Skoči do osrednje vsebine

Nova merila za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v srednješolske programe

V Uradnem listu Republike Slovenije je bila 9. avgusta 2024 objavljena Odredba o merilih za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega, srednjega strokovnega izobraževanja in gimnazij, ki se začne uporabljati 1. septembra 2024 in se bo upoštevala pri vpisu in izvedbi prijavno – vpisnega postopka kandidatov v srednješolske programe v šolsko leto 2025/2026.

Predlog novih meril v primeru omejitve vpisa sta predhodno potrdila tudi Strokovni svet za splošno izobraževanje na 238. seji 13. junija 2024 in Strokovni svet za poklicno in strokovno izobraževanje na 207. seji 21. junija 2024.

 Po novem se bodo kandidati v skladu z novo odredbo v primeru omejitve vpisa razvrstili na podlagi vsote odstotkov, pridobljenih iz:

  • seštevka zaključnih ocen vseh obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda osnovne šole, kar predstavlja največ 60 odstotkov celotne vsote, in
  • dosežka na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika (slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine na narodno mešanih območjih) in matematike, izražena v odstotnih točkah, kar pa predstavlja vsak največ po 20 odstotkov celotne vsote.

Nova merila tudi določajo, da se bodo za kandidate, ki kandidirajo za vpis v programe, za katere je treba opraviti preizkus nadarjenosti oziroma spretnosti, po uspešno opravljenem preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti za izbiro uporabila enaka merila kot omenjeno zgoraj, dodatno pa še dosežki na uspešno opravljenem preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti. Kandidatu  se bo k vsoti odstotkov za dosežek nad 90 odstotkov vseh možnih točk na preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti prištelo še dodatnih 10 točk, za dosežek od 80 do 90 odstotkov vseh možnih točk na preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti pa dodatnih 5 točk.

Enako velja tudi za kandidate, ki bodo kandidirali za vpis v programa Gimnazija - športni oddelek, ali Ekonomska gimnazija - športni oddelek. Tudi ti kandidati se bodo v primeru omejitve vpisa v navedena izobraževalna programa izbrali na podlagi vsote odstotkov iz seštevka zaključnih ocen vseh obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dosežka na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika in matematike. Za pridobljen status športnika A bodo prejeli še dodatnih 10 točk, za pridobljen status športnika B pa dodatnih 5 točk.

Odredba o novih merilih v primeru omejitve vpisa tudi določa, da če se v prvem ali drugem krogu izbirnega postopka na posameznem programu posamezne šole na spodnji meji razvrsti več kandidatov z istim številom točk, pridobljenih po zgoraj navedenih kriterijih, se izbira med njimi opravi na podlagi višjega skupnega števila odstotnih točk kandidata na nacionalnih preverjanjih znanja iz učnega jezika in matematike. Če se tudi po tem kriteriju na spodnji meji še vedno razvrsti več kandidatov z istim številom točk, se v naslednjem koraku izbira med njimi opravi na podlagi višjega števila doseženih odstotnih točk kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika.

Za kandidate, ki iz opravičljivih razlogov ne bodo imeli dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja iz učnega jezika ali matematike, bodo o utemeljenosti opravičljivih razlogov odločali na osnovnih šolah v skladu s Pravilnikom o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli (Uradni list RS, št.: 67/2024). Pri teh predmetih (učni jezik in matematika) se bo samo za potrebe izvedbe vpisnega postopka v programe z omejitvijo vpisa določil nadomestni dosežek. Uporabila se bo mediana dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja tistih kandidatov, ki imajo enak seštevek zaključnih ocen pri teh predmetih v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole kot kandidat, ki dosežka na nacionalnem preverjanju znanja iz opravičljivih razlogov ne bo imel.

Če bi bilo kandidatov z enakim seštevkom zaključnih ocen v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole pri učnem jeziku in matematiki, ki imajo dosežek nacionalnega preverjanja znanja, manj kot 30, se bo nadomestni dosežek določil kot mediana dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja iz teh predmetov širšega nabora kandidatov, v katerem bodo tisti z enakim seštevkom, tisti z eno točko višjim seštevkom in tisti z eno točko nižjim seštevkom zaključnih ocen v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole iz teh predmetov.

To določilo odredbe o določitvi nadomestnih točk za dosežke iz nacionalnega preverjanja znanja se bo upoštevalo tudi pri kandidatih, ki se bodo predhodno pred vpisom v srednjo šolo izobraževali v tujini, saj slednji dosežkov na nacionalnem preverjanju znanja ne bodo imeli iz opravičljivih razlogov.

Na spodnji povezavi se nahajata povezava na uredbo in priponka, v kateri se nahaja formula za izračun točk v primeru omejitve vpisa.