Skoči do osrednje vsebine

Minister Zajc podpisal sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v občinah

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Simon Zajc je v imenu Vlade RS s predsednikom Skupnosti občin Slovenije dr. Aleksandrom Jevškom podpisal sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K dogovoru, ki je prostovoljen lahko kadarkoli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor).

Ob podpisu sporazuma je minister Simon Zajc izpostavil, da se »boj proti odpadkom začne pri nas samih in da je zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo  korak v pravo smer za manj odpadkov.«

Dr. Jevšek je ob podpisu povedal, da se »zavedamo  problematike vztrajnega porasta nastajanja plastičnih odpadkov in odlaganja plastičnih odpadkov v okolje in negativnega vpliva na okolje, zdravje in gospodarstvo in želimo prispevati k rešitvam«.

S podpisom tega sporazuma se želi spodbuditi občine k manjši uporabi plastike in k varovanju okolja. Občine tako s svojimi ravnanji prispevajo k povečanju ozaveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo pri občankah in občanih.

Minister je 15. maja s predsednico Trgovinske zbornice Slovenije mag. Maričo Lah podpisal dogovor o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti, 11. novembra pa z v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedjem Pobegajlom kodeks o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora v gostinskih dejavnostih.