Skoči do osrednje vsebine

Dodatno usposabljanje – Agregacije in uporaba načrta razvrščanja pri ustvarjalcih arhivskega gradiva

Kdaj do
Kje Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana
Arhiv 19. oktobra 2023 prireja dodatno usposabljanje za uslužbence ponudnikov, ki je namenjeno problematiki agregacijam in uporabi načrta razvrščanja. Usposabljanje bo potekalo v živo v prostorih Arhiva Republike Slovenije.

Namen dodatnega usposabljanja

Dodatno usposabljanje z naslovom Agregacije in uporaba načrta razvrščanja pri ustvarjalcih arhivskega gradiva je namenjeno dopolnjevanju in obnavljanju strokovnega znanja za uslužbence ponudnikov storitev in programske opreme.

Program dodatnega usposabljanja

Cilji in način usposabljanja

Uvajanje informatizirane podpore poslovanju je običajno povezano z uvajanjem različnih informacijskih sistemov ali s spremembo pri načinu njihove uporabe. Pri tistih organizacijah, ki so tudi ustvarjalci javnega arhivskega gradiva, je ob tem dodaten izziv implementacija načrta razvrščanja (klasifikacijskega načrta) in oblikovanje agregacij (zadev, spisov, dosjejev).

Namen usposabljanja je predstaviti ključne dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost uporabe agregacij in načrtov razvrščanja pri ustvarjalcih arhivskega gradiva. Ob predstavitvi osnovnih značilnosti agregacij in načel njihovega oblikovanja, bodo obravnavani posamezni izzivi, povezani z uvrščanjem gradiva v agregacije, vzpostavljanjem povezav med agregacijami, dokumenti in njihovimi prilogami, vpetosti agregacij in v njih vključenega gradiva v delovne procese, uporaba načrta razvrščanja in tudi izzivi oziroma teme, ki jih bodo predlagali udeleženci.

Po zaključenem ciklu usposabljanj (dodatno usposabljanje na podobno temo bo potekalo tudi za uslužbence ponudnikov), bodo strokovni delavci arhiva na podlagi pridobljenih mnenj in izkušenj na usposabljanjih, oblikovali priporočila dobre prakse povezanih z oblikovanjem in uporabo agregacij.

Z namenom, da bi bilo razvrščanje dokumentarnega gradiva in kasneje tudi odbiranje arhivskega gradiva iz njega učinkovitejše in lažje, bo dodatno usposabljanje potekalo v obliki delavnice, pri kateri bodo udeleženci aktivno sodelovali.

Uvodne vsebine povezane z osnovnimi vrstami agregacij ter pravili njihovega oblikovanja bodo udeležencem predstavljene v obliki predstavitev. Temu bo sledila razprava o posameznih izzivih, povezanih oblikovanjem agregacij in s tem povezano uporabo načrtov razvrščanja (npr. klasifikacijskega načrta). Izbor in vrstni red obravnavanih izzivov bodo določili udeleženci z glasovanjem.

Udeležencem bo omogočeno, da tudi sami predlagajo teme oziroma izzive, ki bi jih želeli obravnavati na delavnici.

Stroški dodatnega usposabljanja

Stroški dodatnega usposabljanja znašajo 60 evrov (oproščeno DDV) in se poravnajo na podlagi računa, ki ga izstavimo po opravljeni storitvi.

Za dodatne informacije o dodatnem usposabljanju se obrnite na: