Skoči do osrednje vsebine

4. Konferenca notranjih revizorjev javnega sektorja uspešno izvedena

Urad RS za nadzor proračuna je 18. septembra 2024, v sodelovanju z Združenjem notranjih revizorjev IIA - Slovenskim inštitutom (the Institute of Internal Auditors), izvedel redno letno konferenco notranjih revizorjev javnega sektorja, ki je bila namenjena notranjim revizorjem, zaposlenim pri proračunskih uporabnikih in zunanjim izvajalcem storitev notranjega revidiranja proračunskih uporabnikov.

V dinamičnem okolju javnega sektorja, ki ga sooblikujejo spreminjajoče se gospodarske in geopolitične razmere ter aktualni okoljski, socialni in tehnološki izzivi, postaja vloga državnih notranjih revizorjev vse bolj zahtevna. Integriteta je temelj za izgradnjo zaupanja med našimi ključnimi deležniki in nami ter je predpogoj za učinkovito in uspešno opravljanje dela notranjih revizorjev, zato smo rdečo nit konference poimenovali »Izgradnja zaupanja na temelju integritete: Smo državni notranji revizorji usposobljeni za spoprijemanje z novimi izzivi in standardi?«.

Direktorica Urada RS za nadzor proračuna (urad) Patricija Pergar je v uvodnem nagovoru izpostavila, da je v luči novih globalnih standardov, ki se v uveljavijo z 9. januarjem prihodnje leto, urad pripravil posodobljene Usmeritve za državno notranje revidiranje, s katerimi prenaša globalne standarde notranjega revidiranja v okolja proračunskih uporabnikov. Izpostavila je, da se je urad v letu 2024 intenzivno lotili celovite prenove pravnih in strokovnih podlag s področja notranjega revidiranja, ki sledijo ciljem kadrovske krepitve notranjerevizijskih služb, zagotavljanja kontinuirane usposobljenosti državnih notranjih revizorjev, razširitve obveze vzpostavitve lastne notranje revizijske službe za finančno in z vidika javnega interesa pomembnejše proračunske uporabnike, povečanja strateške vloge notranjega revidiranja z uvajanjem horizontalnih in vertikalnih revizijskih pregledov, zvišanja kakovosti in digitaliziranosti izvajanja notranjega revidiranja ter smotrnejše alokacije omejenih notranjerevizijskih virov.

Kljub izzivom, ki jih prinašajo hitre spremembe predpisov, digitalizacija, umetna inteligenca ter vse bolj kompleksna in dinamična poslovna okolja, je direktorica urada poudarila, da mora naše temeljno vodilo ostati neomajna integriteta, etičnost in poštenost delovanja.

Državna sekretarka na Ministrstvu za finance mag. Katja Božič se je v uvodnem nagovoru udeležencem, notranjim revizorjem javnega sektorja ter zaposlenim v uradu, ki letos praznuje 20 let svojega delovanja, zahvalila za njihovo zahtevno in predano delo na področju notranjega nadzora javnih financ in notranjega revidiranja ter s tem njihovemu pomembnemu prispevku in prizadevanjem za učinkovito in odgovorno ravnanje z javnimi sredstvi.

Predsednik Združenja notranjih revizorjev IIA – Slovenski inštitut dr. Matej Drašček je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen sodelovanja različnih institucij, ki se v Sloveniji ukvarjajo z notranjim revidiranjem ter izrazil zadovoljstvo, da je letošnja konferenca notranjih revizorjev proračunskih uporabnikov organizirana v sodelovanju z dvema ključnima organizacijama, ki skrbita za razvoj notranjih revizorjev.

Uvodnim nagovorom je sledila predstavitev Marthina Groblerja, direktorja notranje revizijskega podjetja IA Professionals iz Južne Afrike ter člana globalnega standardnega odbora IIA, odgovornega za prenovo standardov, ki je udeležencem predstavil ključne spremembe in novosti novih globalnih standardov notranjega revidiranja s poudarkom na posebnostih njihove implementacije in izvajanja v javnem sektorju.

Janja Skamlič, vodja oddelka za storitve forenzike in integriteto poslovanja pri podjetju EY je udeležence popeljala skozi zapleten svet in kompleksnost problematike prevar v javnem sektorju, ki ne le da predstavljajo finančno breme za državne institucije in davkoplačevalce, ampak tudi spodkopavajo zaupanje javnosti v učinkovitost in poštenost vladnih organov. V svojem predavanju je predstavila ključne vidike, ki so pomembni za razumevanje dinamike prevar, vključno z njihovimi vzroki in shemami, ki jih prevaranti uporabljajo ter »rdečimi zastavicami«, na katere morajo biti notranji revizorji pozorni pri svojem delu, da bodo lažje prepoznali tveganja in sume prevar.

Primož Marinšek, član upravnega odbora IIA – Slovenskega inštituta ter direktor službe za notranjo revizijo v Banki Slovenije nam je predstavil prednosti, koristi in konkretne primere možnega sodelovanja med funkcijami prve in tretje linije s ciljem povečanja dodane vrednosti notranje revizije in krepitve njene vloge kot zaupanja vrednega strateškega svetovalca najvišjemu vodstvu in organu nadzora. Poudaril je pomen svetovalne vloge notranje revizije na področju obvladovanja tveganj pri ključnih strateških projektih ter izboljšavah poslovnih procesov ob skrbi za zagotavljanje neodvisnosti in nepristranskosti notranje revizije pri izvajanju tovrstnega sodelovanja.     

Tevž Delak, višji menedžer v podjetju Forvis Mazars IT, d. o. o., je poslušalcem predstavil področje kibernetske varnosti, kibernetskega okolja in aktualne ter prihajajoče zakonodaje na tem področju. Dotaknil se je nivojev upravljanja, procesov izvajanja ter ključnih kontrol, ki jih je potrebno vzpostaviti za zagotavljanje skladnosti z zakonodajnimi določili ter za neprestano izboljševanje področja kibernetske varnosti.

Tanja Tasevska, strokovnjakinja za uporabo standardov INTOSAI ter pomočnica generalnega revizorja na Državnem revizijskem uradu iz Severne Makedonije nam je predstavila ključna izhodišča, korake in dobre prakse pri izvajanju revizijskih pregledov smotrnosti s poudarkom na kadrovskem elementu.

Na daljavo se nam je pridružila Natalie Lalonde, vodja notranje revizije Ministrstva za globalne zadeve iz Kanade. V svoji predstavitvi je podrobno predstavila organiziranost in doseženo zrelostno stopnjo notranjega revidiranja v kanadskem javnem sektorju. Poudarila je pomen vzpostavitve revizijskih odborov z neodvisnimi strokovnjaki za uspešno delovanje notranje revizije v javnem sektorju. S konkretnimi praktičnimi primeri je predstavila dobre prakse izvajanja notranjih revizij smotrnosti ter izpostavila pomen in koristi kombiniranja ciljev in sodil skladnosti ter smotrnosti za dosego najboljših rezultatov izvedenih notranjerevizijskih pregledov.

Za zaključek nas je dr. Sandra Penger, redna profesorica za področje managementa in organizacije na Ekonomski Fakulteti v Ljubljani s svojo predstavitvijo popeljala skozi različne teorije motiviranja zaposlenih. Predstavila je najsodobnejša spoznanja in raziskave s področja motiviranja zaposlenih doma in po svetu, ki poudarjajo pomen in uspeh avtentičnega vodenja. Le če bomo pri vodenju sledili svojim avtentičnim vrednotam, bo motivacija zaposlenih uspešna.