Skoči do osrednje vsebine

Slovenija odpremila pomoč v potresu prizadeti Albaniji

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je danes, 29. novembra, na podlagi bilateralnega zaprosila iz Državnega logističnega centra Roje odpremila mednarodno pomoč v potresu prizadeti Republiki Albaniji. Donirana materialna sredstva omogočajo začasno namestitev in blaženje posledic potresa, ki je državo prizadel 26. novembra.

Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela odločitev, da Republiki Albaniji za blaženje posledic nedavnega hudega potresa nudimo 10 kompletov za začasno namestitev prizadetega prebivalstva (šotori, postelje, odeje, spalne vreče, rjuhe za enkratno uporabo, prevleke za blazine za enkratno uporabo in električne agregate). Ocenjena vrednost pomoči, skupaj s prevozom, znaša 126.000 evrov. Pomoč je bila odpremljena danes, ob 13. uri iz Državnega logističnega centra Uprave RS za zaščito in reševanje.

Namestnik generalnega direktorja mag. Stanislav Lotrič je v izjavi dejal, da Slovenija vedno, ko se zgodi neka večja nesreča v bližini, kjer lahko pomagamo, tudi pomagamo. Samo v Albaniji smo v zadnjih letih že večkrat nudili pomoč. Septembra 2019 smo ob potresu in poplavah nudili materialno pomoč za namestitev prizadetih prebivalcev. Ob poplavah decembra 2017 smo poleg materialne pomoči napotili tudi strokovnjaka za koordinacijo mednarodne pomoči v okviru strokovne enote EU za civilno zaščito, novembra 2016, prav tako ob poplavah, pa reševalno opremo (črpalke za črpanje vode)  in napotili strokovnjaka za koordinacijo mednarodne pomoči v okviru strokovne enote EU za civilno zaščito.

Albanski veleposlanik v Sloveniji Pёllumb Qazimi se je slovenski vladi in ljudem zahvalil za pomoč ob tokratnem potresu. Kot je dejal, je slovenska vlada prebivalcem Albanije ob nesrečah že večkrat pomagala, prav tako zdaj pomoč za albanske družine, ki jih je prizadel potres, zbirata Rdeči Križ Slovenije in Karitas. Dejal je, da so razmere v državi kljub hitremu, usklajenemu in učinkovitemu ukrepanju reševalnih služb, pa tudi gasilcev, policije in vojske, še vedno kritične.