Umiki in odpoklici živil
Odgovornost za varnost hrane
Za zagotavljanje varnosti hrane so prvenstveno odgovorni vsi, ki se kakor koli ukvarjajo z živili – proizvajalci, predelovalci, prevozniki, distributerji, gostinci in trgovci. Navedeni izvajalci živilske dejavnosti morajo v skladu s predpisi vzpostaviti in izvajati učinkovite postopke notranjega nadzora, s katerimi zagotavljajo varnost živil ali surovin, ki jih dajejo na trg.
Uprava za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) z rednimi in izrednimi nadzori preverja, ali izvajalci živilske dejavnosti spoštujejo in dosledno izvajajo zakonodajo s področja varnosti in kakovosti živil.
Poleg izvajalcev živilske dejavnosti imajo pomembno vlogo tudi potrošniki, ki s pravilnim ravnanjem z živili prispevajo k varnosti hrane in preprečijo tveganja, povezana z živili.
Zakaj pride do umikov ali odpoklicev živil?
Podobno kot tudi sicer v življenju 100-odstotne varnosti hrane zaradi različnih dejavnikov ni mogoče zagotoviti. Da so tveganja za potrošnike čim manjša, imamo na ravni EU in s tem tudi v Sloveniji stroge predpise o varnosti hrane (na primer zelo nizke mejne vrednosti za onesnaževala in ostanke pesticidov v hrani), ki zahtevajo tudi umik ali odpoklic neskladnih ali nevarnih živil s trga.
Dejavniki tveganja, ki lahko ogrozijo varnost živil:
- kemijska tveganja: na primer prisotnost težkih kovin, mikotoksinov, ostankov pesticidov, dioksinov, aditivov in arom;
- mikrobiološka tveganja: na primer različne vrste patogenih bakterij in njihovih produktov;
- fizikalna tveganja: na primer prisotnost različnih tujkov (koščki plastike, kovine, papirja, stekla ali poškodovana embalaža);
- neustrezna organoleptika: na primer neznačilen videz, vonj, okus ali barva;
- prisotnost neodobrenih gensko spremenjenih organizmov;
- prisotnost neodobrenih novih živil;
- napake pri označevanju: na primer nenavajanje prisotnega alergena, napačno naveden rok uporabe, pomanjkljiva navodila za varno pripravo živila na deklaraciji.
Kaj je neskladno živilo?
Neskladna živila so tista živila, pri katerih je ugotovljeno odstopanje od predpisanih meril kakovosti, lahko pa tudi odstopanje od meril za preverjanje varnosti, ki pa ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi.
Primer: pri vzorčenju pomaranč je bila ugotovljena presežena vrednost ostanka pesticida (kemijsko tveganje). Živilo zaradi prisotnosti ostanka pesticida ne predstavlja tveganja, zato je ocenjeno kot neskladno, a varno za uživanje. Izvajalec živilske dejavnosti živilo umakne iz prometa brez obveščanja javnosti.
Primer: pri vzorčenju krompirja je bila ugotovljena minimalno presežena vsebnost kadmija (kemijsko tveganje). Živilo zaradi prisotnosti kadmija ne predstavlja tveganja, zato je ocenjeno kot neskladno, a varno za uživanje. Izvajalec živilske dejavnosti živilo umakne iz prometa brez obveščanja javnosti.
Kot previdnostni ukrep se neskladno živilo vseeno umakne iz živilske verige.
Izvajalci živilske dejavnosti potrošnikov niso dolžni obveščati o umiku neskladnih živil, ki so varna za uživanje Potrošnike o tem na spletni strani Nevarni in neskladni izdelki obvešča Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki je oktobra 2023, na podlagi sklepa vlade, spremenila protokol obveščanja potrošnikov o umikih/odpoklicih živil.
V skladu s tem sklepom potrošnike obvešča ne samo o nevarnih živilih, za katere so izvajalci živilske dejavnosti sami sprejeli ustrezne ukrepe oziroma so jim to odredili nadzorni organi, temveč tudi o neskladnih živilih, ugotovljenih v okviru uradnega nadzora, ki so varna za uživanje, ne glede to, ali jim je rok uporabe že pretekel.
To je tudi poglavitni razlog za povečano število objav.
Kdaj živilo ni več varno?
Šteje se, da živilo ni varno, če škodi zdravju ali je neustrezno za prehrano ljudi. Pri odločanju, ali je neko živilo varno ali ne, se upoštevajo:
- običajni pogoji priprave ali uporabe živila;
- informacije, ki jih je potrošnik prejel, vključno z navedbami na oznaki, ali druge informacije, ki so običajno na voljo potrošniku, o preprečevanju posebnih neželenih vplivov nekega živila na zdravje.
Pri odločanju, ali je živilo škodljivo za zdravje, se upoštevajo:
- verjetni takojšni (na primer prisotnost koščkov stekla v žitaricah za zajtrk ali piškotih, histamin v ribah) , kratkoročni (Salmonella typhimurium v tatarskem bifteku, visoka vsebnost cianovodikove kisline v mareličnih jedrcih) ali dolgoročni učinki živila (na primer prisotnost kadmija v krompirju) na zdravje osebe, ki živilo uživa;
- verjetni kumulativni toksični učinki (organofosforni pesticidi v sadju ali zelenjavi);
- posebna zdravstvena preobčutljivost posebnih skupin potrošnikov, če je živilo namenjeno tej skupini (na primer nedeklarirana prisotnost alergena arašida v čokoladi).
-
Umik
Z umikom nevarnega živila iz živilske verige se prepreči njegovo nadaljnjo distribucijo, promocijo in prodajo.
Umik je se izvaja za živila, ki so ocenjena kot nevarna v primeru dolgoletnega uživanja (60 let) takšnega živila (z izmerjeno preseženo koncentracijo), kar pa je dejansko malo verjetno.
V takšnem primeru mora izvajalec živilske dejavnosti potrošnike obvestiti o umiku in jim podati napotke glede ravnanja z živilom.
Primer: ob vzorčenju prekajene slanine je bila ugotovljena presežena mejna vrednost za poliaromatske ogljikovodike (kemijsko tveganje). Živilo bi bilo nevarno za zdravje v primeru dolgoletne izpostavljenosti, zato je ocenjeno, da ni varno za uživanje. Izvajalec živilske dejavnosti živilo preventivno umakne iz prometa in obvesti potrošnike.
Iz živilske verige se umaknejo tudi neskladna, a varna živila, ki so morda že dosegla potrošnike. Umik neskladnih živil je ukrep, namenjen zaščiti potrošnikov. Njihovo zdravje ni ogroženo, odgovorni izvajalci dejavnosti pa niso dolžni obveščati potrošnikov.
Primer: ob vzorčenju medu je bila ugotovljena prisotnost dodanih sladkorjev (sirupov). Njihovo dodajanje spada med potvorbe živil, živilo je varno. Izvajalec živilske dejavnosti mora v skladu z nacionalno zakonodajo takšno živilo umakniti iz prometa, obveščanje potrošnikov pa ni potrebno.
-
Odpoklic
Odpoklic je vsak ukrep, katerega cilj je doseči vračilo živila, ki ni varno in je že bilo dostopno potrošnikom. Odpoklic se izvede praviloma takrat, ko bi uživanje takšnega živila imelo takojšnje negativne posledice oziroma obstaja možnost resnih posledic za zdravje potrošnikov (na primer visoka vsebnost dioksinov), zato je treba živilo na varen način uničiti.
V primeru odpoklica nevarnega živila mora izvajalec živilske dejavnosti potrošnike nemudoma obvestiti, jih pozvati k neuživanju živila ter jim podati natančna navodila glede poteka vračila živila oziroma njegovega uničenja.
Primeri:
- prisotnost koščkov stekla v žitaricah za zajtrk;
- visoka vsebnost cianovodikove kisline v mareličnih jedrcih;
- nedeklarirana prisotnost alergena arašida v čokoladi;
- histamin v ribah;
- visoka vsebnost dioksinov v masti.
Obveščanje o odpoklicih in umikih živil
Obveznosti izvajalcev živilske dejavnosti
Izvajalci živilske dejavnosti so zakonsko obvezani javnost obveščati o nevarnih živilih, ki so že v živilski verigi. V večini primerov so tako že dostopna potrošnikom, lahko pa bi se nahajala še v skladišču.
Izvajalec živilske dejavnosti mora v primeru nevarnega živila sprejeti vse ukrepe, da se sporno živilo nemudoma umakne iz živilske verige ali celo odpokliče od potrošnikov ter o tem takoj obvestiti:
- druge izvajalce dejavnosti, ki morajo nevarno živilo takoj izločiti iz prometa in izvesti aktivnosti, ki jih opredeli odgovorni izvajalec živilske dejavnost;
- potrošnike: obvestiti jih mora na način, da potrošniki nedvoumno prepoznajo nevarno živilo ter da jih informacija doseže.
- pristojni nadzorni organ (UVHVVR), ki nemudoma preveri, ali so bili sprejeti zadostni ukrepi za zaščito potrošnikov, ugotovljeni vzroki za neskladnost in sprejeti ukrepi za odpravo nepravilnosti in preprečevanje ponavljanja.
Naziv storitve | Institucija |
---|---|
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin |
Če gre za prehransko dopolnilo, živilo, namenjeno dojenčkom in majhnim otrokom, živilo za posebne zdravstvene namene in popolni prehranski nadomestek za nadzor nad telesno težo, mora odgovorni izvajalec dejavnosti o odpoklicu ali umiku obvestiti Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije.
V primeru odpoklica oziroma umika vina mora odgovorni izvajalec dejavnosti obvestiti Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo ribištvo.
Za nadzor varnosti vseh ostalih živil in krme je pristojna UVHVVR.
Obveščanje - informacije za potrošnike
UVHVVR potrošnike obvešča o nevarnih in neskladnih živilih na posebnem portalu Nevarni in neskladni izdelki.
Za večjo preglednost na področju skladnosti živil na seznamu niso samo nevarna živila, ki pomenijo tveganje za zdravje potrošnikov, temveč od oktobra 2023 dalje tudi živila, ki so iz določenega razloga neskladna, a še vedno varna za uživanje.
Prav tako so med obvestili informacije o živilih, ki jim je rok uporabe že potekel ter je malo verjetno, da bi jih potrošniki še hranili doma.
Objavljajo se tudi obvestila o neskladnih pošiljkah vzorčenih ob uvozu, ki še niso bila dana v promet.
Obvestila o umikih in odpoklicih živil
Naziv proizvoda | Datum | Priporočila uporabniku |
---|---|---|
25. 03. 2025 |
Pošiljki nista dosegli potrošnikov in sta bili zadržani ob uvozu. Živila so bila ocenjena kot varna. |
|
21. 03. 2025 |
Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo in ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa. |
|
20. 03. 2025 |
Živila so bila ocenjena kot varna. Uvozni pošiljki nista bili sproščeni na slovenski trg. |
Evropski sistem obveščanja o nevarnih živilih in krmi
Če je nevarno živilo ali krma v prodaji v več državah Evropske unije se obvestilo o odpoklicu ali umiku objavi tudi v evropskem sistemu obveščanja o zdravju škodljivih živilih ali krmi (angleško Rapid Alert System for Food and Feed – EU RASFF). Ta skupni sistem služi za hitro izmenjavo informacij med državami članicami EU o nevarnih živilih in krmi.
S hitro izmenjavo informacij med državami EU se zagotovi, da:
- je sporno živilo oziroma krma nemudoma umaknjeno iz prometa,
- nosilec živilske dejavnosti nadgradi svoj notranji nadzor,
- predstavniki uradnega nadzora preverijo, ali sprejeti ukrepi zagotavljajo ustrezno zaščito za potrošnike ter ali so potrebne še kakšne dodatne aktivnosti v smislu poostrenega nadzora.
Polni dostop do portala imajo pristojni organi držav članic, širši javnosti pa je na voljo spletni portal RASFF za potrošnike (v angleščini), kjer so na voljo informacije o odpoklicih in umikih po državah članicah.
Interaktivna podatkovna zbirka RASFF EU (v angleščini) javnosti omogoča iskanje informacij o zavrnjenih pošiljkah, umikih in odpoklicih.
Zakonodaja
- Uredba (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. januarja 2002 o določitvi splošnih načel in zahtevah živilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in postopkih, ki zadevajo varnost hrane
- Uredba o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev
- Uredba o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili