Skoči do osrednje vsebine

Projekt nadgradnje logističnega vozlišča Jesenice upravičen

Ministrstvo za infrastrukturo in Direkcija za infrastrukturo sta skupaj z avstrijskim strokovnjakom predstavila zaključke končnega poročila preveritve upravičenosti projektnih rešitev za projekt nadgradnje logističnega vozlišča Jesenice.

Revizijo projekta sta izvedli podjetji IKK Group GmbH ter TÜV SÜD Rail, ugotovitve je predstavil g. Franz Lückler, ugledni strokovnjak iz Avstrije s področja železniške in prometne infrastrukture. Na predstavitvi sta sodelovala ministrica Alenka Bratušek in vodja Sektorja za investicije v železnice na Direkciji za infrastrukturo Dejan Jurkovič.

Ministrica Alenka Bratušek je ob tem povedala: "Izpolnili smo obljubo in danes javno predstavljamo ugotovitve strokovne revizije, ki sem jo zahtevala od vodstva DRSI, kot investitorja projekta in so jo opravili tuji strokovnjaki.

Iz ugotovitev končnega poročila revizije izhaja, da je projekt železniškega logističnega vozlišča Jesenice potreben in upravičen, v takšni obliki, kot je načrtovan, nekoliko nespretno pa je bil izbran naziv projekta, saj gre za logistično vozlišče in ne zgolj za železniško postajo.

Projektna dokumentacija je bila preverjena glede upravičenosti in tehnološke ustreznosti projektnih rešitev ter glede ocenjenih stroškov in ponudb, ki so jih oddali ponudniki. Ugotovitve v končnem poročilu izkazujejo, da je obseg investicije pravilen in potreben z vidika predvidenih prometnih tokov in evropskih standardov za železnice.

Prav tako ugotovitve v končnem poročilu izkazujejo, da je večina cen iz ocene stroškov bistveno nižjih od primerljivih cen iz avstrijskih in nemških projektov. Ponujene cene ustrezajo razumnim tržnim cenam, jasno izhaja iz končnega poročila avstrijskih strokovnjakov. Iz študije tudi izhaja, da je logistično vozlišče Jesenice v takšnem obsegu prvenstveno zaradi tovornega prometa.

Če izhajamo iz najnižje prejete ponudbe 170 milijonov evrov z DDV, pri tem pa odštejemo DDV, ki se vrne v proračun, je vrednost projekta 139 milijonov evrov, če pa upoštevamo še 56,5 milijona evrov že odobrenih evropskih sredstev, bi davkoplačevalce logistično vozlišče Jesenice stalo 82,5 milijona evrov."

Z leve: prevajalec Uroš Žerak, g. Franz Lűckler, ministrica Alenka Bratušek, Dejan JUrkovič, Darko Megla

Predstavite upravičenosti projektnih rešitev za projekt nadgradnje logističnega vozlišča Jesenice | Avtor: Direkcija za infrastrukturo

1 / 3