Onesnaževala v živilih
Vrste onesnaževal in vzroki za njihov nastanek
Onesnaževala delimo v tri skupine: kmetijska onesnaževala, okoljska in industrijska onesnaževala ter procesna onesnaževala.
Kmetijska onesnaževala so:
- mikotoksini (aflatoksini, ohratoksin A, Fusarium toksini),
- alkaloidi,
- cianovodikova kislina,
- ergot sklerocij,
- eruka kislina.
Vzroki za njihov nastanek so neizvajanje dobre kmetijske prakse (neustrezni izbor semen, kolobarjenje), neustrezni skladiščni pogoji (vlaga, temperatura, zračenje, higiena) in vremenske razmere (suša, obilne padavine).
V skupino okoljskih in industrijskih onesnaževal uvrščamo:
- elemente v sledovih (svinec, kadmij, živo srebro, arzen),
- nitrate,
- policiklične aromatske ogljikovodike (PAH),
- dioksine in dioksinom podobne ter dioksinom nepodobne poliklorirane bifenile (PCB), ki jih drugače uvrščamo tudi v skupino obstojnih organskih onesnaževal.
Največkrat nastajajo zaradi industrije, izpušnih plinov, odpadkov in izpustov.
Procesna onesnaževala so:
- akrilamid,
- furan,
- etilkarbamat,
- glicidil estre in
- 3-MCPD estre.
Vzrok za nastanek procesnih onesnaževal so nedefinirani oziroma neustrezno definirani proizvodni postopki (angleško Hazard Analysis Critical Control Point - HACCP).
Mejne vrednosti, ukrepi in tveganja povezana z onesnaževali v živilih
V okviru splošnih ukrepov EU so predpisane enotne EU mejne vrednosti za onesnaževala, ki zaradi strupenosti ali njihove potencialne razširjenosti v prehranski verigi, predstavljajo največja tveganja za potrošnike. Z uradnim nadzorom se pri nosilcih živilske dejavnosti preveri ustreznost postopkov, ki zagotavljajo obvladovanje onesnaževal v živilih kot tudi z odvzemom in analizo vzorcev, katerih rezultati pokažejo, ali so živila, ki so na trgu EU ali se uvažajo iz tretjih držav, skladna s predpisanimi mejnimi vrednostmi. Za živila, za katera mejne vrednosti (ML) ne obstajajo, je potrebna ocena tveganja.
V primeru znanega ali nepričakovanega tveganja za zdravje ljudi povezanega z živili, vključno z nepredvidljivimi dogodki onesnaženja živil, se sprejmejo nujni ukrepi EU za zmanjševanje tveganj povezanih z določenimi onesnaževali v živilih. Ti ukrepi med drugim vključujejo določitev posebnih pogojev ali poostrenega uradnega nadzora, ki omogoča učinkovitejše obvladovanje teh tveganj in zbiranje natančnih podatkov o pojavljanju in razširjenosti neugodnih rezultatov laboratorijskih analiz.
Spremljanje novih tveganj v živilih ter obstoječih tveganj v novih skupinah živil predstavlja zelo pomemben element pri pripravi EU zakonodaje. Zbiranje podatkov o prisotnosti onesnaževal v živilih je osnova za pripravo ocene tveganja za javno zdravje kot tudi za oceno prehranske izpostavljenosti.
Poročila o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih
-
Poročila o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih
Poročila- Poročilo o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih v letu 2022 (docx, 4.6 MB)
- Poročilo o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih v letu 2021 (docx, 4.6 MB)
- Poročilo o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih v letu 2020 (docx, 4.6 MB)
- Poročilo o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih v letu 2019 (docx, 4.6 MB)
- Poročilo o rezultatih programa spremljanja onesnaževal v živilih v letu 2018 (docx, 4.6 MB)
Izvlečki iz priročnika za zmanjševanje in preprečevanje nastanka akrilamida v živilih
-
Smernice in priporočila
- Priročnik za zmanjševanje vsebnosti akrilamida v finem pekovskem pecivu (pdf, 323 KB)
- Priročnik za zmanjševanje vsebnosti akrilamida v pekovskih izdelkih (pdf, 324 KB)
- Priročnik za zmanjševanje vsebnosti akrilamida v žitih za zajtrk (pdf, 328 KB)
- Priročnik za zmanjševanje vsebnosti akrilamida v čipsu (pdf, 265 KB)
- Priročnik za zmanjševanje vsebnosti akrilamida v ocvrtem krompirčku (French Fries) (pdf, 265 KB)
Kodeks standardi za onesnaževala in toksine v živilih in krmi
Codex Alimentarius je zbirka pravno neobvezujočih mednarodnih standardov za živila, smernic, priporočil in dobre prakse, ki so namenjeni pridelovalcem in predelovalcem hrane, državnim organom ter potrošnikom. Ti standardi so uveljavljeni na področju Svetovne trgovinske organizacije kot mednarodna merila za varnost živil. To so minimalni standardi, katerim morajo ustrezati živila, da je zagotovljena ustrezna raven varovanja zdravja ljudi in interesov potrošnikov ob upoštevanju raznolikosti pri preskrbi s hrano na svetovnem trgu.
Koristne povezave
- Spletna stran Evropske komisije o onesnaževalih v živilih (vsebina v angleškem jeziku)
- Evropska agencija za varnost hrane (vsebina v angleškem jeziku)
- Spletna stran Evropske komisije o akrilamidu (vsebina v angleškem jeziku)
- Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) v hrani in njihov vpliv na zdravje
- Dioksini, furani in PCB v živilih oziroma hrani
- Dioksini - vprašanja in odgovori
- Aflatoksini v živilih
- Ribe v prehrani ljudi
- Varno uživanje rib
- Jod v prehrani in tveganja čezmernega vnosa
- Svinec v živilih
- Kadmij v živilih
Zakonodaja
- Uredba o izvajanju uredb Sveta in Komisije (ES) o onesnaževalih v živilih
- Uredba Komisije (ES) št. 333/2007 z dne 28. marca 2007 o določitvi metod vzorčenja in analitskih metod za nadzor vsebnosti elementov v sledovih in onesnaževal iz predelave v živilih (Besedilo velja za EGP)Besedilo velja za EGP.
- Uredba o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev
- Uredba Sveta (EGS) št. 315/93 z dne 8. februarja 1993 o določitvi postopkov Skupnosti za onesnaževala v hrani
- Uredba Komisije (ES) št. 1881/2006 z dne 19. decembra 2006 o določitvi mejnih vrednosti nekaterih onesnaževal v živilih (Besedilo velja za EGP)
- Uredba Komisije (EU) 2023/915 z dne 25. aprila 2023 o mejnih vrednostih nekaterih onesnaževal v živilih in razveljavitvi Uredbe (ES) št. 1881/2006 (Besedilo velja za EGP)
- Uredba Komisije (EU) 2017/2158 z dne 20. novembra 2017 o blažilnih ukrepih in referenčnih ravneh za zmanjšanje prisotnosti akrilamida v živilih (Besedilo velja za EGP. )
- Uredba Komisije (ES) št. 1882/2006 z dne 19. decembra 2006 o določitvi metod vzorčenja in analiz za uradni nadzor vsebnosti nitratov v nekaterih živilih (Besedilo velja za EGP)
- Uredba Komisije (EU) 2017/644 z dne 5. aprila 2017 o določitvi metod vzorčenja in analitskih metod za nadzor vsebnosti dioksinov, dioksinom podobnih PCB in dioksinom nepodobnih PCB v nekaterih živilih ter razveljavitvi Uredbe (EU) št. 589/2014 (Besedilo velja za EGP. )
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2015/949 z dne 19. junija 2015 o odobritvi predizvoznih pregledov nekaterih živil glede prisotnosti nekaterih mikotoksinov, ki jih izvajajo nekatere tretje države
- Uredba (EU) 2017/625 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. marca 2017 o izvajanju uradnega nadzora in drugih uradnih dejavnosti, da se zagotovi uporaba zakonodaje o živilih in krmi, pravil o zdravju in dobrobiti živali ter zdravju rastlin in fitofarmacevtskih sredstvih, ter o spremembi uredb (ES) št. 999/2001, (ES) št. 396/2005, (ES) št. 1069/2009, (ES) št. 1107/2009, (EU) št. 1151/2012, (EU) št. 652/2014, (EU) 2016/429 in (EU) 2016/2031 Evropskega parlamenta in Sveta, uredb Sveta (ES) št. 1/2005 in (ES) št. 1099/2009 ter direktiv Sveta 98/58/ES, 1999/74/ES, 2007/43/ES, 2008/119/ES in 2008/120/ES ter razveljavitvi uredb (ES) št. 854/2004 in (ES) št. 882/2004 Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Sveta 89/608/EGS, 89/662/EGS, 90/425/EGS, 91/496/EGS, 96/23/ES, 96/93/ES in 97/78/ES ter sklepa Sveta 92/438/EGS (Uredba o uradnem nadzoru) (Besedilo velja za EGP)
- Delegirana uredba Komisije (EU) 2022/931 z dne 23. marca 2022 o dopolnitvi Uredbe (EU) 2017/625 Evropskega parlamenta in Sveta z določitvijo pravil za izvajanje uradnega nadzora v zvezi z onesnaževali v živilih (Besedilo velja za EGP)
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2022/932 z dne 9. junija 2022 o enotnih praktičnih ureditvah za izvajanje uradnega nadzora v zvezi z onesnaževali v živilih ter posebni dodatni vsebini večletnih nacionalnih načrtov nadzora in posebnih dodatnih ureditvah za njihovo pripravo (Besedilo velja za EGP)
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2022/1428 z dne 24. avgusta 2022 o določitvi metod vzorčenja in analiznih metod za nadzor perfluoroalkilnih snovi v nekaterih živilih (Besedilo velja za EGP)
- Priporočilo Komisije z dne 28. marca 2007 o spremljanju prisotnosti furana v živilih(Besedilo velja za EGP).
- Priporočilo Komisije (EU) 2016/22 z dne 7. januarja 2016 o preprečevanju in zmanjševanju kontaminacije žganja iz koščičastega sadja in žganja iz tropin koščičastega sadja z etilkarbamatom ter o razveljavitvi Priporočila 2010/133/EU (Besedilo velja za EGP)
- Priporočilo Komisije z dne 17. marca 2010 o spremljanju perfluoro alkiliranih snovi v živilih (Besedilo velja za EGP)
- Priporočilo Komisije št. 2013/711/EU za zmanjšanje prisotnosti dioksinov, furanov in PCB-jev v krmi in živilih
- 2013/165/EU: Priporočilo Komisije z dne 27. marca 2013 o prisotnosti toksinov T-2 in HT-2 v žitih in žitnih proizvodih Besedilo velja za EGP
- 2014/663/EU: Priporočilo Komisije z dne 11. septembra 2014 o spremembi Priloge k Priporočilu 2013/711/EU za zmanjšanje prisotnosti dioksinov, furanov in PCB-jev v krmi in živilih Besedilo velja za EGP
- 2012/154/EU: Priporočilo Komisije z dne 15. marca 2012 o spremljanju prisotnosti alkaloidov rožička v krmi in hrani Besedilo velja za EGP
- Priporočilo Komisije z dne 17. avgusta 2006 o preprečevanju in zmanjševanju prisotnosti toksinov iz rodu Fusarium v žitu in žitnih izdelkih (Besedilo velja za EGP)
- 2014/118/EU: Priporočilo Komisije z dne 3. marca 2014 o spremljanju sledov bromiranih zaviralcev gorenja v živilih Besedilo velja za EGP
- (2014/193/EU): Priporočilo Komisije z dne 4. aprila 2014 o zmanjšanju prisotnosti kadmija v živilih Besedilo velja za EGP
- 2014/662/EU: Priporočilo Komisije z dne 10. septembra 2014 o dobrih praksah za preprečevanje in zmanjševanje prisotnosti alkaloidov opija v makovem semenu in proizvodih iz makovega semena Besedilo velja za EGP
- 2014/661/EU: Priporočilo Komisije z dne 10. septembra 2014 o spremljanju prisotnosti 2- in 3-monokloropropan-1,2-diola (2- in 3-MCPD), 2- in 3-MCPD estrov maščobnih kislin in glicidil estrov maščobnih kislin v živilih Besedilo velja za EGP
- Priporočilo Komisije (EU) 2015/682 z dne 29. aprila 2015 o spremljanju prisotnosti perklorata v živilih (Besedilo velja za EGP)
- Priporočilo Komisije (EU) 2015/976 z dne 19. junija 2015 o spremljanju prisotnosti tropanskih alkaloidov v živilih (Besedilo velja za EGP)
- Priporočilo Komisije (EU) 2015/1381 z dne 10. avgusta 2015 o spremljanju arzena v živilih
- Priporočilo Komisije (EU) št. 2016/1111 o spremljanju niklja v živilih
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2023/2783 z dne 14. decembra 2023 o določitvi metod vzorčenja in analiznih metod za nadzor vsebnosti rastlinskih toksinov v živilih ter razveljavitvi Uredbe (EU) 2015/705
- Priporočilo Komisije (EU) 2016/2115 z dne 1. decembra 2016 o spremljanju prisotnosti Δ9-tetrahidrokanabinola, njegovih predhodnih sestavin in drugih kanabinoidov v živilih (Besedilo velja za EGP )
- Priporočilo Komisije (EU) 2017/84 z dne 16. januarja 2017 o spremljanju ogljikovodikov mineralnih olj v živilih ter materialih in izdelkih, namenjenih za stik z živili (Besedilo velja za EGP. )
- Priporočilo Komisije (EU) 2018/464 z dne 19. marca 2018 o spremljanju kovin in joda v morskih algah, halofitih in proizvodih na osnovi morskih alg (Besedilo velja za EGP. )
- Priporočilo Komisije (EU) 2019/1888 z dne 7. novembra 2019 o spremljanju prisotnosti akrilamida v nekaterih živilih
- Priporočilo Komisije (EU) 2022/495 z dne 25. marca 2022 o spremljanju prisotnosti furana in alkilfuranov v živilih
- Priporočilo Komisije (EU) 2022/553 z dne 5. aprila 2022 o spremljanju prisotnosti toksinov glive Alternaria v živilih
- Priporočilo Komisije (EU) 2022/561 z dne 6. aprila 2022 o spremljanju prisotnosti glikoalkaloidov v krompirju in proizvodih, pridobljenih iz krompirja
- Priporočilo Komisije (EU) 2022/1342 z dne 28. julija 2022 o spremljanju živega srebra v ribah, rakih in mehkužcih
- Priporočilo Komisije (EU) 2022/1431 z dne 24. avgusta 2022 o spremljanju perfluoroalkilnih snovi v živilih
- Izvedbena uredba Komisije (EU) 2023/2782 z dne 14. decembra 2023 o določitvi metod vzorčenja in analiznih metod za nadzor vsebnosti mikotoksinov v živilih ter razveljavitvi Uredbe (ES) št. 401/2006