Varna hrana
Visoki standardi na področju varovanja zdravja so med temeljnimi cilji živilske zakonodaje, kar je določeno v Uredbi o določitvi splošnih načel in zahtevah živilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in o postopkih, ki zadevajo varnost hrane
Odgovornost za varnost hrane
Za zagotavljanje varnosti hrane so primarno odgovorni nosilci živilske dejavnosti, zato morajo vzpostaviti in izvajati učinkovite postopke, ki zagotavljajo varnost proizvodov (živil ali surovin), ki jih dajejo na trg. Dolžni so izpeljati postopke, ki so potrebni, da je njihov obrat registriran ali odobren, razen če izpolnjujejo pogoje za tako imenovane majhne količine. V tem primeru lahko svojo živilsko dejavnost opravljajo tudi brez registracije oziroma odobritve obrata. Stalni postopki, ki jih vzpostavijo, izvajajo in vzdržujejo morajo temeljiti na načelih HACCP (angleška kratica Hazard Analysis Critical Control Point, kar pomeni sistem analize tveganj in kritičnih nadzornih točk). V primarni pridelavi živil lahko postopki, ki jih izvajajo nosilci živilske dejavnosti, temeljijo na dobri higienski praksi.
Poleg nosilcev živilske dejavnosti imajo pomembno vlogo tudi potrošniki, saj lahko s pravilnim ravnanjem in shranjevanjem živil prispevajo k varnosti hrane in s tem preprečevanju bolezni, ki se lahko prenašajo z mikroorganizmi.
Obvestila za potrošnike
Nosilci živilske dejavnosti so dožni, kadar presodijo ali utemeljeno menijo, da živilo, ki ga so ga uvozili, pridelali, predelali, proizvedli ali distribuirali, ni v skladu z zahtevami varnosti živil takoj sprožiti postopke za umik oziroma odpoklic zadevnega živila iz prometa. Če je proizvod morda že lahko v rokah potrošnika, nosilci živilske dejavnosti učinkovito in natančno obvestijo potrošnike o razlogih za umik živila in po potrebi odpokličejo že dobavljene izdelke, če drugi ukrepi ne zadoščajo za doseganje visoke ravni varovanja zdravja.
Naziv proizvoda | Datum | Priporočila uporabniku |
---|---|---|
21. 12. 2024 |
Potrošniki lahko živilo vrnejo na mesto nakupa. |
|
20. 12. 2024 |
Potrošniki naj živilo ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa. |
|
20. 12. 2024 |
Da sveže oz. surovo mleko ni namenjeno neposrednemu uživanju, so potrošniki obveščeni ob nakupu z obvestilom na mlekomatu, kjer je navedeno, da je potrebno mleko pred uporabo prekuhati. Potrošniki, ki mleko še hranijo doma ali so iz njega pripravili mlečne izdelke (jogurti, kefir, skuta,..), naj te zavržejo ali toplotno obdelajo (najmanjša temperatura v središču nad 82°C). |
Kdaj hrana ni varna?
Šteje se, da živilo (hrana) ni varno, če se smatra, da je:
- škodljivo za zdravje,
- neustrezno za prehrano ljudi.
Pri odločanju, ali je neko živilo varno ali ni, se upoštevajo:
- običajni pogoji uporabe živila s strani potrošnika in pri vsaki fazi pridelave, predelave in distribucije, ter
- informacije, ki jih je potrošnik prejel, vključno z navedbami na oznaki, ali druge informacije, ki so običajno na voljo potrošniku o preprečevanju posebnih neželenih vplivov nekega živila ali skupine živil na zdravje.
Pri odločanju, ali je živilo škodljivo za zdravje, se upoštevajo:
- verjetni takojšni, kratkoročni oziroma dolgoročni učinki živila na zdravje osebe, ki živilo uživa, pa tudi na poznejše rodove,
- verjetni kumulativni toksični učinki,
- posebna zdravstvena preobčutljivost posebnih skupin potrošnikov, kadar je živilo namenjeno tej skupini.
Pri presoji, ali je neko živilo neustrezno za prehrano ljudi, se upošteva, ali je živilo nesprejemljivo za prehrano ljudi glede na namen uporabe zaradi onesnaženosti s tujo snovjo ali kako drugače, ali zaradi gnitja, kvarjenja ali razkroja.
Pet osnovnih korakov s katerimi lahko prispevamo k bolj varni hrani in preprečevanju bolezni, ki se lahko prenašajo z mikroorganizmi.
-
1
Vzdržujte čistočo
- Umijte si roke pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo jedi.
- Umijte si roke po uporabi stranišča.
- Umijte in razkužite vse površine in pripomočke za pripravo hrane.
- Zavarujte kuhinjo in živila pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.
-
2
Ločite surova in kuhana živila
- Ločite surovo meso, perutnino in morske sadeže od ostalih živil.
- Za pripravo surovih živili uporabite ločeno opremo in pripomočke, kot so noži in rezalne deske.
- Živila shranjujte v zaprtih posodah, da preprečite stik med surovimi živili in predelanimi živili.
-
3
Poskrbite za dobro toplotno obdelavo
- Hrano dobro toplotno obdelajte, še posebej meso, perutnino, jajca in morske sadeže.
- Jedi kot so juhe in enolončnice segrejte do temperature 70 ˚C. Sok, ki se izcedi iz mesa in perutnine, mora biti brezbarven in ne roza. Najboljše je, če uporabite termometer.
- Že kuhana živila pred zaužitjem ponovno dobro toplotno obdelajte. Živila shranjujte na primerni temperaturi.
-
4
Živila shranjujte na primerni temperaturi
- Kuhanih živil ne puščajte na sobni temperaturi dlje kot 2 uri.
- Vsa kuhana in pokvarljiva živila takoj shranite v hladilnik (najbolje na temperaturi pod 5 ˚C).
- Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe (najmanj 60 ˚C).
- Živil ne shranjujte predolgo časa, tudi če so v hladilniku.
- Zmrznjenih živil ne odtajajte na sobni temperaturi.
-
5
Uporabite neoporečno vodo in varna surova živila
- Uporabite neoporečno vodo, ali pa vodo prekuhajte.
- Izberite sveža in zdravstveno ustrezna živila.
- Izberite živila, ki so predelana iz varnostnih razlogov, kot na primer pasterizirano mleko.
- Ne uporabljajte živil po pretečenem roku uporabe.
- Sadje in zelenjavo temeljito operite.
Zakonodaja
- Uredba (ES) št. 178/2002 Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 28. januarja 2002 o določitvi splošnih načel in zahtevah živilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in postopkih, ki zadevajo varnost hrane
- Uredba Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 z dne 29. aprila 2004 o higieni živil