Skoči do osrednje vsebine

Smernice za bolj sistematično vključitev varstva okolja v razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč

Ministrica Tanja Fajon je potrdila Smernice za vključevanje varstva okolja v mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, s čimer ministrstvo sledi v letu 2023 potrjenim smernicam za sodelovanje z nevladnimi organizacijami in za vključevanje enakosti spolov. Vsi trije sklopi dopolnjujejo izvajanje slovenske strategije mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči do leta 2030.

Okolje je s sprejetjem Agende 2030 postalo neločljiva dimenzija vseh prizadevanj za trajnostni razvoj. Skladno s tem je varstvo okolja, poleg enakosti spolov, eno izmed dveh presečnih tem slovenskega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

S sprejetimi smernicami namerava Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v še večji meri sistematično vključevati varstvo okolja v vse vidike razvojnih in humanitarnih dejavnosti ter k temu spodbujati tudi druge financerje in izvajalce. Smernice bodo obenem prispevale k doseganju zadanih ciljev Republike Slovenije, da do leta 2030 namenja vsaj 60 odstotkov dvostranske programske razvojne pomoči partnerskim državam za dejavnosti, ki vključujejo varstvo okolja, in najmanj 40 odstotkov za podnebne ukrepe. Hkrati bodo pripomogle k izpolnitvi priporočil Medsebojnega pregleda Republike Slovenije Odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD DAC), ki bodo predstavljena v okviru Slovenskih razvojnih dni, med 15. in 22. oktobrom letos.

Dokumenti