Postopek obveščanja o umiku oziroma odpoklicu nevarnega živila
Potrošnikov niso dolžni obveščati v primerih, ko so živila neskladna, a varna.
Opredelitev umika in odpoklica
Umik živila je vsak ukrep, katerega cilj je preprečiti distribucijo, razstavljanje ali ponujanje živila, ki ni varno za potrošnika. Pomeni umik iz živilske verige.
Odpoklic je vsak ukrep, katerega cilj je doseči vračilo živila, ki ni varno in ga je proizvajalec ali distributer že dobavil ali je dostopen potrošnikom. Odpoklic se izvaja praviloma takrat, ko bi uživanje takšnega proizvoda imelo takojšnje negativne posledice na zdravje potrošnikov ali obstaja večja verjetnost za nastanek negativnih posledic na zdravje potrošnika.
Predmet umika oziroma odpoklica
Predmet umika oziroma odpoklica so nevarna živila, ki so:
- brez roka uporabe,
- še v roku trajanja,
- po preteku roka »uporabno najmanj do« in jih trgovci še lahko prodajajo oziroma kupci lahko hranijo doma,
- po preteku roka uporabe »porabiti do« ali »uporabno najmanj do« in jih potrošnik ni zaužil, temveč jih je bodisi zamrznil/posušil/konzerviral, in takšno rokovanje ne odpravi tveganja (na primer vsebnost težkih kovin nad dovoljeno mejo).
Več o postopkih umika in odpoklica nevarnih in neskladnih živil
-
Algoritem za umik oziroma odpolkic
Navodila- Algoritem za postopanje - umiki in odpoklici živil (docx, 91 KB)
Predpisani postopki obveščanja
Izvajalci živilske dejavnosti, odgovorni za nevarno živilo, morajo skladno z zakonodajo o nevarnem živilu in potrebnem ravnanju z njim takoj obvestiti:
- Ostale izvajalce dejavnosti
Obveščanje ostalih izvajalcev dejavnosti, vključenih v distribucijsko verigo po načelu »korak nazaj in korak naprej«, je ključno za hiter umik živila iz prometa. Informacija mora vsebovati vse podatke, potrebne za natančno identifikacijo živila, kar pripomore k učinkovitem in hitremu umiku iz živilske verige.
- Potrošnike
Nosilci dejavnosti morajo o umiku oziroma odpoklicu živil takoj obvestiti potrošnike na način, da nedvoumno prepoznajo nevarno živilo ter da jih informacija doseže.
- Pristojni organ
Potrebno je takojšnje obveščanje pristojnega organa – Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). UVHVVR preveri, ali so bili sprejeti zadostni ukrepi za zaščito potrošnikov, ugotovljeni vzroki za neskladnost ter sprejeti ukrepi za odpravo nepravilnosti in preprečevanje ponovitve pojava neskladnosti.
Izvajalec dejavnosti o sprejetih ukrepih telefonsko obvesti pristojni območni urad UVHVVR ter pošlje obvestilo na elektronski naslov pristojnega območnega urada UVHVVR in elektronski naslov rasff.si@gov.si.
Priporoča se, da izpolni in pošlje obrazec za obveščanje UVHVVR, v katerem navede vse podatke, potrebne za identifikacijo živila, in podatke o sledljivosti.
Obrazec za obveščanje
-
Obrazci, prijavnice
- Obrazec za obveščanje (docx, 864 KB)
UVHVVR informacijo o umiku oziroma odpoklicu objavi na portalu Nevarni in neskladni izdelki.
Druga živila
Izvajalci dejavnosti, ki se ukvarjajo s prehranskimi dopolnili, živili, namenjenimi dojenčkom in majhnim otrokom, živili za posebne zdravstvene namene in popolnimi prehranskimi nadomestki za nadzor nad telesno težo, pa tudi z materiali in izdelki, namenjenimi za stik z živili, morajo o umiku ali odpoklicu obvestiti Zdravstveni inšpektorat.
V primeru umika oziroma odpoklica vina morajo obvestiti Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo ribištvo.
Zakonodaja
- Uredba (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. januarja 2002 o določitvi splošnih načel in zahtevah živilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in postopkih, ki zadevajo varnost hrane
- Uredba o izvajanju uredbe (EU) o uradnem nadzoru in drugih uradnih dejavnostih na področju živil, krme, zdravja in dobrobiti živali ter zdravja rastlin in fitofarmacevtskih sredstev
- Uredba o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili