Skoči do osrednje vsebine

Mladi ustvarjalci opozarjajo na pomen prostora in arhitekture

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je podpisal priznanja zmagovalcem natečaja Vseslovenski dan habitata 2020, ki je otroke v vrtcih in osnovnih šolah po vsej državi z ustvarjalnimi izzivi pritegnil k razmišljanju o dostopnosti objektov. Dogodki, ki so se zvrstili ob letošnjem Mesecu prostora, opozarjajo na vpliv prostora in arhitekture na naše zdravje, počutje in zadovoljstvo, kar se je še posebej izkazalo v času epidemije.
Minister mag. Andrej Vizjak podpisuje priznanja zmagovalcem natečaja Vseslovenski dan habitata 2020.

Mag. Andrej Vizjak

Ob Svetovnem dnevu habitata, ki vsako leto poteka prvi ponedeljek v oktobru, je Center arhitekture Slovenije s pomočjo Ministrstva za okolje in prostor za otroke v vrtcih in učence osnovnih šol razpisali natečaj Vseslovenski dan habitata 2020. Letošnja tema natečaja Arhitektura za vsakogar je otroke in učence spodbudila k prepoznavanju zanimivih objektov v njihovi okolici, ki jih je vredno podrobneje predstaviti. Delo je mlade ustvarjalce pritegnilo k razmišljanju, ali so ti objekti dostopni vsem – gibalno oviranim, slabovidnim, mamicam z vozički in ostalim ranljivim skupinam. Natečaj je del številnih dogodkov, ki so se letos oktobra zvrstili v okviru Meseca prostora in ki krepijo zavedanje, da imata prostor in arhitektura velik vpliv na naše življenje, zdravje, počutje in zadovoljstvo, kar se je še posebej izkazalo v času epidemije koronavirusa. Prostor s svojim odnosom in uporabo oblikujemo vsi, ne samo arhitekti, krajinski arhitekti in prostorski načrtovalci, s čimer imamo moč in odgovornost, da oblikujemo prijazno in svetlo prihodnost naših javnih prostorov, mest, naselij in stavb.

Na natečaj je prispelo 35 izdelkov, zahtevam je ustrezalo 34 predlogov:

  • Kategorija vrtci 9 prispelih natečajnih predlogov.
  • Kategorija prva triada: 7 prispelih natečajnih predlogov.
  • Kategorija druga triada: 7 prispelih natečajnih predlogov.
  • Kategorija  tretja triada: 11 prispelih natečajnih predlogov.

Prispele izdelke je pregledala strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru in Centra arhitekture Slovenije. Komisija je imela izjemno zahtevno delo, saj je prejela vsebinsko, oblikovno in kakovostno zelo raznolika dela. Izdelki so nastali v okviru različnih predmetov in izobraževalnih aktivnosti, večina izmed njih v času likovnega pouka in likovne ustvarjalnosti v vrtcih. Najkakovostnejši izdelek iz vsake kategorije je prejel nagrado, ostalim izstopajočim predlogom pa je komisija podelila posebna priznanja. Nagrajeni razredi in skupine bodo povabljeni na vodeni ogled neznanih kotičkov glavnega mesta Ljubljane pod strokovnim vodstvom Centra arhitekture Slovenije in na obisk predsedniške palače.

Center arhitekture Slovenije v okviru Meseca prostora s podporo Ministrstva za okolje in prostor pripravlja vseslovensko akcijo Svetovni dan habitata že od leta 2015. Projekt sovpada s prizadevanji Ministrstva za okolje in prostor za vidnejšo umestitev aktualnih in družbeno pomembnih vsebin s področja trajnostnega prostorskega razvoja in arhitekture v sistem vzgoje in izobraževanja. Projekt je sofinanciran iz Javnega razpisa za sofinanciranje projektov promocije in ozaveščanja na področju urejanja prostora in graditve objektov v letu 2020. V okviru razpisa sicer letos sofinanciramo 16 različnih projektov, veliko jih je bilo izvedenih ravno v okviru Meseca prostora 2020.

Več informacij o letošnjem Mesecu prostora je na voljo na spletnih straneh.

Nagrajeni projekti