažo na slovenski trg – da bi z njihovo pomočjo izboljšali uporabniško izkušnjo, pogosto niso jasno opredeljene. Na pripombe tudi ne moremo odgovoriti oz. prositi za dodatna pojasnila, če nimamo vaših kontaktov.

  • Pojasnilo v zvezi z oddajo poročil o obratovalnih monitoringih

    Z Agencije za okolje obveščamo izvajalce obratovalnega monitoringa industrijskih odpadnih voda, obratovalnega monitoringa stanja podzemne vode, monitoringa za odlagališča in stanja površinskih voda, da smo pripravili dodatno pojasnilo v zvezi z načinom oddaje poročila o obratovalnem monitoringu v elektronski obliki.

  • Nadgradnja sistema za opozarjanje na vremenske izredne razmere

    Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je 8. marca 2024 izdalo odločitev o podpori za projekt SOVIR - Nadgradnja Sistema za Opozarjanje in ozaveščanje na Vremensko pogojene Izredne Razmere ter prilagajanje nanje v spremenjenem podnebju.

  • Uprava za pomorstvo podelila priznanje Agenciji za okolje

    Ob dnevu pomorstva, 7. marcu, je Uprava za pomorstvo Agenciji za okolje podelila priznanje za sodelovanje in obveščanje ob vremenskih razmerah v letu 2023.

  • Izziv učinkovitega in okolju prijaznega ravnanja z energijo

    Na Agenciji za okolje je 7. februarja 2024 potekala interdisciplinarna predstavitev Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije 2023 (REUS) v gospodinjstvih, ki jo izvaja agencija Informa Echo.