Skoči do osrednje vsebine

12. slovenski razvojni dnevi: Za svet brez lakote

Kdaj do
Med 15. in 22. oktobrom 2024 bodo potekali 12. slovenski razvojni dnevi, in sicer pod naslovom Za svet brez lakote.

Letošnje dneve bomo posvetili razpravi o ambicijah slovenske uradne razvojne pomoči in priporočilih Odbora za razvojno pomoč OECD po opravljenem medsebojnem pregledu slovenskih razvojnih politik in izvajanja mednarodnega razvojnega sodelovanja. Poseben poudarek bo namenjen globalni prehranski varnosti.

V enem tednu se bodo zvrstili številni dogodki za ozaveščanje, ki jih bomo organizirali skupaj z našimi partnerji – to so Platforma SLOGA, strateški partner na področju mednarodne humanitarne pomoči Slovenska karitas, ITF – Ustanova za krepitev človekove varnosti, CEP – Center za evropsko prihodnost, Center za razvoj financ – CEF in CMSR – Center za mednarodno sodelovanje in razvoj. V Ljubljani in drugih mestih bodo organizirani okrogle mize, potujoče razstave, predavanja za študente, ulični festival, koncerti in dogodki za ozaveščanje o tem, kako lahko k zmanjšanju zavržene hrane pripomore vsak posameznik.

Dogodek se bo začel 15. oktobra z nacionalnim posvetom o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči v Sloveniji, namenjen pa bo pregledu dosedanjih dosežkov na 20 let dolgi poti Slovenije kot donatorice uradne razvojne pomoči. Hkrati bo to tudi priložnost za razpravo o tem, kako še izboljšati učinkovitost in vidnost njenega delovanja v mednarodni donatorski skupnosti.

Prehranska varnost je eno od prednostnih področij slovenskega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Kot podpisnica Konvencije o pomoči pri preskrbi s hrano Slovenija vsako leto del svojih humanitarnih aktivnosti, ki se iz leta v leto povečujejo, nameni področju prehranske varnosti. 12. slovenske razvojne dneve bomo tako sklenili z mednarodno konferenco in 2. slovenskim humanitarnim forumom, ki ga 22. oktobra organiziramo pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Z visokimi gosti iz mednarodnih organizacij, Evropske unije, evropske konfederacije nevladnih organizacij in predstavniki domače strokovne javnosti bomo razpravljali izzivih pri preoblikovanju prehranskih sistemov in o tem, kako s humanitarno pomočjo na konfliktnih območjih prispevati k večji prehranski varnosti in kako pomoč bolje vključiti v okvir preprečevanja konfliktov in izgradnje miru v svetu.

Slovenski razvojni dnevi so osrednji dogodek za ozaveščanje javnosti o pomenu razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v Sloveniji. So tudi forum za razpravo domačih in tujih strokovnjakov, predstavnikov vladnih in nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij, izvajalskih ustanov in akademske sfere o aktualnih temah na tem področju.