Priporočila za smotrno ravnanje s hrano
Odpadna hrana je vsa hrana, ki se zavrže, čeprav je še užitna. Kako torej lahko zmanjšamo količino odpadne hrane v vsakdanjem življenju?
Smotrno ravnanje s hrano doma
1. Načrtujte obroke.
V pomoč so vam lahko primeri jedilnikov in nakupovalni seznami.
2. Ostankov hrane ne zavrzite.
Ostanke hrane pravilno shranite v primerni posodi in na primerni temperaturi ter jih porabite za večerjo ali obrok naslednji dan. Lahko jih tudi zamrznete in porabite čez nekaj dni.
3. Pravilno shranjujte živila.
Navodila za shranjevanje so navedena na etiketi živil. Pazite, da je temperatura v hladilniku med 1 °C in 5 °C. Pri tem ne pozabite, kaj imate v shrambi in hladilniku. Živila rotirajte - prvo noter, prvo ven.
4. Odpadke spremenite v kompost.
Včasih hrana vseeno pristane v smeteh. Omislite si kompost, kamor lahko odlagate ostanke hrane ter sadne in zelenjavne olupke. Kompost je odlično organsko gnojilo, ki ga lahko uporabite za lončnice, balkonske rastline ali vrt.
Porabiti do označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo. Naveden je na hitro pokvarljivih živilih kot so sveže ribe, sveže meso, mlečni in delikatesni izdelki. Hitro pokvarljiva živila morajo biti nujno shranjena skladno z navodili na embalaži. Po odprtju jih je potrebno čimprej vrniti v hladilnik.
Uporabno (najmanj) do označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če se upošteva navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začnejo izgubljati okus in teksturo. Tak rok je običajno naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih in konzerviranih živilih. Po navedenem datumu moramo živilo pred uporabo dobro pregledati, povohati ali poskusiti.
Premišljeno nakupovanje hrane
1. Načrtujte nakupe.
Pred obiskom trgovine pripravite seznam. Pomagate si lahko z vzorci nakupovalnih seznamov.
2. Kupite toliko, kot potrebujete.
Izberite ustrezno velikost pakiranja oziroma izberite živila, ki niso predpakirana.
3. Izberite »grdo« sadje in zelenjavo.
Naj vas nepravilna oblika sadja in zelenjave ne odvrne od nakupa, oblika namreč ne vpliva na kakovost živila. Z izbiro »nepopolnega« sadja in zelenjave lahko tudi prihranimo, saj so pogosto na voljo po znižanih cenah.
4. Ne nakupujte, ko ste lačni.
Za manj odpadne hrane v restavracijah, menzah in hotelih
- Vzemite manjši krožnik in si ga po potrebi znova naložite.
- Prosite za manjšo porcijo.
- Ostanke hrane odnesite domov.