Skoči do osrednje vsebine

Z opravljanjem »koristnih dejavnosti« do plemiškega naziva.

Razstava s pomenljivim naslovom "Z opravljanjem 'koristnih dejavnosti' do plemiškega naziva" predstavlja devet družin oziroma posameznikov, ki so se v 17. stoletju povzpeli med tako želeni plemeniti družbeni sloj. Gre za poslovilno in obenem otvoritveno razstavo ob selitvi Arhiva Republike Slovenije iz Gruberjeve palače na Zvezdarski ulici 1 na novo lokacijo na Poljanski cesti 40 v Ljubljani.

Plemiške diplome 17. stoletja v Arhivu Republike Slovenije

Plemstvo je v naših nekdanjih državah tvorilo družbeni sloj, ki je užival podedovane ali podeljene pravice in privilegije, zato je bil cilj marsikaterega posameznika, da se s povzdigom v plemiški stan pridruži tej skupini ljudi. Razlikujemo med starim in novim plemstvom, poznamo pa tudi druge delitve. Od 19. stoletja dalje se je uveljavila delitev na praplemstvo (Uradel) in na pisemsko plemstvo (Briefadel). Prejemniki slednjega so bili predvsem visoki uradniki, diplomati, častniki in premožni meščani.

Plemiči so se od ostalih ljudi ločili med drugim tudi po plemiških atributih, npr. plemiškem imenu, grbu itd. Poznamo različne stopnje plemstva: enostavno ali netitulirano plemstvo (samo s predlogom »von«), vitez (Ritter), baron (Freiherr/Freyin), grof (Graf/Gräfin), knez (Fürst/Fürstin), vojvoda (Herzog/Herzogin), kralj (König/Königin), cesar (Kaiser/Kaiserin).

Arhiv Republike Slovenije največ plemiških diplom (135) hrani v Zbirki plemiških diplom (SI AS 1064), najti pa jih je mogoče tudi v drugih fondih in zbirkah. Večinoma so ohranjene v originalu, nekaj pa tudi v prepisu. Običajno so pisane v nemškem jeziku in na pergamentu, zvezanem v obliki knjige (libel), nekaj pa se jih najde tudi v latinščini in v obliki listin. Najstarejša plemiška diploma v Zbirki izvira iz leta 1535, najmlajša pa je iz leta 1858. Celotna zbirka je od leta 2017 digitalizirana in tako lažje dostopna uporabnikom za raziskave.

Spletna razstava plemiških diplom 17. stoletja iz Arhiva Republike Slovenije

  • Pano 1

    Z opravljanjem »koristnih dejavnosti« do plemiškega naziva

  • Pano 2

    JURIČ – povzdig v baronski stan in izboljšanje grba

  • Pano 3

    FÜHRENPFEIL – potrditev plemstva in grba iz leta 1631, izboljšanje grba in podelitev predikata

  • Pano 4

    WIZENSTAIN – izboljšanje grba, cesarska zaščita in sprememba predikata

  • Pano 5

    PERNBURG in ERBERG – povzdig v dedni plemiški stan ter dovoljenje za opustitev prvotnih priimkov

  • Pano 6

    WAZENBERG – povzdig v grofovski stan, izboljšanje grba in sprememba predikata

  • Pano 7

    ZETSCHKER – povzdig v baronski stan in izboljšanje grba

  • Pano 8

    LIECHTENHAIMB – povzdig v baronski stan, izboljšanje grba in podelitev naziva »blagorodni«

  • Pano 9

    CARABONARIJ (Voglar) – povzdig v plemiški stan in imenovanje za cesarskega svétnika

  • Pano 10

    SCHELL – povzdig v dedni plemiški stan, imenovanje za cesarskega svétnika in podelitev pravice do izvzetosti od varuštev in skrbništev