Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila
Evropske in nacionalne sheme kakovosti
V Evropski uniji veljajo evropske sheme kakovosti, ki so predpisane z evropskimi uredbami:
- zaščitena označba porekla,
- zaščitena geografska označba,
- zajamčena tradicionalna posebnost in
- ekološka pridelava.
Evropske sheme kakovosti omogočajo tudi zaščito imen kmetijskih pridelkov in živil. Te sheme so: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba in zajamčena tradicionalna kakovost. Kmetijskim pridelkom in živilom s temi označbami pravimo zaščiteni kmetijski pridelki in živila.
Nacionalne sheme kakovosti so predpisane z Zakonom o kmetijstvu in veljajo samo na območju Slovenije. Mednje spadajo:
- izbrana kakovost,
- označba višje kakovosti,
- integrirana pridelava.
Vse sheme kakovosti so dostopne vsem proizvajalcem. Vsak, ki se vključi v shemo kakovosti, mora upoštevati jasno določene pogoje, ki so določeni:
- v obliki predpisov (ekološka pridelava, integrirana pridelava) ali
- v specifikaciji proizvodov (zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost, izbrana kakovost, označba višje kakovosti).
Proizvodi, ki so proizvedeni po načelih določene sheme kakovosti, imajo posebne lastnosti zaradi:
- načina pridelave ali predelave,
- vpliva geografskega območja, kjer se proizvod pridela oziroma predela,
- tradicionalnih postopkov proizvodnje ali
- tradicionalne sestave ali uporabe tradicionalnih surovin.
Zaščitena označba porekla (ZOP)
Kmetijski pridelki in živila z zaščiteno označbo porekla so tesno povezani z območjem, katerega ime nosijo. Da se lahko kmetijski pridelki in živila označijo z označbo porekla:
- morata pridelava in predelava potekati na določenem geografskem območju, katerega ime nosi proizvod (surovine in proizvodnja);
- na lastnosti takega kmetijskega pridelka ali živila bistveno vpliva geografsko okolje, ki vključuje naravne in človeške dejavnike, kot so podnebje, kakovost tal, lokalno znanje in izkušnje (na primer kraška burja, gorski pašniki)
Označbo zaščitena označba porekla ima 11 slovenskih pridelkov in živil: Nanoški sir, Tolminc, Bovški sir, Mohant, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med, Kraški med, Piranska sol, Istrski pršut (skupna zaščita s Hrvaško), oljčno olje Istra (skupna zaščita s Hrvaško) in Meso istrskega goveda - Boškarina (skupna zaščita s Hrvaško).
Zaščitena geografska označba (ZGO)
Kmetijski pridelki in živila so povezani z geografskim območjem, katerega ime nosijo, vendar je povezava manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.
Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo:
- morajo biti pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, katerega ime nosijo (naprimer surovine lahko izvirajo iz drugega območja);
- med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava;
- kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
Označbo zaščitena geografska označba ima 13 slovenskih pridelkov in živil: Kraški pršut, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleška tünka, Kraški zašink, Kraška panceta, Ptujski lük, Kranjska klobasa, Slovenski med, Prekmurska šunka, Štajerski hmelj, Jajca izpod Kamniških planin, Šebreljski želodec.
Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)
Kmetijski pridelki in živila označbo zajamčene tradicionalne posebnosti pomeni, so:
- proizvedeni iz tradicionalnih surovin;
- je zanje značilna tradicionalna sestava ali
- je zanje značilen tradicionalen način pridelave oziroma predelave oziroma receptura.
Z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti se predvsem zaščiti receptura ali način proizvodnje, medtem ko proizvodnja ni geografsko omejena.
Kmetijske proizvode zajamčene tradicionalne posebnosti lahko proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.
Označbo zajamčena tradicionalna posebnost imajo štiri slovenska živila: Prekmurska gibanica, Idrijski žlikrofi, Belokranjska pogača in Slovenska potica.
Slovenski proizvajalci lahko uporabljajo tudi zaščitena imena Seneno mleko, Ovčje seneno mleko in Kozje seneno mleko, ki jih je kot zajamčeno tradicionalno posebnost zaščitila Avstrija.
Ekološki pridelki in živila
Znak ekološki zagotavlja, da je bilo živilo pridelano v skladu z ekološkim načinom pridelave.
Izbrana kakovost
Kmetijski pridelki in živila iz sheme "izbrana kakovost" imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na sestavo kmetijskega pridelka ali živila, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.
Za označevanje proizvodov se lahko uporabljata dva zaščitna znaka:
- "izbrana kakovost", ki je namenjen vsem proizvodom, ne glede na poreklo osnovne surovine,
- "izbrana kakovost-Slovenija", ki se lahko uporablja izključno za proizvode, ki so pridelani in predelani v Sloveniji.
Zaščitni znak "izbrana kakovost" oziroma "izbrana kakovost-Slovenija" lahko uporabljajo samo tisti pridelovalci oziroma predelovalci, ki so od imenovanih certifikacijskih organov pridobili certifikat o skladnosti kmetijskega pridelka in živila s potrjeno specifikacijo. Uporaba zaščitnega znaka je obvezna po pridobitvi certifikata.
Proizvajalce, ki so pridobili certifikat se lahko poišče na seznamu certificiranih proizvajalcev proizvodov iz sheme "izbrana kakovost".
Izbrana kakovost, specifikacije in zaščitni znaki
-
Potrjene specifikacije
Dokumentacije- Specifikacija izbrana kakovost za mleko in mlečne izdelke (oktober 2019) (pdf, 168 KB)
- Specifikacija izbrana kakovost za sveže sadje in predelane proizvode iz sadja (oktober 2019) (pdf, 124 KB)
- Specifikacija izbrana kakovost za goveje, prašičje in perutninsko meso (julij 2021) (pdf, 279 KB)
- Specifikacija izbrana kakovost za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice (junij 2022) (pdf, 1 MB)
- Specifikacija izbrana kakovost za pridelavo in predelavo žit in ajde (maj 2023) (docx, 65 KB)
-
Zaščitni znaki
Navodila- Celostna grafična podoba izbrana kakovost (pdf, 12 MB)
- Logotip označbe "kmečki" (zip, 6 MB)
- Logotip označbe "rojeno v Sloveniji" (zip, 6.6 MB)
- Logotipi označbe izbrana kakovost Slovenija (zip, 4.1 MB)
- Logotipi izbrana kakovost (zip, 2.8 MB)
Višja kakovost
Kmetijski pridelki in živila z označbo višje kakovosti so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov oziroma živil ter pozitivno odstopajo od minimalne kakovosti, če je ta predpisana: vsebujejo na primer več sadnega deleža kot je minimalno predpisano, proizvedeni so brez dovoljenih aditivov, proizvedeni so na okolju in živalim prijazen način.
Specifične lastnosti proizvoda, ki so definirane z višjo kakovostjo, se določajo glede na sestavo, senzorične lastnosti in fizikalno-kemične lastnosti ter način proizvodnje.
Nacionalno oznako višja kakovost imajo: med z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu (Zlati panj), kokošja jajca Omega plus, pivški piščanec in izdelki z Omega 3, poltrdi sir brez konzervansov, poltrdi siri Zelene doline, piščančje meso in izdelki z navedbo "vir selena".
Integrirana pridelava
Kmetijski pridelek je pridelan v skladu z integrirano pridelavo, kjer se nadzorovano izvajajo dovoljeni agrotehnični ukrepi. Pri integrirani pridelavi se uporabljajo naravni viri in mehanizmi, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi.
Gorski proizvod
Neobvezne evropske navedbe kakovosti se nanašajo na značilnosti ene ali več kategorij proizvodov ali na načine kmetovanja ali predelave, ki velja za določena področja.
Neobvezne navedbe kakovosti se ne certificirajo, preverjanje se izvaja na podlagi analize tveganja, prav tako nimajo predpisanega posebnega znaka za označevanje.
Trenutno je predpisana neobvezna navedba kakovosti "GORSKI PROIZVOD".
Kako poteka zaščita kmetijskih pridelkov in živil?
Naziv storitve | Institucija |
---|---|
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano | |
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano |
Nadzor nad shemami kakovosti
Uradni nadzor izvaja
Preverjanje skladnosti proizvodov s specifikacijami za vse navedene sheme kakovosti oziroma certificiranje izvajajo imenovani certifikacijski organi:
Specifikacije kmetijskih pridelkov in živil
-
Specifikacije kmetijskih pridelkov in živil, zaščitenih pri Evropski komisiji
Dokumentacije- Belokranjska pogača (pdf, 71 KB)
- Belokranjska pogača - potrjena specifikacija (pdf, 435 KB)
- Bovški sir (pdf, 675 KB)
- Ekstradeviško oljčno olje Slovenske Istre (pdf, 223 KB)
- Idrijski žlikrofi - potrjena specifikacija (pdf, 1.5 MB)
- Idrijski žlikrofi (pdf, 731 KB)
- Istrski med / Istarski med (pdf, 1.2 MB)
- Istrski pršut (pdf, 197 KB)
- Jajca izpod Kamniških planin (pdf, 1.1 MB)
- Kočevski gozdni med (pdf, 6.4 MB)
- Kranjska klobasa (pdf, 90 KB)
- Kraška panceta - specifikacija (pdf, 3.7 MB)
- Kraški pršut (pdf, 3.2 MB)
- Kraški zašink (pdf, 272 KB)
- Meso istrskega goveda - boškarin / Meso istarskog goveda - boškarin (pdf, 542 KB)
- Mohant (pdf, 174 KB)
- Poročilo o posebnostih mohanta (pdf, 1.5 MB)
- Oljčno olje Istra (pdf, 473 KB)
- Oljčno olje Istra - zemljevid območja (pdf, 2.8 MB)
- Piranska sol (pdf, 3.7 MB)
- Prekmurska gibanica (pdf, 1.3 MB)
- Prekmurska gibanica - objava vloge (pdf, 476 KB)
- Prekmurska šunka (pdf, 677 KB)
- Prleška tunka (pdf, 1.7 MB)
- Ptujski luk (pdf, 242 KB)
- Ptujski luk - zemljevid razmejnega območja (pdf, 787 KB)
- Slovenski med (pdf, 884 KB)
- Slovenska potica (pdf, 789 KB)
- Štajerski hmelj (pdf, 137 KB)
- Štajersko prekmursko bučno olje (pdf, 3.1 MB)
- Tolminc (pdf, 395 KB)
- Zgornjesavinjski želodec (pdf, 22 MB)
- Kozje seneno mleko (pdf, 84 KB)
- Seneno mleko (pdf, 88 KB)
- Ovčje seneno mleko (pdf, 89 KB)
- Seneno meso (pdf, 608 KB)
-
Specifikacije v postopku potrditve pri Evropski komisiji
Ministrstvo za posamezni proizvod potrdi specifikacijo na nacionalni ravni (potrjena nacionalna specifikacija) in jo pošlje v potrditev Evropski komisiji, da bi se ta proizvod zaščitil tudi na ravni EU. Potrjena nacionalna specifikacija se zaradi zahtev Evropske komisije lahko spremeni. Ministrstvo objavi tudi spremembe specifikacije, ki je v postopku pregleda pri Evropski Komisiji.
Dokumentacije -
Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila
Seznami in evidence- Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila (pdf, 90 KB)
Seznam zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil
Evidenca kmetijskih pridelkov in živil iz shem kakovosti
Spletni iskalnik Evidenca shem kakovosti trenutno omogoča iskanje certifikatov po številki certifikata, nazivu oziroma imenu in priimku nosilca certifikata oziroma člana skupine, vrsti sheme kakovosti in proizvodih. S klikom na »prenesi certifikat« je možen tudi izpis certifikatov in prilog.
Publikacije
-
Publikacije 2021
Brošure, publikacije- Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila (pdf, 3.8 MB)
Slovenska zakonodaja
- Zakon o kmetijstvu (ZKme-1)
- Pravilnik o shemah kakovosti kmetijskih pridelkov in živil
- Pravilnik o zaščitnem znaku za označevanje kmetijskih pridelkov in živil
- Pravilnik o postopku priznanja označbe »izbrana kakovost«
- Uredba o izvajanju uredbe Sveta (ES) o zajamčenih tradicionalnih posebnostih kmetijskih proizvodov in živil ter uredbe Sveta (ES) glede zaščite geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila
Evropska zakonodaja
- Uredba (EU) 2024/1143 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. aprila 2024 o geografskih označbah za vino, žgane pijače in kmetijske proizvode ter zajamčenih tradicionalnih posebnostih in neobveznih navedbah kakovosti za kmetijske proizvode
- Delegirana uredba Komisije (EU) št. 664/2014 z dne 18. decembra 2013 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z določitvijo simbolov Unije za zaščitene označbe porekla, zaščitene geografske označbe in zajamčene tradicionalne posebnosti ter v zvezi z nekaterimi pravili o izvoru, nekaterimi postopkovnimi pravili in nekaterimi dodatnimi prehodnimi pravili
- Delegirana uredba Komisije (EU) št. 665/2014 z dne 11. marca 2014 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi s pogoji uporabe neobvezne navedbe kakovosti „gorski proizvod“
- Izvedbena uredba Komisije (EU) št. 668/2014 z dne 13. junija 2014 o pravilih za uporabo Uredbe (EU) št. 1151/2012 Evropskega parlamenta in Sveta o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil