Skoči do osrednje vsebine

Salmoneloza je ena najpogostejših okužb z živili pri ljudeh in spada med zoonoze. Pomemben dejavnik tveganja za okužbo pri ljudeh je uživanje kontaminirane hrane, zlasti toplotno slabo obdelanega mesa in jajc. Eden od pomembnih ukrepov za zmanjšanja števila salmoneloz pri ljudeh so tudi programi nadzora salmonel pri perutnini, ki jih izvajamo vse države članice Evropske unije (EU).

Programi nadzora salmonel pri perutnini

Programi nadzora salmonel opredeljujejo pravila za vzorčenje na salmonelo, obveznosti  izvajalcev dejavnosti, uradni nadzor, pravila glede uporabe protimikrobnih sredstev in vakcin, pravila za laboratorije ter ukrepe, če se v jati ugotovijo določeni serovari salmonel. Pravila za izvajanje programov nadzora salmonel so določena z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Programi nadzora so obvezni za vse  izvajalce dejavnosti, ki redijo matične jate, nesnice, pitovne piščance ali purane, razen predpisanih izjem. Med te izjeme sodijo nosilci živilske dejavnosti, ki redijo:

  • matične jate z manj kot 250 živalmi
  • odrasle jate nesnic, katerih jajca se uporabljajo samo za lastno domačo porabo
  • jate s 350 ali manj odraslimi nesnicami, če so jajca namenjena prodaji izključno na mestu pridelave neposredno končnemu potrošniku
  • jate s 50 ali manj odraslimi nesnicami, če se jajca prodaja izključno na mestu pridelave in na tržnici neposredno končnemu potrošniku
  • vzrejne jate nesnic z manj kot 350 kokošmi, če so te kokoši namenjene izključno za prodajo imetnikom živali za proizvodnjo jajc za lastno domačo uporabo;
  • jate pitovnih piščancev ali pitovnih puranov, ki se redijo za lastno domačo porabo oziroma za proizvodnjo manjših količin mesa v skladu s pravilnikom, ki ureja določitev manjših količin živil, pogoje za njihovo pridelavo ter določitev nekaterih odstopanj za obrate na področju živil živalskega izvora.

Obveznosti izvajalcev dejavnosti

Izvajalci dejavnosti za katere so programi nadzora salmonel obvezni morajo:

  • Izvajati vzorčenje in preiskave na prisotnost salmonel v jati.
  • Hraniti kopije zapisnikov, ki se izpolnijo ob vzorčenju in poročila o rezultatih preiskav najmanj 2 leti.
  • Imeti dokumentacijo s katero zagotavljajo sledljivost za živali iz katere so razvidni vsaj naslednji podatki: vrsta perutnine, datum vselitve živali, število dobavljenih živali in dobavitelj živali. Dokumentacija se hrani najmanj dve leti.
  • Obvestiti območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (OU UVHVVR) v primeru ugotovitve zadevnih serovarov salmonel.
  • Izvesti ukrepe v primeru ugotovitve salmonel v jati.
  • Obvestiti OU UVHVVR o vselitvi in izločitvi matične jate vsaj dva tedna pred predvideno vselitvijo oziroma osem tednov pred predvideno izselitvijo ter o vselitvi jate nesnic, jate pitovnih piščancev in jate pitovnih puranov vsaj sedem dni po vselitvi.

Vzorčenje in preiskave na prisotnost salmonel

Odvzem vzorcev

Pravila vzorčenja kot so pogostnost vzorčenja, vrsta in število vzorcev ter postopek vzorčenja so odvisni od vrste perutnine. Za vsako posamezno vrsto perutnine pravila vzorčenja določa poseben evropski predpis:

Za vzrejne matične jate in vzrejne jate nesnic so pravila vzorčenja določena v nacionalnem pravilniku. Izvajalec dejavnosti ob vzorčenju izpolni zapisnik, ki ga skupaj z vzorci dostavi v laboratorij. Obrazec zapisnika mora vsebovati s pravilnikom predpisane podatke.

Shranjevanje in pošiljanje vzorcev

Vzorce je potrebno dostaviti v laboratorij čim prej, če je možno v 24 urah od vzorčenja. Kadar to ni možno morajo biti vzorci dostavljeni v laboratorij v takem času, da se preiskava začne najpozneje štiri dni po vzorčenju. Če se vzorce ne dostavi v laboratorij v 24 urah od vzorčenja jih je potrebno do odpreme v laboratorij hraniti v hladilniku.  

Vzorci se lahko prevažajo pri sobni temperaturi, če niso izpostavljeni previsoki temperaturi (nad 25 °C) ali neposredni sončni svetlobi.

Preiskave vzorcev 

Vzorce za preiskavo na prisotnost salmonel se lahko pošlje samo v laboratorij, ki je določen s strani UVHVVR in vpisan na seznam laboratorijev, ki sodelujejo v programih nadzora salmonel za laboratorijske preiskave izvajalcev dejavnosti.

Naziv storitve Institucija
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Ukrepi v primeru ugotovitve zadevnih serovarov salmonel

Ukrepi, ki jih mora izvajalec dejavnosti izvesti v primeru ugotovitve salmonel so predpisani z Uredbo (ES) številka 2160/2003 in s Pravilnikom o nadzoru salmonel pri perutnini vrste Gallus gallus in Meleagris gallopavo domestica. Ukrepi so zlasti namenjeni varovanju zdravja ljudi ter se razlikujejo glede na serovar salmonele in glede na vrsto perutnine. 

Za jate, kjer je bila ugotovljena S. Enteritidis ali S. Typhimurium (vključno z monofazno S. Typhimurium z antigensko formulo 1,4,[5],12:i:-) velja prepoved premikov živali z gospodarstva, razen za zakol ali usmrtitev in uničenje ter prepoved dajanja jajc na trg kot jajca razreda A (konzumna jajca). Zakol živali se lahko opravi le v odobreni klavnici, meso pa se lahko uporabi za prehrano ljudi samo, če se obdela po postopku, ki zanesljivo uniči salmonele. Jajca se lahko za prehrano ljudi uporabijo samo, če se v odobrenem obratu za proizvodnjo jajčnih izdelkov obdelajo na način, ki zanesljivo uniči salmonele. Po izločitvi jate se izvede čiščenje in razkuževanje hleva in opreme ter odvzame vzorce za bakteriološko kontrolo učinkovitosti čiščenja in razkuževanja.   

Za matične jate so določeni še dodatni ukrepi, ki so poleg varovanju zdravja ljudi namenjeni tudi preprečevanju širjenja salmonel vertikalno po verigi, na jate nesnic, pitovnih puranov in pitovnih piščancev. Tako je pri matičnih jatah obvezna tudi usmrtitev enodnevnih piščancev in uničenje valilnih jajc. Valilna jajca, ki še niso vložena v inkubatorje se lahko uporabijo za prehrano ljudi pod pogojem, da se v odobrenem obratu za proizvodnjo jajčnih izdelkov obdelajo na način, ki zanesljivo uniči salmonele.

Ukrepi v primeru ugotovitve S. Hadar, S. Virchow in S. Infantis veljajo samo za matične jate vrste Gallus gallus. Za jate velja prepoved premikov z gospodarstva, razen za zakol ali usmrtitev in uničenje, valjenje jajc je treba zagotoviti v ločenih valilnikih in zagotovljena mora biti sledljivost jajc in enodnevnih piščancev. Po izločitvi jate se izvede čiščenje in razkuževanje hleva in opreme ter odvzame vzorce za bakteriološko kontrolo učinkovitosti čiščenja in razkuževanja.  

Uporaba protimikrobnih sredstev v jatah, kjer je bila ugotovljena salmonela ni dovoljena, razen v izjemnih primerih in pod pogoji določenimi v Uredbi (ES) številka 1177/2006 ter pravilniku o nadzoru salmonel pri perutnini vrste Gallus gallus in Meleagris gallopavo domestica.

Poročila o rezultatih izvajanja programa nadzora salmonel pri perutnini

Programi nadzora salmonel pri perutnini so vključeni v program monitoringa zoonoz in njihovih povzročiteljev.

UVHVVR rezultate izvajanja programov v Sloveniji objavi v letnih nacionalnih poročilih o zoonozah in povzročiteljih zoonoz. Rezultati za vse države članice EU pa so objavljeni v letnih EU poročilih o trendih in virih zoonoz, povzročiteljev zoonoz in izbruhov povzročenih z živili, ki jih pripravlja Evropska agencija za varnost hrane.

Zakonodaja