Skoči do osrednje vsebine

Državniški obisk predsednika republike na Norveškem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo norveškega kralja Haralda V. mudil na dvodnevnem državniškem obisku na Norveškem. Gre za obisk na najvišji protokolarni ravni.
slovenski predsednik ob kralju, za njim norveška kraljica in princ, stopajo v dvorano mimo postrojenih vojakov

Državniški obisk predsednika republike na Norveškem | Avtor: Nebojša Tejić, STA, vir: UPRS.

Predsednik Pahor se je v okviru obiska srečal s predsednico Vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg. V spremstvu kraljevega para se je udeležil odprtja razstave sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja v umetnostni galeriji Oslo Kunsthaal.
Predsednik Pahor in norveški kralj Harald sta otvorila razstavo, ki je nastala v sodelovanju s Centrom za kreativnost, ki deluje v okviru slovenskega Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, MAO.

Drugi dan obiska so se predsednik Pahor in kraljevi par udeležili slovensko-norveškega poslovno-znanstvenega dogodka na temo umetne inteligence, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in trajnostnih rešitev v prostorih organizacije SINTEF, ene izmed največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij. 
V sklopu dogodka je ob prisotnosti predsednika Pahorja in kraljevega para potekal podpis memoranduma o sodelovanju med organizacijo SINTEF in Institutom Jožefa Stefana.
Predsednik Pahor in norveški kraljevi par so se nato udeležili odprtja razstave Slovenska alpska arhitektura v smučarskemu muzeju Holmenkollen.

V sklopu državniškega obiska je potekal tudi seminar na temo promocije čebelarstva in vloge opraševalcev za trajnostno predelavo hrane na BI Norwegian Business School.

Zvečer je predsednik Pahor v okviru obiska gostil "Slovenski večer" v palači Gamle Loge.