Skoči do osrednje vsebine

Poseben poziv za sporočanje podatkov o kemikalijah

Urad Republike Slovenije za kemikalije poziva zavezance, da mu v skladu s 35. členom Zakona o kemikalijah in druge alineje tretjega odstavka 3. člena Pravilnika o sporočanju podatkov za kemikalije sporočijo podatke o proizvodnji, vnosu in dajanju v promet nekaterih kemikalij, opredeljenih v nadaljevanju.

V skladu z drugim odstavkom 35. člena Zakona o kemikalijah (v nadaljnjem besedilu: ZKem) morajo pravne in fizične osebe, ki proizvajajo nevarno kemikalijo v Republiki Sloveniji ali vnašajo nevarno kemikalijo v Republiko Slovenijo Uradu Republike Slovenije za kemikalije pisno sporočiti imena in količine nevarnih kemikalij ter nevarnih proizvodov iz 4. člena tega zakona, ki so jih v preteklem koledarskem letu proizvedle ali vnesle v Republiko Slovenijo. Nadalje Pravilnik o sporočanju podatkov za kemikalije (v nadaljnjem besedilu: Pravilnik) v drugi alineji tretjega odstavka 3. člena med drugim določa, da urad v posebnem pozivu na svoji spletni strani lahko zahteva podatke o proizvodnji, vnosu in dajanju v promet kemikalij, ki jih določi v pozivu.

V skladu z navedenim Urad Republike Slovenije za kemikalije poziva zavezance, da mu do 28. 10. 2024 sporočijo podatke o količinah kemikalij, proizvedenih, vnesenih ali uvoženih v Republiko Slovenijo v zadnjih treh letih oziroma za obdobje od prijave kemikalije Uradu RS za kemikalije, če je to krajše, ki vsebujejo eno ali več snovi:

  • 2-(2H-benzotriazol-2-il)-4,6-ditercpentilfenol, CAS št. 25973-55-1,
  • oktametilciklotetrasiloksan (D4), CAS št. 556-67-2,
  • dekametilciklopentasiloksan (D5), CAS št. 541-02-6,
  • dodekametillcikloheksasiloksan (D6), CAS št. 540-97-6.

Prosimo, da nam podatke za kemikalije, ki so še na trgu v Republiki Sloveniji, in imajo v Informacijskem sistemu za kemikalije (ISK) aktiven status, posredujete v elektronski obliki in po predlogi na naslov urada: gp-ursk.mz@gov.si.

Pri tem Urad Republike Slovenije za kemikalije pripominja, da se v skladu s 1. točko prvega odstavka 66. člena ZKem z globo od 2.000 do 80.000 eurov kaznuje za prekršek pravna ali fizična oseba, če daje v promet nevarne kemikalije ali nevarne proizvode iz 4. člena tega zakona, ne da bi predložila organu, pristojnemu za kemikalije, predpisanih podatkov (prvi in drugi odstavek 35. člena).