Kakovost in označevanje jajc
Tržni standardi za jajca
Označbo vsakemu proizvajalcu podeli Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Jajca označuje in razvršča v kategorije sam proizvajalec ali pakirni center.
Jajca se razvrščajo po kakovosti in masnih razredih. Jajca se po kakovosti razvrščajo v dve kategoriji. V kategorijo A se razvrščajo jajca, ki ustrezajo predpisanim lastnostim iz zakonodaje in se lahko tržijo za človeško porabo. V kategorijo B se razvrščajo jajca, ki ne ustrezajo zahtevam za kategorijo A in se uporabljajo predvsem za predelavo v živilski in neživilski industriji.
Po masi se jajca kategorije A razvrščajo v štiri razrede, in sicer:
- XL – zelo velika (73 g in več)
- L – velika (od 63 g do 73 g)
- M – srednja (od 53 g do 63 g)
- S – majhna (pod 53 g)
Vsako jajce mora biti tudi označeno (žigosano) s številko načina reje, ISO-kodo države porekla (za Slovenijo SI) ter registrsko številko proizvajalca.
Zakonodaja
- Pravilnik o kakovosti jajc
- Uredba (EU) 2021/2115 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 2. decembra 2021 o določitvi pravil o podpori za strateške načrte, ki jih pripravijo države članice v okviru skupne kmetijske politike (strateški načrti SKP)
- Uredba Komisije (ES) št. 589/2008 z dne 23. junija 2008 o podrobnih pravilih za izvajanje Uredbe Sveta (ES) št. 1234/2007 glede tržnih standardov za jajca
Sorodne vsebine
-
Perutninarstvo
Reja perutnine je visoko specializirana, organizirana kot kooperacijska reja pri zasebnikih. Je strokovno in tehnološko zahtevna reja industrijskega tipa, ki jo vodijo perutninska podjetja. Prireja mesa perutnine je med vsemi vrstami mesa najbolj izvozno usmerjena.
Leta 2023 je bilo v Sloveniji med živinorejskimi gospodarstvi največ takšnih, ki so redila perutnino. Redili so jo na 24.879 kmetijskih gospodarstvih, kar predstavlja skoraj polovico vseh kmetijskih gospodarstev. V primerjavi z letom 2020 se je njihovo število povečalo za 2.739, oziroma za 12 %. Na področju perutninarstva se nadaljuje koncentracija kljunov na kmetijsko gospodarstvo.