Skoči do osrednje vsebine

117. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji obravnavala prvi paket predlogov davčnih sprememb, ki ga bo dokončno potrdila na dopisni seji v prihodnjih dneh. Sprejela je tudi izhodišča za pripravo sprememb Zakona o Radioteleviziji Slovenija in odlok o spremembi višine prispevka za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti Radiotelevizije Slovenija.

Vlada je danes obravnavala prvi paket predlogov davčnih sprememb, dokončno pa ga bo potrdila na dopisni seji v prihodnjih dneh. S predlaganimi ukrepi želimo podpreti ustvarjanje spodbudnega okolja za razvojne kadre in dodatno okrepiti gospodarstvo ter dodano vrednost. Med drugim bomo uvedli ugodnejšo davčno obravnavo za ključne razvojne kadre iz tujine in naslovili izzive inovativnih zagonskih podjetij ter nagrajevanja zaposlenih z delnicami. Paket prinaša tudi številne druge rešitve, med drugim na področju davka na dodano vrednost, koriščenja olajšave za zeleni in digitalni prehod, kmetovanja na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost, obdavčitve sladkih pijač, sistema t. i. normirancev, vzpostavili pa bomo tudi sistem poročanja podatkov o prodaji blaga in storitev prek avtomatov.

Sprejela je tudi  Izhodišča za pripravo sprememb Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1) in izdala Odlok o spremembi višine prispevka za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti Radiotelevizije Slovenije. RTV Slovenija je največji medijski in kulturni zavod ter hkrati javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Poleg informativnega programa je njena naloga tudi zabavati in izobraževati slovensko javnost s kakovostnimi vsebinami s področja kulture, športa, znanosti, mednarodne politike, podjetništva, prostovoljstva in ostalih področij, v okviru javne službe zagotavlja skrb za arhivska gradiva ter izvaja glasbeno in filmsko produkcijo. Zato je Ministrstvo za kulturo pripravilo izhodišča za zakonske rešitve, ki zagotavljajo še večjo preglednost upravljanja in nadzora, finančne neodvisnosti in krepijo učinkovitost že dosežene neodvisnosti delovanja organov in uredniških struktur na RTV Slovenija. Te se osredotočajo na izboljšanje upravljanja z jasnejšo razdelitvijo pristojnosti med upravo in finančnim odborom ter uvedbo obvezne notranje in zunanje revizije. Poleg tega bo razširjen obseg javne službe in vanjo vključena glasbena produkcija. Za zagotovitev dolgoročne finančne stabilnosti bomo preučili tudi različne modele financiranja. Vse predlagane spremembe bo MK predložilo vladi do konca leta 2024.

Vlada je danes v skladu z zakonom sprejela odlok o povišanju RTV-prispevka, s čimer se bo ta zvišal z 12,75 na 14,02 evra. Zaradi inflacije in večjih stroškov delovanja je nujno zvišanje RTV prispevka, ki se ni spremenil že od leta 2012. Nobena vlada do sedaj ni želela zagristi v to problematiko. Verjamemo, da je kvaliteten in neodvisen javni servis nujen za pravico do informiranja in obveščanja ter pogoja za demokratično družbo. Vlada je zato lani in letos RTV Slovenija dodatno financirala prek Urada za narodnosti (lani: 5 milijonov evrov, letos: 10 milijonov evrov). Z obsegom sredstev, ki se trenutno zberejo iz naslova prispevka, namreč ni več mogoče zagotavljati normalnega delovanja RTV Slovenija. Ob tem velja spomniti, da RTV Slovenija poleg vseh različnih vsebin, ki jih pokriva, skrbi tudi za obsežen arhiv, filmsko in glasbeno produkcijo. Obsega dva nacionalna televizijska programa, tri nacionalne radijske programe, tu sta še radijski in televizijski program, ki ga ustvarjata regionalna centra v Kopru in Mariboru. RTV Slovenija ustvarja po en radijski in televizijski program za avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnost ter radijske in televizijske oddaje za romsko etnično skupnost, obenem pa tudi radijske in televizijske programe za slovenske narodne manjšine v sosednjih državah ter za slovenske izseljenke in izseljence ter zdomce, tudi radijske in televizijske programe za tujo javnost; teleteksta, internetnega in mobilnega portala. Odlok bo stopil v veljavo 1. januarja 2025, hkrati pa bodo do takrat pripravljene spremembe zakona.

Vlada je določila besedilo predloga novele Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Predlog zakona spreminja pogoje za vključitev v sistem samooskrbe z net meteringom zaradi povečanega števila zahtevkov za priključitev naprav, ki jih operater ne bo zmogel pravočasno izvesti. Nova ureditev podaljšuje rok, tako da morajo končni odjemalci do 31. decembra 2024 postaviti napravo in oddati vlogo za priključitev, ne pa tudi registrirati samooskrbe. S tem se prepreči, da bi zaradi operativnih omejitev investitorji zamudili rok za vključitev v sistem. Prav tako se zahteva dodatek fotografije naprave in izjave pod kazensko odgovornostjo, da bi preprečili zlorabe.