Skoči do osrednje vsebine

Aktualni izzivi upravljanja človeških virov v javnem sektorju

V sodelovanju predstavnikov Observatorija za inovativnost v javni upravi (v okviru OECD) in Ministrstva za javno upravo je danes potekala posebna delavnica na področju upravljanja s človeškimi viri, s poudarkom na aktualnih izzivih v zvezi s staranjem delovne populacije in pomanjkanjem kompetentnih kadrov – t.i. »Age management« in »Talent management«.
Delavnica OECD-predstavitev rezultatov

Delavnica OECD-predstavitev rezultatov | Avtor: MJU

1 / 2

Delavnico so vodili priznani strokovnjaki za uvajanje inovativnih pristopov v javni upravi Piret Tõnurist, Kevin Richman in Jamie Berryhill.

Eden izmed glavnih izzivov na tem področju je staranje delovne populacije (v naslednjih letih bo vsak četrti zaposleni v javnem sektorju starejši od 55 let), zato sta bila v ospredje vsebinske razprave postavljena predvsem dva izziva; kako se učinkovito soočiti s posledicami staranja zaposlenih, predvsem kako prilagoditi delovno okolje vedno večjemu deležu starejših ter kako se soočiti z izzivom pomanjkanja digitalnih veščin pri starejši populaciji.

Ko govorimo o ukrepih kot odgovorih na izziv pomanjkanja digitalnih veščin pri starejših zaposlenih, morajo ti biti usmerjeni predvsem k približanju digitalizacije starejšim zaposlenim, iskanju načinov spodbujanja razvoja digitalnih veščin in usposabljanja za nove načine dela.

Kakšne delovne pogoje je potrebno ponuditi v javni upravi za pridobivanje in ohranjanje kompetentnih kadrov? Je dovolj zgolj plača oziroma finančna nagrada, oziroma varnost in stabilnost službe v javni upravi? Kakšne možnosti ima javna uprava, da postane »privlačen« delodajalec v očeh iskalcev zaposlitve oz. »talentov«?

Predlagane rešitve govorijo o nujnosti dolgoročnega, strateškega in sistematičnega pristopa k upravljanju človeških virov v javni upravi, obenem pa so se vsi sodelujoči strinjali, da je ključna implementacija tudi fleksibilnih oblik dela kot načina privabljanja in motiviranja predvsem mlajših kadrov.