Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na Novoletnem srečanju v Tinjah

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v soboto, 8. januarja, spregovorila na temo »Slovenija – slovenstvo včeraj, danes, jutri« na tradicionalnem Novoletnem srečanju v Tinjah na avstrijskem Koroškem, ki že vrsto let poteka v organizaciji katoliškega doma prosvete Sodalitas in Združenja katoliških izobražencev pri Katoliški akciji v Celovcu.
Ministrica na zoom.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V svojem referatu se je ministrica sprehodila skozi več pomembnih trenutkov, dogodkov in odločitev v tisočletni zgodovini slovenskega naroda, ki so pripeljali, mnogi pomembno prispevali, drugi pa preroško napovedovali slovensko državo, ki je lansko leto obeležila že tri desetletja samostojnosti in neodvisnosti. »Za nami je tisoč štiristo let zgodovine, katere lok se napenja, če ga napnemo tako, kot ga je napel pod psevdonimom Peter Levičnik duhovnik in zgodovinar France Dolinar v brošuri z naslovom Slovenska državna misel, spisani v taborišču leta 1948, od Kocljeve države in velike Karantanije, prek kmečkih uporov, kjer je bil »kmet nosilec slovenske narodne zavesti, samo njegovi trdoživosti se moramo Slovenci zahvaliti za svoj obstanek«, pa turških vpadov, ki so močno prizadeli naše kraje, ne le gospodarsko, temveč tudi demografsko, pa vse do rojstnega leta slovenskega narodno-političnega vodila leta 1848, kot je to leto poimenoval Dolinar, ter do nastanka Jugoslavije in druge svetovne vojne. Vogelnim kamnom našega narodnega značaja velja dodati zagotovo tudi čas protestantske reforme in katoliške obnove, ki sta nas kot narod pomembno zaznamovala oziroma oblikovala. Prva nam je dala knjižni jezik, katoliška vera pa je močno sooblikovala našo identiteto.« je v svojem referatu med drugim povedala ministrica dr. Jaklitsch, razmišljala je tudi o sedanjosti in zaključila s pogledom v prihodnost.  

Na letošnjem srečanju, ki je nosilo naslov »Slovenski sedaj med izkušnjami preteklosti in vizijo prihodnosti«, se je tudi tokrat, v epidemiološkim razmeram prilagojeni obliki, zvrstila vrsta zanimivih predavanj. Uvodoma sta udeležence v imenu organizatorjev dogodka pozdravila Mmag. Daniel Sturm iz Doma prosvete v Tinjah in podpredsednica Katoliške akcije v Celovcu Marija Gruškovnjak. Poleg ministrice so svoje referate predstavili tudi koroški svobodni umetnik mag. Karl Vouk, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik in predsednica Združenja farmacevtov za življenje ter ustanoviteljica Centra Chiara s. Anja Kastelic.

Novoletno srečanje v Tinjah je tradicionalen dogodek, na katerem vsako leto v začetku januarja ugledni gostje govorijo o aktualnih temah družbenega dogajanja, odstirajo svoje poglede in dajejo priložnost in možnost za kvaliteten razmislek.