Skoči do osrednje vsebine

Javni posvet o Strategiji Vlade na področju priseljevanja

Kdaj do
Kje Ljubljana, kongresna dvorana ministrstva na Litostrojski 54
Na Ministrstvu za notranje zadeve organiziramo javni posvet o Strategiji Vlade na področju priseljevanja. K sodelovanju pri razpravi smo povabili širšo javnost, saj želimo, da v odprtem dialogu vsi skupaj pomembno prispevamo k oblikovanju trdne in učinkovite strategije.
8.30 Prihod in registracija udeležencev
9.00 Uvodni nagovor
9:15 – 10:30 1. panel: Zunanji vidiki s posebnim poudarkom na zaščiti življenja in dostojanstva migrantov
Izhodišče razprave bo delovanje v okviru večstranskega, regionalnega in dvostranskega sodelovanja, s katerim se obravnavajo vzroki za migracije, spodbuja stabilnost in trajnostni razvoj. Pri tem mora biti poseben poudarek namenjen zaščiti življenja in dostojanstva migrantov v okviru zunanjega delovanja.
10:30 – 10:45 Odmor za kavo
10:45 – 12:00 2. panel: Spodbujanje priseljevanja zaradi dela na družbeno odgovoren način
Priseljevanje zaradi dela ima poseben pomen za zmanjševanje strukturnih neskladij na slovenskem trgu dela, kar terja celostni in uravnotežen pristop. Panel bo tako namenjen preučitvi možnih sistemskih, zakonodajnih, organizacijskih in administrativnih ukrepov na eni strani ter na drugi strani potrebi po spoštovanju dostojanstva in pravic delavcev migrantov, spodbujanju poštenih in etičnih delovnih praks, varstvu pravic delavcev in spodbujanju dostojnih delovnih pogojev.
12:00 – 13:00 Odmor za kosilo
13:00 – 14:15 3. panel: Zaščita življenja in dostojanstva migrantov ob upoštevanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin
Mednarodna zaščita in začasna zaščita sta ključna koncepta za obvladovanje izzivov t. i. prisilnih migracij. Panel bo namenjen razpravi o možnostih za učinkovito obravnavanje tega izziva, ki vključuje tudi prizadevanje za zagotavljanje podpore in zaščite migrantov, ki so v migracije prisiljeni, predvsem z njihovo hitro in celostno obravnavo, vzpostavljanjem možnosti za zakonite poti v Slovenijo in naslavljanjem potreb, ki izhajajo iz njihovega specifičnega položaja.
14:15 – 14:30 Odmor za kavo
14:30 – 15:45 4. panel: Varnostni vidiki migracij
Pri obravnavi varnostnih vidikov migracij mora strategija slediti potrebi po celostnem pristopu, ki na eni strani zahteva učinkovit nadzor meja in preprečevanje nedovoljenih migracij s posebnim poudarkom na izzivih, ki jih predstavljata tihotapljenje migrantov in trgovina z ljudmi, po drugi strani pa mora obravnavati mešane migracijske tokove na način, ki zagotavlja varnost za vse.
16.00 Zaključek konference

Program za medije:

  • 9.00: Fototermin ob začetku posveta
  • Predstavniki medijev ste vabljeni k spremljanju razprave tudi v nadaljevanju, kjer pa snemanje in fotografiranje ne bo dovoljeno.

Prosimo vas, da predstavniki medijev udeležbo potrdite do torka, 16. januarja 2024, do 12. ure na e-naslov soj.mnz@gov.si.