Skoči do osrednje vsebine

Javna obravnava predloga Strategije trajnostnega razvoja javne uprave do leta 2030

Ministrstvo za javno upravo je pristopilo k pripravi nove strategije razvoja javne uprave, saj se je leta 2020 časovno iztekla dosedanja Strategija razvoja javne uprave 2015–2020.

Nova Strategija trajnostnega razvoja javne uprave do leta 2030 (STRJU 2030) zasleduje zlasti 12. razvojni cilj Strategije razvoja Slovenije 2030, in sicer: »učinkovito upravljanje in kakovostne javne storitve«, ki ga merimo s stopnjo zaupanja ljudi v javne institucije in z indeksom izvršne zmogljivosti. Z omenjeno novo strategijo naslavljamo izzive iz vsebinskih področij v pristojnosti javne uprave, ki so povezani z odzivanjem na kompleksne in nepredvidljive spremembe, s katerimi se kot družba soočamo.

Strategijo  trajnostnega razvoja javne uprave do leta 2030 sestavljajo 3 povezujoči se strateški cilji, ki so nadalje razdeljeni na 5 specifičnih ciljev.

Strateški cilj 1: Javne storitve po meri uporabnikov       

  • Specifični cilj 1: Kakovosten pravni okvir          
  • Specifični cilj 2: Učinkoviti procesi za storitve, prilagojene uporabnikom  
  • Specifični cilj 3: Digitalne javne storitve

Strateški cilj 2: Kompetentni javni uslužbenci    

Strateški cilj 3: Odprta in inovativna javna uprava          

  • Specifični cilj 1: Odprta javna uprava   
  • Specifični cilj 2: Inovativna javna uprava

Prvi strateški cilj je namenjen uporabnikom storitev, saj je uporabnik v središču vseh dejavnosti, ki jih javna uprava izvaja. Storitve se bodo v prihodnjih letih še bolj prilagajale uporabnikom, kar omogočajo nove tehnologije, ki so trenutno v vzponu. Da bomo lahko zagotavljali ustrezne storitve, moramo biti javni uslužbenci kompetentni za opravljanje nalog na svojem strokovnem področju dela, kar predstavlja drugi steber ukrepov. Vsebino in cilje ter ukrepe tega strateškega cilja pripravlja Ministrstvo za javno upravo v Strategiji ravnanja s kadri v državni upravi do leta 2030. Nova strategija tako zasleduje tudi cilj kompetentnih javnih uslužbencev, ki izvajajo storitve bližje uporabnikom in slednje tudi vključujejo v vse faze procesa priprave politik ter zakonodaje. Kompetentni javni uslužbenci pri svojem strokovnem delu delujejo samostojno, odgovorno, odprto ter inovativno, kar naslavljajo ukrepi tretjega strateškega cilja.

Upravljanje ukrepov iz STRJU 2030 bo temeljilo na akcijskih načrtih. Prvi akcijski načrt bo pripravljen v letu 2025, v nadaljevanju pa se bo vsaj enkrat letno tudi dopolnil.

Za pripravo in spremljanje Akcijskega načrta za izvajanje Strategije trajnostnega razvoja javne uprave 2030 bo imenovana tudi medresorska delovna skupina.

Svoje pripombe in dopolnila nam posredujte do 15. oktobra 2024 na naslov gp.mju@gov.si